Πολίτες τελευταίας κατηγορίας τα άτομα με αναπηρίες


anapiriko-karotsakiΠολίτες δεύτερης ή ακόμα και τρίτης κατηγορίας είναι στην Κύπρο τα άτομα με αναπηρίες κι αυτό μπορεί να το διαπιστώσει κανείς καθημερινά και σε διάφορα επίπεδα. Όσο και αν οι αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες και οι άλλες Αρχές σε τοπικό επίπεδο, προσπαθούν να μας πείσουν ότι δεν είναι έτσι, είτε πλανώνται οι ίδιοι είτε υποτιμούν τη νοημοσύνη μας.

Αν δούμε το ζήτημα από την πλευρά της προσφερόμενης κρατικής μέριμνας και αρωγής, δεν χρειάζεται και πολύς κόπος να αντιληφθεί κανείς αυτό που πραγματικά συμβαίνει κι όχι αυτό που προσπαθούν οι υπεύθυνες υπηρεσίες να μας σερβίρουν. Σκεφτείτε μόνο πόσες φορές είδαμε συνανθρώπους μας με σωματικές ή άλλες αναπηρίες που, εκτός των άλλων, τους καθιστούν και ανίκανους για εργασία, να αναγκάζονται να καταφεύγουν στα ΜΜΕ για να πουν τα προβλήματα τους (κάποιες φορές να εξευτελίζονται) ελπίζοντα ότι με αυτό τον τρόπο μπορεί να ευαισθητοποιηθούν οι αρμόδιες Αρχές και να τους δώσουν την πρέπουσα σημασία.

Ειδικότερα τα άτομα με σωματικές αναπηρίες και πιο πολύ αυτοί που κινούνται με τροχοκαθίσματα, μήπως δεν έρχονται καθημερινά αντιμέτωποιμε φαινόμενα που κατοχυρώνουν τη δυσμένεια με την οποία αντιμετωπίζονται από τις τοπικές Αρχές αλλά και τον ιδιωτικό τομέα… Είδατε πολλά κτήρια, καταστήματα και άλλους χώρους όπου συναθροίζεται πολύς κόσμος, να υπάρχουν οι απαραίτητες διευκολύνσεις για τους ανάπηρους; Ακόμα και τα πεζοδρόμια, στις πλείστες περιπτώσεις, κάθε άλλο παρά προσφέρονται για χρήση από άτομα με τροχοκαθίσματα αφού είτε είναι στενά, είτε στη μέση έχουν φυτευτεί δέντρα και θάμνοι ή είναι σπασμένα και επικίνδυνα.

Τελευταίο παράδειγμα του τρόπου με τον οποίο αντιμετωπίζονται οι ανάπηροι, είναι αυτό που έγινε με τους λεγόμενους δίδυμους πύργους στο παραλιακό μέτωπο της Λεμεσού. Έγινε και προβλήθηκε δεόντως η εγκατάσταση της περιβόητης υπέργειας γέφυρας για ασφαλή διέλευση των πεζών από και προς την παραλία. Κάτι που θα εξυπηρετεί τους πάντες πλην των αναπήρων αφού δεν θα υπάρχει ανελκυστήρας αλλά κάμποσα σκαλιά τα οποία βέβαια, κάθε άλλο παρά μπορούν να φανούν χρήσιμα σε ανάπηρους ή ακόμα και σε ηλικιωμένα άτομα που δυσκολεύονται να ανέβουν σκαλιά αλλά και σε μητέρες που θα βγάλουν βόλτα τα παιδιά τους με καροτσάκι. Το ίδιο θα ισχύσει και με την πεζογέφυρα που σύντομα θα κατασκευαστεί στο ΓΣΟ.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".