Ιστορική μνήμη και ποίηση

Όταν η ιστορική μνήμη γίνεται αγάπη και έρωτας γι αυτή την πόλη μετουσιώνεται σε ποίηση και μάλιστα αξιόλογη. Ανάμεσα στους εναπομείναντες αθεράπευτα ρομαντικούς λεμεσιανούς που αγαπούν ακόμα αυτή την πόλη είναι και Μπάμπης Αναγιωτός.

Συγγραφέας, ποιητής, στιχουργός, και ερευνητής της ιστορίας της Λεμεσού, ανάμεσα σε πολλά άλλα, μετουσιώνει κι αυτός την αγάπη του προς την πόλη και τις μνήμες του από αυτή σε ποίηση στη νέα του ποιητική συλλογή «Μνήμες μιας πόλης».

Προσωπικές μνήμες και βιώματα, εμβληματικά πρόσωπα και ιστορικά γεγονότα καταγράφονται σε στίχο, δίνοντας μας λιτά και συμπυκνωμένα, όπως αρμόζει σε μια καλή ποιητική γραφή, ένα μικρό πανόραμα της ιστορικής μνήμης της πόλης μας.

Η νέα ποιητική συλλογή του Μπάμπη Αναγιωτού «στολίζεται» απέριττα με εικόνες-ακουαρέλλες ενός άλλου, αδιόρθωτα ρομαντικού λεμεσιανού, του αρχιτέκτονα και ερευνητή της ιστορίας της Λεμεσού Τάσου Ανδρέου.

Όλα αυτά ο ποιητής μας τα δίνει σ ένα από τα ποιήματα της συλλογής με τίτλο «Πόσο τη λάτρεψες την πόλη αυτή», αφιερωμένο μάλιστα στον «συνοδοιπόρο του» Τάσο Ανδρέου, του οποίου σας παραθέτω τις δυο πρώτες και δυο τελευταίες στροφές του:

«Πόσο τη λάτρεψες την πόλη αυτή κανείς ποτέ δεν θα το μάθει μέσα στη σκόνη του καιρού έχουν θαφτεί τ ανθρώπινα τα λάθη και τα πάθη.
Μένουν μονάχα κάδρα με παλιές ξεθωριασμένες αναμνήσεις λίγα αποκόμματα και γκρίζες πινελιές που δεν μπορείς ποτέ να λησμονήσεις.
…………………………………………
Αγγίζεις τα σημάδια των χεριών κρύβεις την πόλη στην καρδιά σου ένα μ’ αυτήν κι εσύ, παρόν και παρελθόν και μέλλον, πάνω στο στερνό το «γεια σου».
Στάλα τη στάλα θύμηση καυτή γεμίζουν της ψυχής τα βάθη.
Πόσο πολύ τη λάτρεψες την πόλη αυτή κανείς ποτέ, ποτέ δεν θα το μάθει.»

Εκδότης του βιβλίου είναι ο ίδιος ο ποιητής και διατίθεται στα βιβλιοπωλεία Κυριάκου, Φάσμα και Έξοδος.

Ευχόμαστε να είναι καλοτάξιδο.

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media