Το λεμεσιανό καρναβάλι και η ιστορία του: Μια σοβαρή υπόθεση

«Οσημέραι» (μέρα με τη μέρα), όπως θα έγραφε κάποιος αρθρογράφος σε εφημερίδα της Λεμεσού άλλων εποχών, πλησιάζουμε στην μεγαλύτερη γιορτή της Λεμεσού αλλά και της Κύπρου, το λεμεσιανό καρναβάλι.

Τέτοιες μέρες επαναλαμβάνονται όμως και τα στερεότυπα και μικρόψυχα εναντίον του καρναβαλιού και δυστυχώς ακόμα και από λεμεσιανούς.

Μικρόνοες και αγνοούντες την ιστορία αυτής της πόλης και αυτού του θεσμού μας αποκαλούν «πελλολεμεσιανούς που είμαστε μόνο για παναΰρκα».

Δεν ξέρουν πως δια μέσου της πέραν του ενός και μισού σχεδόν αιώνος σύγχρονης ιστορίας του, το λεμεσιανό καρναβάλι πρωτοστάτησε και ανέδειξε κάθε μορφής αγώνα εναντίον κατακτητών και εκμεταλλευτών του λαού μας. Ότι πρώτα αλυτρωτικά μηνύματα από τα πρώτα κιόλας   χρόνια της αγγλικής κατοχής στάλθηκαν και με σχετικα άρματα («Ο Πρίγκηψ Γεώργιος αποβιβάζεται στην Κρήτη») μέσα από το καρναβάλι. Τα πρώτα μηνύματα για τη δυστυχία που υπέφερε από βαριές φορολογίες και κακοδιοίκηση στάλθηκαν και στέλλονταν κάθε χρόνο μέσα από το καρναβάλι υπό τύπον δήθεν σάτιρας..

Πολιτικά μηνύματα δηλαδή που δε ν μπορούσαν να σταλούν σε εποχές στυγνής δικτατορίας όπως η «παλμεροκρατία» στη δεκαετια του 1930 για παράδειγμα στέλλονταν με τη σάτιρα στο λεμεσιανό καρναβάλι.

Παράλληλα διαπρεπείς καλλιτέχνες αυτής της πόλης ζωγράφοι, γλύπτες, σκηνογράφοι, μουσικοί, ηθοποιοί και άλλοι συνέβαλλαν στην επιτυχία καρναβαλίστικων εκδηλώσεων.

Επιφανείς λεμεσιανοί, πολιτικοί και κοινωνικοί ταγοί αυτής της πόλης ασχολούνταν και μετείχαν ενεργά στις καρναβαλίστικες γιορτές αυτής της πόλης χωρίς να κινδυνεύουν να χάσουν τη σοβαρότητα τους..

Σε περιόδους οικονομικής κρίσης πολλές από αυτές πολύ χειρότερες από αυτή που περνούμε σήμερα οι λεμεσιανοί άφηναν πίσω τους δυσκολίες, φτώχια και προβλήματα και προσπαθούσαν να ξεχάσουν για λίγες μέρες τη δυστυχία τους διασκεδάζοντας με τα λίγα μέσα που διάθεταν στο λεμεσιανό καρναβάλι.

Ας πάψουν λοιπόν οι σοβαροφανείς, οι μίζεροι, οι μεμψίμοιροι και οι δήθεν να μας κατηγορούν και να μας «σνομπάρουν» αφ υψηλού κι ας έλθουν μαζί μας να διασκεδάσουμε και να ξεχάσουμε για λίγο τις σκοτούρες και τα βάσανα όπως λέει και το καρναβαλίστικο τραγούδι

«Κάθε πίκρα μας να φύγει,

τη ψυχή μας που τυλίγει

να χαρούμε τη ζωή

μες στο γλέντι μες στην πόλη μας

να χαρούμε όλες κι όλοι μας

να ζήσουμε για λίγο τη χαρά.»    

Γιατί όπως λέει και ο μεγάλος ποιητής μας Γιάννης Ρίτσος : «Εμείς τραγουδάμεγια να σμίξουμε τον κόσμο»

Αυτή η διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου προστατεύεται από τους αυτοματισμούς αποστολέων ανεπιθύμητων μηνυμάτων. Χρειάζεται να ενεργοποιήσετε τη JavaScript για να μπορέσετε να τη δείτε.
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media