Νηστεία λόγων και δηλώσεων…

Από τη γνώση και τη σοφία που μας κληροδότησε ο Δάσκαλος Κωστής Κολώτας
Καλή Σαρακοστή και καλό Πάσχα να φτάσουμε, αγαπητοί αναγνώστες. Και καλή νηστεία. Για τον απλό άνθρωπο αυτή η νηστεία στη διατροφή, η αποχή από κάποια φαγητά, αποσκοπεί στη σωτηρία της δικής του ψυχής και στη δική του κάθαρση και γαλήνη.

Όμως, κάποιοι άλλοι, επώνυμοι, υψηλά ιστάμενοι, ισχυροί άρχοντες και ισχυροί άνδρες, παράγοντες, είτε στο προσκήνιο είτε στο παρασκήνιο, καλούνται να κάνουν μια νηστεία που αφορά το κοινωνικό σύνολο, αφορά αυτόν τον τόπο.

Εξηγούμαι: Είναι ευκαιρία, τώρα τη Σαρακοστή, να κάνουν νηστεία λόγων, νηστεία από τις ατέλειωτες και ακατάσχετες δηλώσεις, κάποιοι από τους κυβερνώντες και τους κατέχοντες υψηλές θέσεις στην πολιτεία. Κάποιοι που όταν δούνε μικρόφωνο δεν κρατιούνται. Όπου κι αν βρίσκεται αυτό το μικρόφωνο. Έξω από εκκλησίες και κοιμητήρια σε κηδείες, γάμους και μνημόσυνα, μπροστά από αγάλματα ηρώων, σε θεατρικές παραστάσεις, σε εκδηλώσεις παντός είδους, στους δρόμους και τις πλατείες.

Κι είναι καιρός να κάνουν νηστεία λόγων και δηλώσεων, και πικρόχολων και ειρωνικών και έστιν ότε και απρεπών σχολίων, πολλοί πολιτικοί μας, ιδιαίτερα όσο οι εκλογές πλησιάζουν. Μια τέτοια νηστεία θα ωφελήσει τον τόπο, αλλά και τους ίδιους. Και θα ωφελήσει και την πολλάκις κακοποιούμενη λογική και την συχνά κακοποιούμενη γλώσσα.

Κι είναι καιρός και ευκαιρία να κάνουν νηστεία δηλώσεων και λόγων κάποιοι παράγοντες του αθλητισμού μας, και ιδιαίτερα του ποδοσφαίρου. Αυτοί που για κριτήριο των σκέψεών τους έχουν τη νίκη ή την ήττα της ομάδας τους. Κι αν η ομάδα τους νικήσει, όλα είναι καλά κι όλα άψογα. Αν η ομάδα τους ηττηθεί, τίποτα δεν λειτουργεί σωστά. Θα ωφελήσει και τον τόπο και τον αθλητισμό και τους ιδίους, αν νηστεύσουν από κάποιες ηχηρές δηλώσεις όπως: Γιορτή του ποδοσφαίρου, ομορφιά του ποδοσφαίρου, ο θαυμάσιος κόσμος της ομάδας μας. Και την επόμενη βδομάδα, από τους ίδιους ανθρώπους να ακούμε: οι ολίγοι ανεγκέφαλοι, και ο σφαγιασμός της ομάδας μας, και τα στημένα παιγνίδια, και ο δωδέκατος παίκτης, και οι συνωμοσίες. Και η ‘ομορφιά του ποδοσφαίρου’ της προηγούμενης εβδομάδας που νίκησε η ομάδα μας, γίνεται ξαφνικά απάτη και βρωμιά….

Είναι ευκαιρία να κάνουν νηστεία λόγων, δηλώσεων και πράξεων, και κάποιοι άλλοι. Θα τους πούμε αύριο.

Διαχρονικό κείμενο τού 2001
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media