Με κανταδόρους ή χωρίς κανταδόρους;


kantadoroiΗ αντιπαράθεση που εκδηλώθηκε τις τελευταίες μέρες, μεταξύ του Δήμου Λεμεσού και των κανταδόρων, με αντικείμενο τη συμμετοχή ή όχι των ομάδων κανταδόρων στη φετινή τελική καρναβαλίστικη παρέλαση, δεν θα μπορούσε να αφήσει στην απέξω και τους ίδιους τους πολίτες οι οποίοι, μέσω κυρίως μηνυμάτων και σχολίων στο διαδίκτυο εκφράζονται με διάφορους τρόπους, καμιά φορά και με ακραίες τοποθετήσεις.

Από μια άποψη, αυτό είναι υγιές αφού καταμαρτυρεί το ενδιαφέρον του κόσμου για ζητήματα που τον αφορούν. Και βέβαια το καρναβάλι αποτελεί, όπως διαχρονικά αποδεικνύεται, ένα από τα πλέον προσφιλή θέματα για τον κάθε Λεμεσιανό.

Να παρελάσουν λοιπόν οι κανταδόροι της τελευταία Κυριακή της μεγαλύτερης λαϊκής γιορτής της πόλης ή να συμμετάσχουν με κάποιους άλλους τρόπους στο καρναβάλι;

Ένα «ναι» ή ένα «όχι», δεν θα αποτελούσε την καλύτερη απάντηση. Κι αυτό επειδή και οι δυο πλευρές δικαιολογημένα –η κάθε μια για δικούς της λόγους- εμμένει στις εκτιμήσεις και τις απόψεις της.

«Δημιουργείται καθυστέρηση στην πορεία της παρέλασης» ή ακόμα «δεν ακούγονται οι κανταδόροι αφού καλύπτονται από την ενιαία μουσική που μεταδίδεται σε όλη τη διαδρομή και καθ’ όλη τη διάρκεια της παρέλασης», λέει ο Δήμος. Από την πλευρά τους οι κανταδόροι και για να ακριβολογούμε, οι Κανταδόροι Γιωργαλλέτου, που έχουν εκδηλώσει την αντίθεση τους στην απόφαση του Δήμου, αντιπαραβάλλουν κατά κύριο λόγο το γεγονός ότι «οι κανταδόροι αποτελούν σημαντικό μέρος του Λεμεσιανού Καρναβαλιού από γενέσεως του». Εκφράζουν δε την άποψη ότι, αν κάτι θα έπρεπε να αποσυρθεί από τη μεγάλη παρέλαση, αυτό θα πρέπει να είναι τα μικρά παιδιά που, στο κάτω κάτω έχουν την δική τους αποκλειστική παρέλαση.

Εμείς, σε αυτή την αντιπαράθεση, θα λέγαμε απλώς ότι πράγματι το ζήτημα της συμμετοχής των παιδιών (εκατοντάδες μικρά παιδιά) που κάθε χρόνο τα βλέπεις στα μισά της διαδρομής να σέρνονται από την εξάντληση, δεν θα ήταν άσχημα αν το ξανάβλεπε η αρμόδια επιτροπή του Δήμου. Μήπως σε αυτή τη συμμετοχή των παιδιών να οφείλεται σε κάποιο βαθμό και η καθυστέρηση. Μήπως οι έξι ομάδες των κανταδόρων, θα μπορούσε να συνεχίσουν να συμμετέχουν αλλά με κάποιες διαφοροποιήσεις; Ας πούμε, δεν θα μπορούσε να ανοίγει και να κλείνει η παρέλαση με τους κανταδόρους, με την προϋπόθεση όμως ότι θα τραγουδούν και θα ακούγονται ζωντανά και όχι από …κασέτα ή cd…

Κι ακόμα, μήπως ο Δήμος θα πρέπει να βρει τρόπους ώστε ο κόσμος να μην είναι απλώς θεατής αλλά περισσότερο συμμέτοχος στην όλη τελική εκδήλωση;


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".