Να δοθεί εκκλησιαστική γη σε ανέργους


agrotiki-anaptyksiΠριν από μέρες, σε δηλώσεις του ο Αρχιεπίσκοπος Ελλάδας Ιερώνυμος αναφέρθηκε στην πρόθεση της Εκκλησίας να παραχωρήσει εκκλησιαστική γη σε ανέργους που επιθυμούν να την καλλιεργήσουν.

Η πρόταση έγινε με αφορμή την εξάπλωση της φτώχειας ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης, με το σκεπτικό ότι, εκτός των άλλων, θα δημιουργηθούν και εκατοντάδες θέσεις εργασίας.

Αν και οι προθέσεις του Ιερώνυμου αμφισβητήθηκαν από κάποιους, δεν μπορεί παρά αντικριστεί με βαθιά σκέψη και προβληματισμό μια τέτοια πρόταση που ίσως αλλάξει τη μοίρα ορισμένων συνανθρώπων μας. Φυσικό επόμενο να αναρωτηθεί κανείς γιατί κάποιος δικός μας ιεράρχης, δεν πρότεινε κάτι ανάλογο, ενισχύοντας με αυτό τον τρόπο η Κυπριακή Εκκλησία το κοινωνικό της έργο χωρίς να περιορίζεται σε φιλανθρωπίες.

Ως δεδομένο θεωρείται ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα πρέπει να μπουν κριτήρια για ποιους θα παραχωρηθούν εκτάσεις και ποιο θα είναι το ιδιοκτησιακό καθεστώς ούτως ώστε να αξιοποιηθεί η εκκλησιαστική περιουσία προς το συμφέρον του λαού και της χώρας και η παραχώρηση της γης να γίνει με διαφά- νεια.

Η Εκκλησία διαθέτει χιλιάδες στρέμματα γης που βρίσκονται διάσπαρτα και από τα οποία μεγάλος αριθμός είναι γόνιμες καλλιεργήσιμες εκτάσεις. Τα κτήματα αυτά δεν θα μεταβιβαστούν στους ακτήμονες αλλά θα μπορούν να παραχωρηθούν για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Αναμφισβήτητα με τέτοιες πρακτικές δε λύνεται το πρόβλημα της συνεχώς αυξανόμενης ανεργίας. Οι άνεργοι δε θα μπορούν να καλλιεργήσουν τα χωράφια χωρίς κεφάλαιο και στήριξη με κίνητρα από την Πολιτεία η οποία θα βρίσκεται σε συνεννόηση με τον κλήρο.

Η παραχώρηση εκκλησιαστικής γης σε όσους έχασαν τη δουλειά τους και δυσκολεύονται να επιβιώσουν δεν είναι φιλανθρωπία αλλά θα σημαίνει αλληλεγγύη και πραγματική βοήθεια σε όσους αναζητούν μια σανίδα σωτηρίας για να αλλάξουν ρότα στη ζωή.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".