Νέα όψη αποκτά η Επταγώνια


eptagonia-plateia

Ευφάνταστα σχέδια ανάπλασης του πυρήνα

Νέα σύγχρονη όψη που όμως συνδυάζει την παράδοση του χωριού, αποκτά η κοινότητα της Επταγώνιας. Τον διαγωνισμό για τα σχέδια ανάπλασης του πυρήνα του χωριού στον οποίο συμμετείχαν 45 μελετητές από την Κύπρο και το εξωτερικό, κέρδισε το αρχιτεκτονικό γραφείο Μάριου Χριστοδουλίδη.

Τα σχέδια αφορούν την δημιουργία μουσείου αγροτικής κληρονομιάς, βιβλιοθήκης, αναψυκτηρίου, και πολιτιστικού κέντρου γύρω από την εκκλησία και την πλατεία, ενδυναμώνοντας το θρησκευτικό, πολιτιστικό και ψυχαγωγικό κέντρο της κοινότητας ώστε να καταστεί φορέας ζωής σε τοπικό επίπεδο αλλά ταυτόχρονα και για το ευρύτερο σύμπλεγμα των κοινοτήτων.

Η κεντρική ιδέα μετουσιώνει την εμπειρία της παραδοσιακής εσωτερικής αυλής της κατοικίας, δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για κοινοτική συνάθροιση.

Οι υπαίθριοι χώροι/πλατείες που δημιουργούνται, διαχωρίζονται σε δύο επίπεδα. Η υπαίθρια πλατεία μπροστά από το μουσείο, που επεκτείνεται στο επίπεδο της εκκλησίας, διαθέτει σκληρές επιφάνειες από τοπική πέτρα και ο υπαίθριος χώρος μπροστά από το πολιτιστικό κέντρο και το εστιατόριο με γρασίδι. Στην συνέχεια του υπαιθρίου χώρου μπροστά από το πολιτιστικό θα τοποθετηθούν παιγνίδια για τα μικρά παιδιά.

Δημιουργούνται επίσης σκαλιά/κερκίδες. Και οι δύο υπαίθριοι χώροι μπορούν να χρησιμοποιηθούν ταυτόχρονα, τόσο σε συνδυασμό όσο και αυτόνομα, για ποικίλες εκδηλώσεις.

Η πλατφόρμα-ράμπα αποτελεί συνέχεια του πλακόστρωτου δρόμου του χωριού και συνδετικό κρίκο των κτηρίων.

Πολιτιστικό κέντρο και εστιατόριο
Το πολιτιστικό κέντρο τοποθετείται στο χώρο όπου σήμερα λειτουργεί το εστιατόριο. Οι μεταγενέστερες προεκτάσεις της οροφής αφαιρούνται και αντικαθιστούνται από κληματαριά. Συρόμενες μεταλλικές θύρες, σε συνδυασμό με συρόμενους υαλοπίνακες εσωτερικά, επιτρέπουν μια μεταβαλλόμενη σχέση με τον υπαίθριο χώρο. Το πολιτιστικό κέντρο μπορεί να μεταβάλλεται ανάλογα με τις ανάγκες τόσο με εσωτερικό διαχωρισμό όσο και σε σύνδεση με τους εξωτερικούς υπαίθριους χώρους.

Μουσείο αγροτικής κληρονομιάς
Το μουσείο χωροθετείται στο νότιο μέρος του τεμαχίου δημιουργώντας συνειδητό όριο με το υφιστάμενο κοιμητήριο.

Αναψυκτήριο
Το αναψυκτήριο χωροθετείται στα ανατολικά του τεμαχίου, μεταξύ του πολιτιστικού, του μουσείου και του νέου προτεινόμενου χώρου στάθμευσης και λειτουργεί ως λόμπυ εισόδου για το πολιτιστικό. Διαθέτει χώρο εστίασης, ανελκυστήρα και εξωτερικό κλιμακοστάσιο διαμέσου των οποίων ο επισκέπτης μπορεί να κατευθυνθεί προς το πολιτιστικό κέντρο και το εστιατόριο.

Βιβλιοθήκη
Η βιβλιοθήκη τοποθετείται σε τέτοιο σημείο ώστε να λειτουργεί και σαν κομβικό σημείο προσφέροντας εύκολη πρόσβαση από και προς το μουσείο και το πολιτιστικό κέντρο, αλλά και προς την κοινότητα.

Φωτογραφίες


Αναζήτηση