Η Κίνα είναι μεγάλη αγορά

Στην τελευταία μου επαγγελματική επίσκεψη στο Hong Kong και την Κίνα, διαπίστωσα μεταξύ των άλλων ότι, κυρίως η Κίνα, είναι μια πολύ μεγάλη αγορά για αρκετά προϊόντα μας, μη αποκλειομένων ακόμη και κάποιων από τα γεωργικά μας προϊόντα και τα παράγωγά τους.

Αυτό όμως που μου προκάλεσε φοβερή εντύπωση ήταν ο κατακλυσμός της αγοράς της Κίνας από είδη ένδυσης, υπόδησης, τσαντών, καλλυντικών κ.λπ, γνωστών επωνύμων οίκων της Ευρώπης και της Αμερικής, πραγματικά προερχομένων απ’ αυτές, διότι έχουν την επωνυμία τους έξω από τα καταστήματα πώλησης των, πέραν των άλλων στοιχείων διαπίστωσης. Όμως αυτό που διαπίστωσα είναι ότι μαζί μ’ όλες αυτές τις άκρως επώνυμες μάρκες, υπήρχε μεγάλος αριθμός άλλων μικρότερης επωνυμίας ή και καθόλου γνωστές, από τη Ιταλία, Ισπανία κ.λ.π. με κάποιες ονομασίες τρέχα γύρευε, αλλά όμως ήσαν made in Europe.

Εδώ είναι που θέλω να καταλήξω, και θα ήθελα να ερωτήσω, έγιναν καθόλου έρευνες από τους αρμοδίους της κυβέρνησης και των Βιομηχανικών Επιμελητηρίων, για τις δυνατότητες εξαγωγών των προαναφερθέντων προϊόντων μας, μετά από επαναδραστηριοποίηση των βιομηχανιών μας που έκλεισαν ή αποδυναμώθηκαν; Εκεί χρειάζονται προϊόντα καλά από κάθε άποψη, να έχουν μια επωνυμία που λειτούργησε για χρόνια εδώ στην Κύπρο, και οπωσδήποτε το made in Europe που διαθέτουμε αναξιοποίητο. Οι τιμές πώλησής τους εκεί δεν θα είναι όπως τα τοπικά παραγόμενα ή τα φθηνά εισαγόμενα από γειτονικές τους χώρες. Εμείς θα πωλούμε ποιότητα, όνομα και το βασικότερο made in Europe. Βέβαια μέσα σε λογικά πλαίσια να βρίσκονται οι τιμές μας, με ανάλογες ρυθμίσεις στα κόστα παραγωγής μας.

Η Κίνα είναι η χώρα των πέραν των 2 δισεκατομμυρίων κατοίκων, ο πλούτος άρχισε να διεισδύει μέσα στο κοινωνικό σύνολο της, εμφανίζοντας αρκετό κόσμο να έχει σοβαρές οικονομικές δυνατότητες. Η Κίνα των πριν από 5-10 χρόνων έχει παρέλθει ανεπιστρεπτή, και θα πρέπει να αναθεωρήσουμε την οικονομική εικόνα που είχαμε για αυτή τη χώρα. Δεν είναι μόνο σπίτια και επαύλεις που θα πρέπει να πωλούμε σ’ αυτούς αλλά και άλλα παραγόμενα προϊόντα μας, για να εργοδοτήσουμε αρκετούς ανέργους μας.

*Αδάμος Κόμπος Μέλος Πολιτικής Συγκλήτου «Συμμαχίας Πολιτών»


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media