Αγοράζονται ασημικά και χρυσαφικά…

Σαν μανιτάρια ξεφυτρώνουν τα καταστήματα που αγοράζουν από τους συμπολίτες μας τα κοσμήματά τους από ασήμι και χρυσάφι. Είναι εδώ τώρα τρία με τέσσερα χρόνια που εμφανίστηκε αυτό το φαινόμενο, αλλά τον τελευταίο καιρό εδραιώνεται και καθιερώνεται η δραστηριότητα αυτή στην κυπριακή κοινωνία.

Φαίνεται και έτσι πρέπει να είναι, αυτό το φαινόμενο είναι ένα από τα αποτελέσματα της οικονομικής ανάγκης και πολλές φορές της εξαθλίωσης των συμπολιτών μας, λόγω των υλοποιήσεων των μνημονιακών μας δεσμεύσεων και υποχρεώσεων. Οι οικονομικές ανάγκες των οικογενειών του τόπου μας είναι πολύ μεγάλες, με χρέη και υποχρεώσεις που όμοιές τους δεν ξαναπαρουσιάστηκαν σε τόσο μεγάλο βαθμό. Η αξιοπρέπεια των συμπολιτών μας καταρρακώνεται μέρα με τη μέρα. 

Εμένα προσωπικά με θλίβει αυτή η μεγάλη παρουσία των καταστημάτων αγοράς των ασημικών και χρυσαφικών από τους συμπολίτες μας, διότι αντανακλά την εικόνα της άθλιας οικονομικής κατάστασης.

Πιστεύω είναι κατάντημα να οδηγείται ένας συμπολίτης μας στην απόφαση να πωλήσει ένα κόσμημα, που πέραν από την αξία του μετάλλου σαν χρυσάφι ή ασήμι και πέραν του καλλιτεχνικού δημιουργήματος, είναι ένα αντικείμενο με αρκετή συναισθηματική αξία για τον καθένα. Πώς θα αισθάνεται κάποιος όταν οδηγείται στη πώληση ενός κοσμήματος, σταυρουδάκι, παναγίτσα, δακτυλίδι, βραχιόλι κ.λπ. που του το έκανε δώρο η μητέρα, ο πατέρας, η σύζυγος ή γενικά ένα αγαπημένο πρόσωπο;

Πόσο θα πληγωθεί όταν πωλήσει ένα τέτοιο αντικείμενο με το οποίο είναι συνδεδεμένος συναισθηματικά; Είναι να διερωτάται κάποιος πώς κατάντησαν αυτόν το λαό κάποιοι από τους εκλελεγμένους και κάποιοι από τους διορισμένους άρχοντες.

Αυτή η εικόνα που παρουσιάζεται με τα καταστήματα αγοράς στενά συνδεδεμένων προσωπικών αντικειμένων με τον συναισθηματικό κόσμο των συμπολιτών μας μου θυμίζει τα καταστήματα ενεχυροδανεισμού που λειτουργούσαν στην Ελλάδα την περίοδο της γερμανικής κατοχής, όπου η φτώχια, η πείνα και η εξαθλίωση βρίσκονταν στον μέγιστο βαθμό. Όλα αυτά που συμβαίνουν στον τόπο μας, που είναι πολύ πρωτόγνωρα και παράξενα, ας τα αξιολογήσουν οι κυβερνώντες, οι βουλευτές και όλοι οι πολιτικοί. *Αδάμος Κόμπος Μέλος Πολιτικής Συγκλήτου «Συμμαχίας Πολιτών»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media