6 Μαΐου η Ελλάδα κρίνει το μέλλον της


ellada-eklogesΟι εκλογές της 6ης Μαΐου στην Ελλάδα δε θα είναι σαν τις άλλες. Δεν προβλέπω μεγάλο ποσοστό αποχής ωστόσο ποτέ άλλοτε το εκλογικό σώμα δεν ήταν σε τέτοια ιδεολογική και πολιτική σύγχυση. Φαίνεται ότι πολλοί θα αποφασίσουν στο παραβάν.

Οι τελευταίες δημοσκοπήσεις δείχνουν ένα εκλογικό σώμα σε σύγχυση. Θέλουν τη χώρα μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στην ζώνη του ευρώ πάση θυσία αλλά απαξιώνουν τα κόμματα με σαφή ευρωπαϊκό προσανατολισμό. Και δικαιολογημένα, αφού τα δύο κόμματα που μονοπώλησαν τη διακυβέρνηση της χώρας έχουν το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την σημερινή κατάσταση.

Από την μια όσοι αναζητούν τη λύση σε κυβέρνηση των κομμάτων της Αριστεράς, βλέπουν το αδιέξοδο πάλι μπροστά τους αφού δεν υπάρχει σύμπλευση. Στη δεξιά, ένας Σαμαράς που θέλει σώνει και καλά να γίνει πρωθυπουργός, οι αντιμνημονιακές –λαϊκιστικές κορώνες του Καμμένου, ο φιλελεύθερες κωλοτούμπες του Καρατζαφέρη και ο όψιμος φιλελευθερισμός της Μπακογιάννη επιτείνουν ακόμα περισσότερο τη σύγχυση. Στον μεσαίο χώρο, το ΠΑΣΟΚ του Βενιζέλου που τρέμει την άνοδο της αριστεράς, κάνει κινήσεις πανικού επιστρατεύοντας μέχρι και Ολυμπιονίκες την ώρα που απαιτείται σοβαρός πολιτικός λόγος και σχέδιο για την έξοδο από την κρίση. Κόμματα και κομματίδια, φιλελεύθερα, σοσιαλδημοκρατικά δεν πείθουν ούτε για τις προθέσεις τους, ούτε για τη βούλησή τους να τα εφαρμόσουν.

Πώς θα ψηφίσει ο έλληνας; Κάποιοι με βαριά καρδιά θα ακολουθήσουν για άλλη μια φορά την πεπατημένη γιατί δεν υπάρχει αξιόπιστη εναλλακτική. Κάποιοι θα ψηφίσουν αυτούς που κραυγάζουν για να τιμωρήσουν αυτούς που φταίνε, χωρίς να δουν αν αυτοί έχουν τη λύση. Κάποιοι θα διακρίνουν μέσα στο χάος κάποια σημάδια φωτός και θα τους δώσουν χώρο να εκφραστούν. Κάποιοι άλλοι θα νοσταλγήσουν μαύρες σελίδες του παρελθόντος και θα δώσουν πολιτικό βήμα στην ακροδεξιά.

Δεν ξέρω αν οι πολίτες θα ψηφίσουν με τη λογική, το συναίσθημα, το θυμό ή την ελπίδα. Αυτό που ξέρω όμως, είναι ότι οι εκλογές της 6ης Μαΐου είναι μακράν οι πιο ενδιαφέρουσες… και ίσως αν φέρουν την ανατροπή να αποτελέσουν ακόλουθο για άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βρίσκονται στην δεινή θέση της Ελλάδας.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".