Το Πολυτεχνείο σήμερα


polytexneio-1974Ούτε είναι ένας αγώνας της μιας χρήσης ή μια μουσειακή επέτειος. Είναι -ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι- ένα σύμβολο ενότητας και σύμπνοιας στην εποχή μας, για να πετύχουμε στόχους στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στίβο.

Η ιστορική εξέγερση του Πολυτεχνείου αποτελεί ένα από τα χαρακτηριστικά παραδείγματα αγώνα και αυτοθυσίας για την ελευθερία, τη δημοκρατία και τη δικαιοσύνη. Η εξέγερση του πολυτεχνείου είναι επέτειος και μήνυμα. Είναι παρακαταθήκη και μνήμη, είναι πυξίδα προοπτικής…

Ο εορτασμός του Πολυτεχνείου συμπίπτει μ’ ένα σταυροδρόμι δύσκολων επιλογών για την Ελλάδα, την Κύπρο και άλλες ευρωπαϊκές χώρες που βιώνουν τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης και τις δραματικές αλλαγές σε βάρος των αδυνάτων και της μεσαίας τάξης.

Δυστυχώς, σήμερα όσο ποτέ άλλοτε υψώνονται φωνές αμφισβήτησης των δραματικών εκείνων στιγμών και της αιματοχυσίας, από ακροδεξιά στοιχεία που ενεργούν κατευθυνόμενα όπως τότε.

Ο εορτασμός της επετείου είναι ημέρα αναγνώρισης και τιμής και δεν προσφέρεται για μικροκομματικά συμφέροντα και άλλου είδους σκοπιμότητες. Ούτε είναι ένας αγώνας της μιας χρήσης ή μια μουσειακή επέτειος. Είναι -ή τουλάχιστον έτσι θα έπρεπε να είναι- ένα σύμβολο ενότητας και σύμπνοιας στην εποχή μας, για να πετύχουμε στόχους στον πολιτικό, οικονομικό και κοινωνικό στίβο.

Η κοινωνική διεκδίκηση και η εθνική αλληλεγγύη που τροφοδότησαν τον αγώνα του «Πολυτεχνείου» εμπνέουν και δίνουν τις προσταγές του σήμερα για να καταπολεμηθεί η αδικία, η φτώχεια και η περιθωριοποίηση. Η φράση των νέων του Πολυτεχνείου για «ψωμί, παιδεία, ελευθερία» πάντα θα είναι επίκαιρη, εκφράζοντας την καθημερινή λαχτάρα όλων των ανθρώπων για μια ζωή με σεβασμό, ποιότητα και αξιοπρέπεια. Η λέξη «δημοκρατία» πρέπει να είναι πάντοτε συνώνυμη με την κοινωνική δικαιοσύνη και όχι να αποτελεί απλά αναφορά στο καθεστώς μιας χώρας.

Το πολυτεχνείο ζει. Στις καρδιές μας! Ας είναι και στο τρόπο σκέψης μας…


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".