Μόνη οδός η αντίδραση


cyprus people protest 1

Είναι φορές που σκέφτομαι πόσοι από εμάς έχουν συνείδηση ότι η κοινωνία μας είναι μια κοινωνία αφασίας και παραίτησης και πως σε όσους ελάχιστους, εύλογα, ξεπηδούν αντιστάσεις για έναν δρόμο που θέλουν να ακολουθήσουν, λίγο έστω διαφορετικό, ο δρόμος αυτός είτε δεν θα γίνει αντιληπτός, είτε σκοπίμως θα υποβαθμιστεί, είτε απλά θα αφεθεί να περάσει, σαν να μην υπήρξε ποτέ…

Για όσους όμως έχουν το μικρόβιο της σκέψης και την ανησυχία της έκφρασής της, πάντα θα αντιπαραβάλλουν την επιβεβλημένη έγερση από την σκοπίμως, θανατερή ραστώνη. Ενώ βιώνουμε στιγμές ακραίες και πρωτίστως πρωτόγνωρες, ταυτόχρονα αφηνόμαστε στην παράνοια του πουθενά και του τίποτα! Βιώνουμε, πάσχουμε, υποφέρουμε, άρα θεωρούμε πως «ζούμε», ενώ στην πραγματικότητα αποδεχόμαστε και υποτασσόμαστε, στα όρια της δουλικής υπόκλισης και της μηδενιστικής κριτικής σκέψης, σε σημείο που να κινδυνεύουμε να περάσουμε στο άλλο επίπεδο, αυτό της απλής υλικής, χωρίς ψυχή, καρδιά και σκέψη ύπαρξής μας.

Ως επέκταση του εαυτού μας, του καθενός μας, η κυπριακή κοινωνία παρουσιάζει την εικόνα ενός ετοιμόρροπου οικοδομήματος. Αυτό την καθιστά εύκολο στόχο ολέθριων πολιτικών που επιβάλλουν οι μέσα και οι έξω, εκλεγμένοι και μη, οι οποίοι γνωρίζουν καλά ότι υπό την απειλή της κατάρρευσης, πολύ δύσκολα κανείς θα τολμούσε να σκιρτήσει και να κουνηθεί έστω κι ένα χιλιοστό από την πολυθρόνα του.

Κι αυτό είναι που αισχρά εκμεταλλεύονται…επειδή νιώθουν σίγουροι, πως δεν θα υπάρξει αντίδραση. Κάποιοι, στην προσπάθειά τους να ωραιοποιήσουν τα ανήκουστα, επιχειρούν να προσδώσουν στην συμπεριφορά μας, χαρακτηριστικά ανωτερότητας, μεγαλοσύνης, συστολής και κατανόησης κι εμείς από τη μεριά μας υποκρινόμαστε πως έτσι είναι, γιατί θέλουμε σκόπιμα να αποκρύψουμε όλα εκείνα που μας εξευτελίζουν και βάναυσα μας προσβάλλουν σαν άτομα, κοινωνία και Έθνος.

Τώρα λοιπόν είναι ο καιρός ν’ αλλάξουμε ρότα στην πλεύση μας ! Τώρα είναι καιρός να αρχίσουμε να ψελλίζουμε λόγια αντίδρασης και αντίστασης σε ότι οδυνηρό και άδικο άλλοι αποφασίζουν για μας.


Αναζήτηση