Από τον Ου Θαντ στον Μπαν-Κι Μουν

Μελετώντας τις συμπεριφορές των Γ.Γ του ΟΗΕ Εθνών από το 1963 που ξεκίνησε η τουρκοανταρσία εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας, μέχρι σήμερα, θα βρει κάποιος τεράστια διαφορά.

Τότε όταν άρχισαν οι προσπάθειες διαχωρισμού των τουρκοκυπρίων, από το νόμιμο κράτος, με στόχο την διάλυση της Κυπριακής Δημοκρατίας (αυτός ήταν ο στόχος της Τουρκίας και των Αγγλοαμερικάνων), φανταστείτε αν είχαμε Γ.Γ. του ΟΗΕ τον κ. Μπάν-Κι Μουν, τι θα γινόταν. Από τότε, δηλαδή δεν θα υπήρχε αναγνωρισμένο κράτος της Κυπριακής Δημοκρατίας διεθνώς.

Ευτυχώς, παρά την ατυχία μας, με τη τουρκοανταρσία, βρισκόταν στο πηδάλιο των Η.Ε. ο δίκαιος, τίμιος και εξόχως δημοκράτης πολιτικός και φιλόσοφος Ου Θάντ από τη Βιρμανία, που με την όλη στάση και προσπάθειες του, και μέσω των δραστήριων παρεμβάσεων της κοινότητας των Αδεσμεύτων Χωρών στα Ηνωμένα Έθνη, (εναντιουμένων των Η.Π.Α και της Μ. Βρετανίας), κατόρθωσε να περάσει σημαντικά ψηφίσματα που θωράκισαν την Κυπριακή Δημοκρατία από τότε μέχρι σήμερα, αρχίζοντας με το 186 και ακολούθως με το 187. Μ’ αυτά τα ψηφίσματα παραμείναμε αναγνωρισμένο κράτος, πλήρες μέλος των Η.Ε. και υποχρεώθηκαν όλα τα κράτη να μας σεβαστούν και να μας αναγνωρίζουν.

Σήμερα έχουμε ένα Γ.Γ. των Η.Ε που ούτε είναι ικανός ούτε θέλει να ξεχωρίσει το δίκαιο από το άδικο και ούτε να ξεχωρίσει ποιος λαός είναι βάναυσα αδικούμενος. Απροκάλυπτα μεροληπτεί υπέρ των Τούρκων και εμμέσως προωθεί τις θέσεις τους. Ο Μπάν-Κι Μουν και η Γραμματεία του, μεροληπτούν επειδή πολύ πιθανόν να λειτουργούν με ιδιοτέλεια και πιθανώς να λαδώνονται. Η Τουρκία είναι μαθημένη να κάνει τέτοιες δουλειές, όπως και στην Ευρώπη με διάφορους Ευρωβουλευτές και άλλους αξιωματούχους. Γι’ αυτό η κυβέρνηση μας οφείλει να διερευνήσει, χρησιμοποιώντας κατάλληλους πράκτορες. Τέτοια μεροληψία δεν δικαιολογείται.


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media