Σύγχρονες πόλεις Μηχανές Ευτυχίας...


Tel Aviv beach

Η οικονομική κατάρρευση του 2008 έκανε κάποιους από εμάς να ρίξουμε μια κριτική ματιά στην κρίση, στον καταναλωτισμό, την οικονομία και το περιβάλλον. Ξαφνικά, όλα όσα ήξερες αρχίζουν να είναι υπό απειλή και οι πολιτικοί ηγέτες, σου λένε απλά να συνεχίζεις να καταναλώνεις.

Είναι εντελώς τρελό…γι’ αυτό αρχίζεις να αναζητάς απαντήσεις. Πώς φτάσαμε σε αυτή τη κατάσταση; Ας δούμε τον πίνακα του βρετανού καλλιτέχνη Mark Laschelles Thornton «Η Μηχανή της Ευτυχίας» που επεξηγεί το κατάντημα.  

Η πόλη που ζούμε μοιάζει με ένα τεράστιο πολυόροφο πολυκαταστήμα. Στο ισόγειο βλέπουμε πλήθος κόσμου να διαχέεται ανάμεσα στα σταντ και τα ταμεία. Στο δεύτερο επίπεδο, ο κόσμος «χάνεται» ανάμεσα στα ράφια του πολυκαταστήματος. Τα ράφια στη συνέχεια μετατρέπονται σε κτίρια γραφείων και μπλοκ κατοικιών και είμαστε στο τρίτο επίπεδο. Τέλος μια σειρά ουρανοξυστών έρχεται να ολοκληρώσουν το τοπίο της πόλης που ζούμε σήμερα.

Τι πάει στραβά στις σύγχρονες μητροπόλεις του κόσμου; Η Μηχανή της Ευτυχίας δεν έχει δημόσιους χώρους και η κατανάλωση φαίνεται να είναι το μόνο χαρακτηριστικό της δημόσιας ζωής στην πόλη. Το ίδιο το αστικό περιβάλλον θυμίζει λίγο Λονδίνο, Σικάγο, Νέα Υόρκη, Κουάλα Λουμπούρ, Ταϊπέι, τις «διεθνείς πόλεις» που όλα πλέον μοιάζουν ίδια, σχεδόν όλα αποτυχίες του real estate. Πόλεις που στροβιλίζονται στον καταστροφικό κύκλο της εξάρτησης: δεν είναι τίποτα άλλο από μια αντανάκλαση της σημερινής ανάγκης και της σημερινής δυνατότητας».

Και σκεφτόμαστε τις σύγχρονες μητροπόλεις που θέλουμε με μανία να μοιάσουμε που επιβεβαιώνουν ακριβώς αυτό: Πόλεις χωρίς ταυτότητα, με εξαρτήσεις, ένας θρίαμβος του «εξωπραγματικού» όπως το καθορίζει η ελεύθερη αγορά, Μηχανές ευτυχίας.


Αναζήτηση