Όχι στον ανώφελο ανταγωνισμό των πόλεων


limassol-molosΌλο και ακούω τον τελευταίο καιρό από σημαντικούς φορείς και παράγοντες της πόλης ότι, όταν ζητάνε από τα κέντρα αποφάσεων να διευκολύνουν σημαντικά έργα υποδομής ή να προβούν σε ενέργειες που θα ωφελήσουν όχι μόνο τη Λεμεσό αλλά όλο το νησί, εκείνοι αντιπαραθέτουν το εξής: «Φτάνει με τη Λεμεσό, ας πάρει και κανείς άλλος!».

Λες και κάνουμε παζάρι και μοιρασιές. Είτε πρόκειται για το Συνεδριακό, είτε για την Σχολή Καλών Τεχνών, ακόμη και για την Πολιτιστική Πρωτεύουσα ακούγονται διάφορα που αφήνουν υπόνοιες για συμφέροντα και σκοπιμότητες.

Ότι έγινε όμως μέχρι τώρα έγινε χωρίς μιζέρια και κλάψα από τους λεμεσιανούς. Λύσεις βρίσκονται ακόμα και όταν σου βάζουν τόσα εμπόδια και τόσες τρικλοποδιές στον δρόμο σου. Το βλέπουν όλοι πια ότι η Λεμεσός άλλαξε και θα συνεχίζει να αλλάζει προς το καλύτερο. Και αυτό γιατί υπάρχει ομοψυχία (πέραν από κομματικές ή άλλες σκο- πιμότητες και συμφέροντα) σε ότι γίνεται προς όφελος της πόλης και των πολιτών της.

Έχει δημιουργηθεί μια διαμάχη για το ποια πόλη θα τύχει κρατικής ενίσχυσης. Η Λεμεσός το μόνο που ζητά όμως είναι να υπάρχει πολιτική βούληση για όσα οραματίζεται. Δεν επιθυμεί να επιβαρύνει την ήδη δύσκολη οικονομική κατάσταση του τόπου. Αντιθέτως ζητά αναπτυξιακά έργα που θα αποφέρουν τεράστια κέρδη για τον τόπο, οικονομικά και άλλα. Δίνει λύσεις που δεν κοστίζουν σε χρήμα και χρόνο, κάνει ελκυστική την αγορά, προσελκύει ξένες επενδύσεις στον τόπο και απαιτεί έργα που δεν είναι μεγάλου κόστους αλλά είναι μεγαλόπνοα.

Η μαρίνα είναι το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα για την σύμπραξη κυπριακών εταιριών για ένα έργο που πρόκειται να μεταμορφώσει μια περιοχή και να της δώσει ένα κοσμοπολίτικο χαρακτήρα προσφέροντας υψηλού επιπέδου τουρισμό. Το Επιμελητήριο της Λεμεσού προτείνει να γίνει το ίδιο και με το Συνεδριακό. Οι φτηνές δικαιολογίες που παίρνει ως απάντηση για την μη λήψη πολιτικής απόφασης δημιουργούν έναν αθέμιτο ανταγωνισμό μεταξύ των πόλεων χωρίς κανένα όφελος. Και ο μόνος χαμένος είναι ο Κύπριος είτε κατοικεί στη Λεμεσό είτε στη Λευκωσία, στην Λάρνακα ή την Πάφο.

Το κράτος πρέπει να δει σοβαρά την αναπτυξιακή πολιτική της χώρας και να λύσει τα χέρια στους επιχειρηματίες εκείνους που θέλουν να επενδύσουν σε έργα που θα στηρίξουν την οικονομία και ταυτόχρονα θα δημιουργήσουν το υπόβαθρο εκείνο που θα καταστήσει τη Λεμεσό επιχειρηματικό κέντρο της Με- σογείου και παράδεισο για προσοδοφόρες επενδύσεις.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".