Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa και τα Fados της Εφηβείας μου

14.11.2018 - Η Θαλασσινή Ωδή του Fernando Pessoa και τα Fados της Εφηβείας μου

Η Αλίκη Καγιαλόγλου επιστρέφει μετά από αρκετά χρόνια στο Θέατρο Ριάλτο με μια ξεχωριστή μουσικοθεατρική παράσταση, στην οποία η μεγαλειώδης ποιητική σύνθεση του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα (υπογεγραμμένη από το alter ego του, Άλβαρο ντε Κάμπος) συναντά τα παλιά φάντος της Λισαβόνας, τραγούδια έντονα νοσταλγικά. Μια παράσταση που μοιάζει με ένα απέραντο τραγούδι που αφυπνίζει σκέψεις, αισθήσεις αλλά και την ξεχασμένη τρυφεράδα που νιώθει κανείς ακούγοντας παραμύθια και τραγούδια της παιδικής ηλικίας.

Ιδέα, σύνθεση κειμένου, επιλογή και διασκευή τραγουδιών, ερμηνεία: Αλίκη Καγιαλόγλου
Διδασκαλία ερμηνείας κειμένου, σκηνοθεσία: Δήμος Αβδελιώδης
Μετάφραση ποιήματος: Μαρία Παπαδήμα
Μετάφραση τραγουδιών: Μαρία Πιεδάδ
Πιάνο: Αλέξανδρος Αβδελιώδης

Η Αλικη Καγιαλογλου σημειώνει για την παράσταση:
«Αγία εφηβεία όπως θα έλεγε και η φίλη μου Κατερίνα Αγγελάκη Ρουκ… Όλοι ακούν Beatles. Εγώ ανακαλύπτω μια γυναικεία φωνή που τραγουδάει κάτι υπέροχα τραγούδια. Τη φωνάζουν Amalia. Δεν καταλαβαίνω τι λέει, όμως με συγκινεί βαθύτατα η εξαίσια φωνή της. Προσπαθώ να τραγουδήσω μαζί της, αλλά δεν μου φτάνει. Θέλω να μοιραστώ αυτή την ανακάλυψη… Πολλά, πάρα πολλά χρόνια μετά, μου στέλνει ο Γιάννης Δουβίτσας την Ποίηση, το περιοδικό που εκδίδει η Νεφέλη του. Πρώτο πρώτο το ποίημα «Θαλασσινή ωδή» του Φερνάντο Πεσσόα. Το διαβάζω όλο μεμιάς. Και λέω είναι δικό μου, δεν το συζητώ. Θάλασσα, βαπόρια, θέλω να φύγω, πειρατές, πάρτε με μαζί σας, ταξίδια! Ναι, είναι δικό μου. Ένα τιμόνι μέσα μου αρχίζει να γυρνάει αργά..

Θέλω να το διαβάσω δυνατά. Μα δε μου φτάνει. Θέλω και να το μοιραστώ. Πρέπει να κάνω κάτι γι’ αυτό… Αρχίζω να πηγαίνω ξανά στη Λισαβόνα της αγαπημένης Amalia, να περπατώ στους δρόμους της Μοραρίας, να βλέπω την Αρτζεντίνα Σάντος να πλένει πιάτα και μετά να βγάζει την ποδιά και να τραγουδά φάντος. Και αρχίζω το ταξίδι απ’ την αρχή…»

Χορηγός: Trust Insurance Cyprus, Χορηγός Επικοινωνίας: ΡΙΚ
Με τη συνεργασία: Βιβλιοτρόπιο

Διάρκεια: 90'

Εισιτήρια: € 15 /10
Πληροφορίες: 77777745

Ώρα: Ξεκινά στις 20:30
Ριάλτο, Ανδρέα Δρουσιώτη 19, Πλατεία Ηρώων, Λεμεσός


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣΑναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media