Τελικά εκπέμψαμε το SOS στους εταίρους…


ekt copyΤo κουτί της Πανδώρας άνοιξε και για την Κύπρο. Εδώ και αρκετό καιρό υπήρχαν οι Κασσάνδρες που το προμήνυαν. Αρχικά θεωρήσαμε ότι ήταν υπερβολή της αντιπολίτευσης και των άλλων κομμάτων που ήθελαν να πλήξουν το κυβερνητικό έργο και τις προσπάθειες για εξυγίανση της οικονομίας... μια από τα ίδια… τα κόμματα βρήκαν το άλλοθι της οικονομικής κρίσης για να βάλλουν κατά της κυβέρνησης.

Από την πλευρά τους οι κυβερνώντες έκαναν το παν για να πείσουν ότι τα πράγματα βαίνουν καλώς, ότι η Κύπρος δεν έχει ανάγκη να αποταθεί στους ευρωπαίους εταίρους και μόνο με τα μέτρα που θα πάρει θα καταφέρει να αποβάλει την γάγγραινα και να κινηθεί σε υγιείς ρυθμούς ανάπτυξης περιορίζοντας το δημοσιονομικό έλλειμμα. Η φίλη Ρωσία έτεινε χείρα βοήθειας αξίας 2,5 δισεκατομμυρίων ευρώ αλλά αυτό δεν ήταν αρκετό όπως τελικά αποδείχτηκε.

Σήμερα όλες αυτές οι διακηρύξεις, ότι δηλαδή δεν υφίσταται κανένας κίνδυνος για την οικονομία, κατέρρευσαν. Η Κύπρος υπέβαλλε αίτημα για οικονομική βοήθεια, μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας με στόχο την θωράκιση του χρηματοπιστωτικού της συστήματος από τους κινδύνους μετάδοσης της ελληνικής κρίσης, όπως δικαιολόγησε με ανακοίνωση της η κυβέρνηση.

Ενώ πριν λίγα χρόνια όλος ο κόσμος μιλούσε για το οικονομικό θαύμα της Κύπρου και για τις επιδόσεις της και την ευημερία που επικρατούσε, προκύπτει ότι η οικονομία είναι ρευστή και εξαρτιόμαστε σε μεγάλο βαθμό πλέον από το διεθνές περιβάλλον και την γειτονία μας. Η σημερινή κατάσταση έχει εν πολλοίς δημιουργηθεί από τις αποφάσεις, πράξεις και τις παραλήψεις του υφιστάμενου πολιτικο-οικονομικο-κοινωνικού συστήματος. Η διεθνής οικονομική κρίση απλώς εμβάθυνε την εσωτερική κρίση.

Αφήνω τους πολιτικούς και οικονομικούς αναλυτές και τα κόμματα να αναλύσουν περαιτέρω τους λόγους που φτάσαμε εδώ. Το ζητούμενο όμως είναι γνωστό σε όλους και είναι αφ’ ενός να αποφύγουμε τα χειρότερα και αφ’ ετέρου να εισέλθουμε σε μια νέα ανοδική πορεία.

Το ζητούμενο είναι οι πολιτικοί μας να έχουν την διάθεση να βγάλουν αυτή τη χώρα από την δύσκολη κατάσταση στην οποία βυθίζεται και να αφουγκραστούν τις αναγκαίες αλλαγές που η κοινωνία περιμένει για να έχει λόγο να ελπίζει.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".