Πότε επιτέλους θα τιμωρηθούν κάποιοι;

nosokomeio-asthenoforo-epeigontaΤο τελευταίο τραγικό περιστατικό που καταγράφηκε με τον θάνατος της 40χρονης η οποία ξεψύχησε μπροστά στα μάτια του 5χρονου παιδιού της, μέσα στο αχούρι (σκουπιδότοπο τον χαρακτήρισε ο ιατροδικαστής) όπου ζούσε μαζί με το μωρό της, είναι ένα ακόμα χαστούκι στο σάπιο σύστημα που χαρακτηρίζει το κυπριακό κράτος.

Αν αυτό συνέβαινε σε κάποια άλλο κράτος (ενδεχομένως και στην Τουρκία) σίγουρα θα έπεφταν κεφάλια. Θα ξηλώνονταν ολόκληρα δημοσιοϋπαλληλικά πόστα και βασίλεια. Στην Κύπρο όμως όταν πρόκειται για ολοφάνερες ευθύνες κάποιων του δημοσίου, όχι μόνο η πειθαρχική διαδικασία δεν λειτουργεί αμέσως για να πάνε σπίτια τους οι υπεύθυνοι (οι οποίοι ποτέ δεν έχουν την ευθιξία να παραιτηθούν από μόνοι τους), αλλά είτε κινείται η χρονοβόρα (και συνήθως χωρίς αποτέλεσμα) διαδικασία της έρευνας είτε αυτοί που βαρύνονται με ευθύνες συνεχίζουν να αποτελούν μέρος της κρατικής μηχανής και των υπηρεσιών από κάποιο άλλο πόστο. Το είδαμε αυτό μόλις πρόσφατα με τα άλλα τραγικά συμβάντα στις Κεντρικές Φυλακές κι ας ακούσαμε τον ίδιο τον Πρόεδρος να απειλεί θεούς και δαίμονες και να δεσμεύεται ότι κάποιοι θα ξηλωθούν από τα πόστα τους και θα σταλούν σπίτια τους.

Δεν νομίζω να υπάρχει νοήμων άνθρωπος που να μην αναγνωρίζει τις ευθύνες που βαραίνουν το Γραφείο Ευημερίας γι’ αυτό που συνέβηκε στην Λάρνακα. Κι αυτό, είναι μόνο μια από τις απαράδεκτες τις εγκληματικές περιπτώσεις που συμβαίνουν γύρω μας.

Έπρεπε όμως να πεθάνει ένας άνθρωπος, να βγει στο δρόμο ένα παιδάκι 5 χρονών φωνάζοντας βοήθεια βλέποντας την μάνα του να πεθαίνει μπροστά του, για να ευαισθητοποιηθούν κάποιοι. Κι αν αυτό δεν το έπαιρναν είδηση τα ΜΜΕ ώστε να δοθεί η δημοσιότητα που δόθηκε, σίγουρα θα περνούσε στα αζήτητα και ούτε γάτα ούτε ζημιά για όσους ευθύνονται.

Αναζήτηση