Skip to main content

To 2011 σημαδεύτηκε από τις εξεγέρσεις των λαών


aganaktismenoiΜια χρονιά που πέρασε και μια νέα χρονιά που μόλις ξεπρόβαλε. Στην αρχή κάθε χρόνου συνηθίζουμε να κάνουμε έναν απολογισμό των όσων κοινωνικών, πολιτικών και άλλων σημαντικών γεγονότων που άφησαν το στίγμα τους στη χρονιά που έκλεισε τον κύκλο της.

Γεγονότα που σημάδεψαν το 2011; Πολλά. Ένα είναι όμως που θα μείνει χαραγμένο στην μνήμη μου. Ότι το 2011 κάτι συνέβη. Κάτι που συνέβαινε ταυτόχρονα σε πολλές χώρες του πλανήτη.

Πανό και συνθήματα σε διάφορες χώρες του κόσμου, από την Ασία και την Ευρώπη μέχρι την Αμερική απαιτούσαν απεξάρτηση από τον βραχνά του τραπεζικού συστήματος, καταδίκαζαν την σκληρή λιτότητα των κυβερνήσεων και απαιτούσαν το βασικότερο των δικαιωμάτων κάθε ανθρώπου. Μια αξιοπρεπή ζωή και όχι απλώς επιβίωση.

Σε 82 χώρες από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και τη Χιλή, οι «Αγανακτισμένοι» έδιναν ραντεβού μέσω των κοινωνικών ιστότοπων, στις πλατείες του κόσμου… εκεί που η φωνή τους αποκτούσε πραγματική δύναμή.

Κάποιες από αυτές τις συναντήσεις είχαν και καλλιτεχνικό χρώμα, σε ορισμένες περιπτώσεις η κατάληξη ήταν επεισοδιακή. Με βίαιη καταστολή, οι κυβερνήσεις απέδειξαν ότι ήθελαν τους πολίτες τους σε νάρκωση. Φοιτητές, εργάτες, άνθρωποι χωρίς εργασία, συνταξιούχοι, οικογένειες, συμβασιούχοι, άνθρωποι κάθε κοινωνικής και επαγγελματικής προέλευσης, όλων των ηλικιών, κατά δεκάδες χιλιάδες κατέβαιναν στους δρόμους με κεντρικό σύνθημα «Εμείς δεν θα πληρώσουμε για την κρίση».

«Κάτι θα συμβεί για να πάρει ο λαός πάλι την εξουσία από την δικτατορία του χρήματος» ανήγγειλαν στο διαδίκτυο οι πρωτεργάτες των κινημάτων διαμαρτυρίας. Και πράγματι χιλιάδες συμμετείχαν στην παγκόσμια κινητοποίηση. Τίποτα όμως δεν άλλαξε από τότε.

Αντίθετα, ακούμε συνεχώς για μεγάλες περικοπές στο Δημόσιο, κατάργηση ή μείωση επιδομάτων, καταστρατήγηση συμβάσεων, αύξηση της ανεργίας, απολύσεις εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα...

Παρότι οι ρίζες των προβλημάτων είναι διαφορετικές από χώρα σε χώρα, ωστόσο τα αδιέξοδα και τα αρνητικά, τα τραγικά αποτελέσματα είναι ακριβώς ίδια για εκατομμύρια ανθρώπους.

Θα ξαναγυρίσουν οι απανταχού «Αγανακτισμένοι»; Θα φέρουν την αλλαγή; H αλλαγή δεν έρχεται από την μια στιγμή στην άλλη. Έγινε η αρχή όμως. Ο πολίτης του κόσμου απέδειξε ότι μπορεί να ανατρέψει τα δεδομένα της πολιτικής, της κοινωνίας, του συστήματος, της ίδιας του της ζωής.


Αναζήτηση