Skip to main content

Ο φασισμός στην κάλπη


Euroekloges

Η περιήγηση στο χάρτη της ευρωπαϊκής ακροδεξιάς αφήνει πικρή γεύση. Μέρες μετά τις ευρωεκλογές, το πολλαπλό είδωλο του φασισμού, βρίσκεται πια μπροστά μας.

Όχι μόνο στην κοινοβουλευτική του εκδοχή – που είναι άλλωστε και η πιο φαιδρή. Δεν το ψηφίζεις εσύ αλλά το κάνουν δεκάδες άλλοι στη γειτονιά σου που δεν δηλώνουν βέβαια ρατσιστές αλλά…

Είναι λοιπόν εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες αυτής της χώρας ναζί; Οπλίζουν συνειδητά τα χέρια των δολοφόνων για να συνεχίσουν το εγκληματικό τους έργο εναντίον μεταναστών, αριστερών, εργαζομένων, ομοφυλοφίλων, αναπήρων, εναντίον οποιουδήποτε -εν τέλει- ελεύθερου ανθρώπου;

O επίλογος ανήκει στον Ντανιέλ Γκερέν, που πέρασε δυο φορές, με τα πόδια και με το ποδήλατό του, τα γαλλογερμανικά σύνορα για να γράψει το πιο ενδιαφέρον ρεπορτάζ της εποχής γράφει: «Η αποτελμάτωση κάνει τη δουλειά της. Κανένα σημάδι οικονομικής ανάρρωσης. Θα είμαστε άνεργοι στην αιωνιότητα; Τα πολιτικά κόμματα μας έδωσαν ένα σωρό υποσχέσεις. Έγιναν τόσες και τόσες προεκλογικές εκστρατείες. Διαβάστηκαν ένα σωρό αφίσες και προκηρύξεις.

Σωροί ψηφοδέλτια ρίχτηκαν τσάμπα και βερεσέ μέσα στις κάλπες. Τίποτα δεν άλλαξε. Αντίθετα όλα πάνε προς το χειρότερο. Κι οι τελευταίες ελευθερίες καταργήθηκαν• οι εργατικές εφημερίδες απαγορεύτηκαν• στις δημόσιες συγκεντρώσεις, το είδα με τα μάτια μου, ένας θρασύς Schupo (σύντμηση του schutzpolizist), αστυφύλακας προστασίας] αφαιρεί το λόγο από τους ομιλητές που δεν του αρέσουν. Κι ανάμεσα στους πιο σαστισμένους εργάτες ακούγεται αυτός ο μονόλογος που θα μπορούσε κάλλιστα να κρούσει την καμπάνα για τη δημοκρατική Γερμανία: Αχ και συμφωνούσαν μεταξύ τους οι αρχηγοί! Η προοπτική όμως αυτή είναι αμυδρή και μακρινή.

Γιατί λοιπόν να μην ακούσω καλόπιστα ετούτους τους καινούργιους σωτήρες που μου υπόσχονται ψωμί και δουλειά, που λένε ότι θα με απελευθερώσουν από τις αλυσίδες της συνθήκης των Βερσαλλιών και που μου ορκίζονται ότι κι αυτοί είναι κόμμα εργατικό, επαναστατικό και σοσιαλιστικό; Χάιλ Χίτλερ!

[…] Η νύχτα έπεσε πάνω στη Γερμανία».


Αναζήτηση