Μιλάτε Ελληνικά;

Τα τραπεζάκια έξω, το μεγαλύτερο πάρτι αρχίζει και θα διαρκέσει για 5, 6 μπορεί και 7 μήνες. Το έχετε ήδη αισθανθεί ότι η μεγαλύτερη γιορτή για μας τους Μεσογειακούς έχει κάνει την επίσημη πρεμιέρα της. Αν εξαιρέσει κανείς τις νύκτες τις ζεστές τις κολασμένες όπου δεν μπορείς να αναπνεύσεις κατά τ’ άλλα εγώ αισθάνομαι στο στοιχείο μου. Δεν ξέρω αν έχει σχέση το γεγονός ότι γεννήθηκα Ιούλιο μήνα ή αν φταίει η μυρωδιά της αλμύρας της θάλασσας και του καρπουζιού αλλά ΖΗΤΩ ΤΟ ΚΑΛΟΚΑΙΡΙ!

Τέλος πάντων φτάνει από εισαγωγές και όμορφα λόγια...αλλού θέλω να καταλήξω... Θέλω να βγάλω από μέσα μου τα δράματα μου, ξεκινώντας από αυτό της έλλειψης συνεννόησης στην Ελληνική (που πολλοί πριν από μένα το ανάλυσαν, αλλά ούτε αυτοί κατέληξαν κάπου)! Θα γκρινιάξω κι εγώ αλλά χωρίς μιζέριες μην ανησυχείτε!

Όλο και κάπου, έξω από το σπίτι, και αρκετά συχνά μπορώ να πω θα βγούμε αυτή την περίοδο, είτε για καφεδάκι είτε για μεζέδες και ποτά. Σχεδόν παντού στα πόστα εξυπηρέτησης θα συναντήσουμε τις φυλές της Βαβέλ, και θα κληθούμε να μιλήσουμε τα Αγγλικά μας. Ως εδώ καλά, το έχουμε συνηθίσει, με γεια μας με χαρά μας. Κανένας λόγος ανησυχίας, δεν θα κάνω διάλεξη για το πως χάνεται η Ελληνική γλώσσα και ότι πρέπει να κάνουμε κάτι για αυτό... κλπ κλπ.

Εμένα με πιάνει το παράπονο, γιατί εγώ άμα ταξιδέψω κάπου, τα στοι-χειώδη όπως... «παρακαλώ ένα ποτήρι νερό», «ένα μαχαίρι», «ένα παγωτό φράουλας...» θα τα μάθω στη φιλοξενούμενη γλώσσα για να κάνω εύκολη τη ζωή μου και τη διαμονή μου και ειδικά αν πάω να ζήσω κάπου αλλού (που πήγα!) αν μη τι άλλο έμαθα 5 λέξεις στην εκεί γλώσσα γιανα συνεννοούμαι. Αυτός ή αυτή που έρχεται εδώ στη Κύπρο να ζήσει και να δουλέψει, δεν λέω να μάθει τα Ελληνικά απταίστως αλλά τουλάχιστον να συνεννοείται βρε αδελφέ μου!

Ήμουν τις προάλλες σε πάρτι παιδικών γενεθλίων στο πάρκο των Πολεμιδιών, και με πλησιάζει η Βιετναμέζα σερβιτόρα για να πάρει παραγγελία και εγώ με πολλή αμεσότητα αρχίζω να δίνω την παραγγελία μου στα Αγγλικά φυσικά! Πριν ολοκληρώσω με ρωτά.... μιλάτε Ελληνικά κύριε; Εγώ εγύρευκα Μικελλίδη φυσικά!

Ο Χρίστος Δημητρίου υπηρετεί το χώρο της επικοινωνίας και διαφήμισης τα τελευταία 22 χρόνια. Για σχόλια στο Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media