Η αθέατη πλευρά της Λεμεσού


limassolΗ Λεμεσός για τους Λεμεσιανούς είναι μια αόρατη πόλη, μια κατάσταση του νου, την κουβαλούν παντού όπου και να ζουν. Όμως, η πόλη καθημερινά αλλάζει και ενδέχεται να νομίσουμε πως ήταν πάντοτε έτσι.

Η καρδιά της πόλης αυτής κτυπούσε στις συνοικίες της, που ένιωθαν ότι ανήκαν πάντοτε στην πόλη και όχι αντίστροφα. Παρόλο που η πόλη επεκτάθηκε αρκετές φορές οι συνοικίες της παραμένουν σταθερές διατηρώντας τη μνήμη της πόλης. Δεν είναι μόνο οι συνοικίες ή οι γειτονιές που διαμορφώνουν αυτή την προοπτική της πόλης. Αυτές οι γειτονιές έκαναν τη Λεμεσό, από μια απλή πολίχνη του 1800 σε Πολιτεία, αρχόντισσα και γελαστή το 2012.

Οι «Αθέατες πόλεις» της Λεμεσού.
Οι συνοικίες της, οι γειτονιές της, των οποίων οι κάτοικοι εκδηλώνουν κάποια κοινά στοιχεία μιας ειδικής συμπεριφοράς σε κάποιο τομέα ανάλογα με τη θέση της συνοικίας στην εμπορική ζωή της πόλης, τη γεωγραφική της διαμόρφωση και τη θέση της στο δομημένο περιβάλλον, συμμετέχουν στο σταδιακό στήσιμο της πόλης. Υπάρχουν παράξενα σημεία και γειτονιές μέσα στην πόλη
• μέρη για τα οποία οι περαστικοί νιώθουν αδικαιολόγητη έλξη ή άπωση
• σημεία τα οποία οι άνθρωποι διαχρονικά δείχνουν να αποφεύγουν
• ερειπωμένες γειτονιές που έχουν από χρόνια εγκαταλειφθεί από τους κατοίκους τους, παρότι οι μόλις διπλανές τους συνοικίες σφύζουν από ζωή.

Η κατανόηση της συμβολής των συνοικιών στην ιστορία της πόλης γίνεται όχι μόνο μέσα από τα κτήρια και τα γεγονότα, αλλά πρωτίστως από τα «προικιά της Λεμεσού» καθώς τα περιέγραψε ο Πλουτής Σέρβας, ο παλιός δήμαρχος της πόλης, δηλαδή, όλα εκείνα που χαρακτηρίζουν την πόλη, άψυχα και έμψυχα, που ανήκουν στην άυλη ή την υλική κληρονομιά.

Ναι, υπάρχουν ακόμα οι αθέατες πόλεις της Λεμεσού. Ευτυχώς! Αυτό δεν προκαλεί και τόση κατάπληξη εάν κανείς αναλογιστεί και συνειδητοποιήσει το πόσα και πόσο διαφορετικά μηνύματα και επιρροές μπορεί να συλλάβει ένας ανθρώπινος δέκτης από μια γειτονιά ή έναν συνοικισμό.

Αυτό που χαίρεσαι στη Λεμεσό του σήμερα, δεν είναι μόνο οι μεγάλες αλλαγές που λαμβάνουν χώρα, αλλά η απάντηση που δίνει στα υπαρξιακά μας ζητήματα και ιδιαίτερα στο ερώτημα, «Ποιος είμαι;»

Γιατί, η Λεμεσός είναι θέμα στάσης ζωής και συμπεριφοράς πώς τη βιώνεις ως πολίτης και εμμονή ως προς τον τρόπο που αγαπάς και συμμετέχεις στα δρώμενά της.

*Αποσπάσματα από την ομιλία του Πανεπιστημιακού Μίμη Σοφοκλέους στο 8ο Συμπόσιο Προφορικής Ιστορίας με θέμα τις «Αθέατες Πόλεις της Λεμεσού».


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".