Βουλευτικές μαζί με Δημοτικές;

Απ’ ότι διαβάσαμε και πληροφορηθήκαμε από το Τύπο, ο ΔΗ.ΣΥ προτίθεται να καταθέσει πρόταση για την τροποποίηση του υφιστάμενου εκλογικού νόμου σε αρκετά του σημεία ή παραγράφους.

Μία από τις εισηγήσεις τους είναι να γίνονται ταυτόχρονα οι βουλευτικές, οι δημοτικές, οι εκλογές των μελών των σχολικών εφορειών, και αυτές των κοινοτικών συμβουλίων. Κι’ αυτή η εισήγηση γίνεται για την εξοικονόμηση των εξόδων που χρειάζονται με τις ξεχωριστές εκλογικές διαδικασίες. Βέβαια μ’ αυτό το σκεπτικό έχουν απόλυτο δίκαιο, και πράγματι, χρειαζόμαστε λελογισμένη διαχείριση των δημοσίων χρημάτων. Όμως μ’ αυτή τη τροποποίηση, εάν περάσει στη Βουλή και εφαρμοστεί, θα προκύψουν τα ακόλουθα προβλήματα.

Πρώτον και κύριο ο κόσμος, δηλαδή το εκλογικό σώμα, θα συγχυστεί και δεν θα εκτελέσει όπως πρέπει το εκλογικό του δικαίωμα. Θα δώσει μεγάλη σημασία στους υποψηφίους των βουλευτικών και θα αγνοήσει εντελώς τους υποψηφίους των δημοτικών, όπως κι’ αυτούς των σχολικών εφορειών και τέλος-τέλος αυτούς των κοινοτικών συμβουλίων, αφού θα είναι υποχρεωμένοι, δεοντολογικά, να ψηφίσουν τις υποψηφιότητες όλων των πολιτειακών κατηγοριών. Άσε ακόμη τους πρόσφυγες που είναι υποχρεωμένοι να ψηφίσουν και για τους κατεχόμενους δήμους και κοινότητες.

Αυτό το φαινόμενο παρουσιάστηκε στις προηγούμενες και στις τελευταίες εκλογές δημοτικών συμβουλίων, μελών των σχολικών εφορειών, και κοινοτικών συμβουλίων. Σ’ αυτές τις εκλογές οι περισσότεροι ψήφιζαν τα μέλη των δημοτικών συμβουλίων και αδιαφορούσαν για τα μέλη των σχολικών εφορειών. Έτσι εκλέγονταν οι σχολικοί έφοροι με αρκετά μικρότερο αριθμό ψήφων που δεν ήταν αρκετά αντιπροσωπευτική η εκλογή τους.

Ακόμη θα πρέπει να σκεφτούν τους λειτουργούς του δημοσίου και τους εκπροσώπους των κομμάτων, στην εκλογική διαδικασία, αλλά και στη διαλογή των ψηφοδελτίων, που θα είναι υπερβολικά κοπιώδης, εμπερικλείοντας κινδύνους για λάθη.

Το άλλο πολύ μεγάλο πρόβλημα που θα προκύψει, τουλάχιστο για τα μικρότερα κόμματα, θα είναι η πολύ μεγάλη δυσκολία στην συμπλήρωση των ψηφοδελτίων τους για τόσο μεγάλο αριθμό υποψηφιοτήτων. Αφού για την εξεύρεση υποψηφίων για τις βουλευτικές και μόνο, τα περισσότερα κόμματα, ακόμη και από τα μεγαλύτερα, κυοφορούν αρκετό καιρό μέχρι να εξεύρουν υποψηφίους για να συμπληρώσουν τα ψηφοδέλτια τους. Όταν όμως είναι σε διαφορετικές ημερομηνίες οι εκλογές, αρκετοί από τους υποψηφίους των βουλευτικών, που προηγούνται των δημοτικών, θα λάβουν μέρος στο ψηφοδέλτιο των δημοτικών και άλλων, απαμβλύνοντας το πρόβλημα στην εξεύρεση υποψηφίων. Να ληφθεί υπόψη ότι λόγω της πολύ μεγάλης αποχής που ενδημεί πλέον στη κοινωνία μας σήμερα, θα είναι ακόμη μεγαλύτερο το πρόβλημα εξεύρεσης υποψηφίων.

Ας τα λάβουν αυτά υπόψη αυτοί που κάνουν τις εισηγήσεις κι’ αυτοί που προτίθενται να τις υποστηρίξουν, για να λειτουργήσει έστω και κολοβή λόγω της μεγάλης αποχής, η δημοκρατία.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media