Όταν δεν υπάρχουν ηγέτες


cyprus flagΤώρα όλα είναι θολά, δεν υπάρχουν ηγέτες με μεγάλο μπόι, τους ψάχνουμε μες το σκοτάδι με το κλεφτοφάναρο. Πολλοί, λανθασμένα θεωρούν ότι οι ηγέτες είναι άτομα με μαγικές ικανότητες που λύνουν όλα τα προβλήματα.

Ένας ηγέτης όπως θα τον ήθελε ο λαός και όχι οι κομματικοί ταγοί, θα ήταν ικανός να ρίξει τα βάθρα της κομματοκρατίας, της ανευθυνότητας, της διαφθοράς, της διαπλοκής, της αρπαχτής, του ατομισμού, της απληστίας και της κακοδιαχείρισης. Έναν τέτοιο ηγέτη ποιος μπορεί να εντοπίσει;

Αλλά και να βρεθεί ο ποθητός ηγέτης που μέρες τώρα αναζητούν τα κόμματα του «ενδιάμεσου» χώρου θα κρατά ο ίδιος το τιμόνι ή θα είναι απλώς μούτσος με παράσημα; Η δύναμη των σημερινών ηγετών είναι πλέον περιορισμένη. Σήμερα, η μεγάλη πολιτική δύναμη είναι συγκεντρωμένη στις χρηματαγορές, τις μεγάλες πολυεθνικές επιχειρήσεις και στα ΜΜΕ. Η δημοκρατία έχει εξασθενίσει και έτσι είναι φυσικό να έχει εξασθενίσει και η δύναμη των εκπροσώπων της. Ο μόνος τρόπος να ενισχύσουν τη δύναμή τους οι πολιτικοί ηγέτες είναι να την αντλήσουν ξανά από τον λαό. Αν δεν το κάνουν, τότε θα καταντήσουν υπηρέτες των μεγάλων συμφερόντων. Οι πολιτικοί μας, δεν είναι ηγέτες και αποτυγχάνουν να γίνονται αποδεκτοί ακόμα και από τους άλλοτε φανατικούς τους οπαδούς.

Ο ηγέτης δεν πρέπει να επιλέγεται από μια κλίκα πολιτικών που συνδιαλέγονται για να διαλέξουν από κοινού τον εκλεκτό, να τον σερβίρουν στη συνέχεια με την κατάλληλη γαρνιτούρα και κατόπιν οι ίδιοι να διαμοιράσουν τις θέσεις και τα αξιώματα κατά πως τους συμφέρει. Ο ηγέτης πρέπει να εμπνέει τους πολίτες, να έχει όραμα και στόχο, να κερδίζει την εμπιστοσύνη τους, να τους κινητοποιεί, να τους καθοδηγεί και όχι να ποδοπατεί, να εργάζεται για το «κοινό καλό». Να έχει στρατηγική και οργανωτικές ικανότητες. Μα προπάντων να διαθέτει αξίες και αρετές, όπως η ακεραιότητα, η δικαιοσύνη, η συναίνεση, η αξιοκρατία, η εντιμότητα, η υπευθυνότητα, η ειλικρίνεια, η ταπεινότητα, η ανθρωπιά. Τέτοιου είδους πολιτικοί ηγέτες δεν θ’ αναδειχθούν αν οι πολίτες δεν αξιολογούμε και δεν επιλέγουμε τους πολιτικούς με αυτά τα κριτήρια.

Όσο λοιπόν και αν προσπαθούν να μας πείσουν τα κόμματα του «ενδιάμεσου» χώρου ότι κάνουν διαβουλεύσεις με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού και όχι τα στενά κομματικά συμφέροντα τους, αποτυγχάνουν.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".