Η Μαρίνα και η φρενίτιδα των Κυπρίων


marina lemesou kosmos 2

Πριν από λίγες μέρες, αν και αθόρυβα, άνοιξε τις πόρτες της στον κόσμο η Μαρίνα Λεμεσού κι από την πρώτη στιγμή δημιουργήθηκε το αδιαχώρητο.

Μια ανεξήγητη φρενίτιδα κατέβαλλε τον κόσμο, όπως συμβαίνει άλλωστε με κάθε τι καινούργιο και διαφορετικό σε αυτή την πόλη. Πολλοί ενθουσιάστηκαν με τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα που αναδύει και ένιωσαν μέσα στην φτώχια τους την χλιδάτη ζωή των πλουσίων με τα γιοτ και τα γεμάτα πορτοφόλια.

Χωρίς καμιά προσπάθεια μηδενισμού του έργου εκατομμυρίων, απλά προσπαθώντας να κατανοήσω τον παροξυσμό του κοινού, αναζητώ τι είναι αυτό που τον ενθουσίασε. Αλήθεια ένιωσε μέρος του, κομμάτι του εαυτού του αυτό τον πολυ-διαφημιζόμενο τρόπο ζωής που αντιπροσωπεύει; Και αφού ο απλός κοσμάκης δεν πρόκειται ποτέ να αγοράσει μια από τις πανάκριβες πολυτελείς επαύλεις που κτίστηκαν ως μέρος του έργου, άρα θα αρκεστεί στους χώρους ψυχαγωγίας τους λεγόμενους. Καμία ψυχαγωγία δεν είδαμε εμείς να προσφέρεται πέρα από υπερπροσφορά καφέ με στυλάτη διακόσμηση - καμία σχέση με το παραδοσιακό κυπριακό καφενείο, εστιατόρια με γκουρμέ μενού και αλυσίδες fast food. Είναι και αυτά στην μεσογειακή κουλτούρα μας; Ή μας έχει παρασύρει μια ξενομανία και μεγάλες δόσεις μεγαλοπιάσματος;

Σε λίγες μέρες θα ολοκληρωθούν και θα λειτουργήσουν και καταστήματα ρουχισμού με πανάκριβες φίρμες, συμπληρώνοντας το παζλ της μεγάλης ζωής..

Ναι είναι μια σύγχρονη Μαρίνα υψηλών προδιαγραφών αλλά για τους φραγκάτους τουρίστες που ούτε νοιαστήκαμε να τους δείξουμε λίγο από το τοπικό χρώμα και το μεντάλιτι μας.

Αχ…να μην μιλήσω για το σοβαρό κιτς του αρχιτέκτονα που σχεδίασε το εν λόγο πολεοδομικό-αρχιτεκτονικό «αριστούργημα». Μια έκταση κτισμένη με τέτοιο τρόπο που είναι τελείως ξέχωρη και ξένη από την ευρύτερη περιοχή του ιστορικού κέντρου. Αρχιτεκτονικά είναι η επιτομή του κιτς, όπως με τόση ακρίβεια, ανέφεραν αρχιτεκτονικά μυαλά αυτής της πόλης αφού «συνδυάζει ετερόκλητα στοιχεία από διαφορετικές ιστορικές περιόδους και ποικίλους ρυθμούς (Βυζάντιο, Γοτθικός, Ρομανικός, Κυκλαδίτικος, Οθωμανικός, Art Deco κτλ.) που στήνουν ένα χάρτινο σκηνικό με έντονο το στοιχείο της υπερβολής και της επιτήδευσης».

Πραγματικά όμως θα πρέπει να καμαρώνουν οι εν λόγω developers και επιχειρηματίες της Μαρίνας γιατί ο κόσμος μάλλον εισέπνευσε λίγο αέρα θαλασσινό και φούσκωσε τα πνευμόνια του με περηφάνια.


Αναζήτηση