Η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή


athens-greeceΓια άλλη μια φορά η Ελλάδα πολεμάει στην πρώτη γραμμή του αγώνα για το μέλλον της. Ειδικά τις τελευταίες μέρες όλος ο κόσμος παρακολουθεί την Ελλάδα καθώς, η όποια κυβέρνηση προκύψει, θα πρέπει να χαράξει πολιτική σε σχέση με το διχαστικό πακέτο μέτρων λιτότητας.

Ίσως προκαλεί έκπληξη που αυτή η μικρή χώρα συγκεντρώνει τόση προσοχή. Συνήθως ο υπόλοιπος κόσμος όταν ακούει για την Ελλάδα θυμάται την πατρίδα του Πλάτωνα και του Περικλή, με την πραγματική της σημασία να βρίσκεται βαθιά στην αρχαιότητα.

Τα βλέμματα της Ευρώπης είναι στραμμένα πάνω της και περιμένουν τους Έλληνες να αποτελέσουν για άλλη μια φορά το σύμβολο της ελευθερίας. Όπως έγινε με τον θρίαμβο επί των Τούρκων και της Οθωμανικής αυτοκρατορίας, όπως μετά τον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο, όταν η Ελλάδα άνοιξε και πάλι τον δρόμο για το μέλλον της Ευρώπης. Όταν ένας νεαρός αριστερός αντιστασιακός ονόματι Μανώλης Γλέζος σκαρφάλωσε στην Ακρόπολη ένα βράδυ με έναν φίλο, τον Γιώργη Σιάντα και κατέβασαν τη σημαία με την σβάστικα των Γερμανών.

Σχεδόν 70 χρόνια αργότερα, η ελληνική αστυνομία θα έριχνε δακρυγόνα στον Μανώλη Γλέζο ο οποίος διαδήλωνε κατά του προγράμματος λιτότητας. Η σκοτεινή πλευρά της δημοκρατίας βγήκε και πάλι στο προσκήνιο αυτή την φορά πιο ύπουλα. Παράδοξο αλλά αληθινό…όσο οι ηγέτες των πολιτικών κομμάτων προσπαθούν να βρουν τρόπους να συνασπιστούν τόσο βυθίζουν την χώρα στην αβεβαιότητα και διχάζουν τους πολίτες της. Κάποιοι που έχουν οδηγήσει τα πράγματα εδώ παρουσιάζουν την Ελλάδα ως μια χώρα που έχει αυτοκαταστραφεί και που ο μόνος δρόμος εξόδου από την ανέχεια είναι μέσω της πλήρους υποταγής σε ξένες δυνάμεις. Η πολιτική και οικονομική ένωση της Ευρώπης υποτίθεται ότι θα έβαζε τέλος στις αδυναμίες και θα έφερνε ένα νέο παγκόσμιο κύμα εκδημοκρατισμού.

Η Ελλάδα ως ένα από τα πιο δημοκρατικά κράτη της Ευρώπης βρίσκεται στην καινούργια εμπροσθοφυλακή. Και τώρα, ο κλήρος πέφτει και πάλι στην Ελλάδα ως χώρα η οποία θα προκαλέσει τους μανδαρίνους της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα θέσει το ερώτημα: «ποιό θα είναι το μέλλον της ηπείρου;». Θα επιστρέψει η δημοκρατία στο βάθρο ή θα κυριαρχήσει το μότο, το μεγαλύτερο ψάρι τρώει το μικρότερο;


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".