Ηλιαχτίδες στον ζόφο

Μέσα στη ζοφερή και απαισιόδοξη ατμόσφαιρα που παρουσιάζουν τα αποτελέσματα και των φετινών εισαγωγικών εξετάσεων, λίγες ηλιαχτίδες φωτός, παρηγοριά στις πληγές και την προοπτική του μέλλοντος της παιδείας μας η Χριστίνα Αναστασιάδη από τη Λεμεσό που επέτυχε το απόλυτο 20 στα 20 και το σχολείο της, το Λύκειο Πέτρου και Παύλου, με αρκετές περήφανες επιδόσεις.

Η πρωτιά αυτή της Λεμεσού και των παιδιών της είναι άραγε ένα ευοίωνο σημάδι «ανάκαμψης» (όρος της μόδας) ή μήπως μια χρυσή εξαίρεση που απλώς επιβεβαιώνει τον κανόνα των γενικών κακών επι- δόσεων;

Η αποτυχία όλων των θεσμικών παραγόντων και θεσμών της Παιδείας είναι επιβεβαιωμένη «και με βούλα», ενώ αυτοί χρόνια τώρα το ψάχνουν και ψάχνονται με διάφορες αποτυχημένες «μεταρρυθμίσεις» και «δραστικά μέτρα», να διαχειριστούν το μείζων πρόβλημα. Με την θλιβερή διαπίστωση της αποτυχίας να μένει ακόμα μια φορά ως πικρή γεύση: η νέα γενιά, ιδιαίτερα στη γνώση και χρήση της ελληνικής γλώσσας μένουν για άλλη μια φορά κάτω από τη βάση δηλαδή στο «λαμπρό» απροβίβαστο. Κι ας τους διδάσκουν οι καθηγητές τους στο μάθημα των Νέων Ελληνικών τον Ελύτη να τους λέει: «Τη γλώσσα μου έδωσαν ελληνική. το σπίτι φτωχικό στις αμμουδιές του Ομήρου... Μονάχη έγνοια η γλώσσα μου στις αμμουδιές του Ομήρου...»

Κι ας τους μαθαίνουν πως ο μεγάλος μας ποιητής Κώστας Μόντης λέει ότι, «Ελάχιστοι μας διαβάζουν ελάχιστοι ξέρουν τη γλώσσα μας, μένουμε αδικαίωτοι κι αχειροκρότητοι σ’ αυτή τη μακρινή γωνιά, όμως αντισταθμίζει που γράφουμε Ελληνικά». Δυστυχώς αυτοί σχεδόν τα μόνα ελληνικά που ξέρουν να γράφουν είναι τα greeklish που τα χρησιμοποιούν για να ανταλλάσσουν τα μηνύματα τους στο iphone και το ipad τους σαν μοναδική μορφή γραπτής επικοινωνίας που κατάντησαν να έχουν με τον έξω κόσμο τους.

Τι να το ψάχνουμε όμως όταν οι πλειοψηφία των καθηγητών τους ούτε αυτοί κατέχουν τα σωστά ελληνικά. Ούτε οι δημοσιογράφοι και τα ΜΜΕ- έντυπα και ηλεκτρονικά- που κατά τεκμήριο καθοδηγούν και εκπαιδεύουν (μηδέ του κρατικού μας μέσου εξαιρουμένου) στη σωστή γλώσσα.

Ούτε οι πολιτικοί ηγέτες τους, όλων των βαθμίδων, ξέρουν να χειρίζονται σωστά την ελληνική γλώσσα, σπέρνοντας καθημερινά εκατοντάδες γλωσσικά μαργαριτάρια στις βαρύγδουπες παρεμβάσεις τους, με ύφος χιλίων σοφών, στα διάφορα «πάνελς».

Θα έχουν επομένως άδικο οι νέοι μας αν, από όλα αυτά που μηχανικά και χωρίς ανάλογη συνέπεια τους μαθαίνουμε, κρατήσουν μόνο ένα απόσπασμα από τον Καβάφη να τους λέει «Κατόπι μπήκε στα πολιτικά. Μα τα παραίτησεν. Ήταν ο Έπαρχος μωρός• κ’ οι πέριξ του ξόανα επίσημα και σοβαροφανή•τρισβάρβαρα τα ελληνικά των, οι άθλιοι.» !

Σ όλα λοιπόν αυτά ας είσαι ευλογημένη Χριστίνα Αναστασιάδη και μια ελπίδα φωτός στο ζοφερό μας μέλλον….

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media