Ποιος θα καθαρίσει τον σταύλο του Αυγεία;

fylakes kyprouΟι αυτοκτονίες, οι βιασμοί και οι σεξουαλικές και άλλες κακοποιήσεις στις φυλακές δεν είναι κάτι καινούργιο. Αυτά γίνονταν πάντα και λίγο πολύ ήταν γνωστά σε εκείνους που έπρεπε, καθήκοντος ή άλλως πως, να είναι γνώστες.

Άλλο αν γινόταν προσπάθεια αποσιώπησης και σε κάποιες περιπτώσεις το κατόρθωναν αυτοί που δεν ήθελαν να βγουν προς τα έξω τέτοιες (όπως και άλλες) παρανομίες και εγκλήματα που βρίσκουν έδαφος στους χώρους σωφρονιστικού ιδρύματος.

Τα όσα όμως συνέβησαν τον τελευταίο καιρό στις Κεντρικές Φυλακές, οι απανωτές αυτοκτονίες αλλά και ο βιασμός ενός νεαρού φυλακισμένου και πολλά άλλα που παρεμπιπτόντως βγήκαν στην δημοσιότητα, σίγουρα προκαλούν το κοινό αίσθημα και επιβεβαιώνουν για μια ακόμα φορά την γενικότερη πεποίθηση ότι στις φυλακές τελικά διαφεντεύουν αυτοί που βρέθηκαν εκεί για να τιμωρηθούν (ή αν προτιμάται να σωφρονιστούν) και όχι οι κρατικοί λειτουργοί που πληρώνονται από τον κοσμάκη.

Τώρα, κατά πόσον οι θάνατοι που καταγραφήκαν τις τελευταίες μέρες στις Κεντρικές Φυλακές, είναι πράγματι αποτέλεσμα αυτοχειρίας, θα πρέπει να αποτελέσει αντικείμενο πολύ σοβαρής έρευνας από αυτούς που έχουν την ευθύνη. Σε ότι αφορά το αποτρόπαιο έγκλημα του βιασμού του νεαρού κρατουμένου, γι’ αυτό θα έπρεπε ήδη να είχαν κάποιοι στηθεί στον τοίχο.

Ας μην ξεχνούμε όμως ότι εδώ είναι Κύπρος και όταν πρόκειται για ανάληψη ευθυνών ή απονομή ευθυνών, οι διαδικασίες μαγκώνουν ή περιστρέφονται γύρω από τον ίδιο άξονα χωρίς να φτάνουν πουθενά.

Βέβαια, είδαμε τον Υπουργό Δικαιοσύνης και άλλους κυβερνώντες και αντιπολιτευόμενους να διαρρηγνύουν τα ιμάτια τους και να «επαναστατούν» για τα τεκταινόμενα στις φυλακές, χωρίς όμως να πείθουν κανένα αφού αυτά τα έχουμε ακούσει αμέτρητες φορές. Είδαμε λάβρο και τον ίδιο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να δηλώνει ότι θα ξηλώσει ολόκληρα σώματα. Ας ελπίσουμε δεν πρόκειται για ένα ακόμα επικοινωνιακό ξέσπασμα.

Αναζήτηση