• Αρχική
  • Επικαιρότητα
  • Κύπρος
  • Κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους ο 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας
Κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους ο 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας

Κηδεύτηκε με τιμές αρχηγού κράτους ο 6ος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας

Στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, του Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων Δημήτρη Συλλούρη, του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Αλέξη Τσίπρα, του Υπουργικού Συμβουλίου, πολιτειακών και στρατιωτικών αξιωματούχων, αντιπροσώπων κρατών και κυβερνήσεων τελέστηκε η εξόδιος ακολουθία του τέως Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και 6ου στη σειρά, Δημήτρη Χριστόφια.

Αξιοσημείωτη ήταν και η παρουσία Τ/κ ηγετών που παρέστησαν στην κηδεία αποδίδοντας τη δέουσα τιμή στον Κύπριο, όπως αυτοπροσδιόριζε εαυτόν, πολιτικό.

Η κηδεία του τέως Προέδρου τελέσθηκε στην εκκλησία Της Του Θεού Σοφίας με τιμές εν ενεργεία Προέδρου της Δημοκρατίας.

Στο περίβολο της εκκλησίας είχε συγκεντρωθεί πλήθος κόσμου, μεταξύ αυτών και πολλοί Τ/Κ που συγκεντρώθηκαν για να αποχαιρετίσουν τον σύντροφο, τον αδελφό, συναγωνιστή, τον συνοδοιπόρο, την ευσυγκίνητη μεγάλη καρδιά που χωρούσε τους πάντες και σίγησε για πάντα.

Η σορός του τέως Προέδρου έφθασε στην εκκλησία γύρω στις 16.00 εν πομπή τοποθετημένη σε κιλλίβαντα πυροβόλου. Το φέρετρο ήταν καλυμμένο με την κυπριακή σημαία. Κατά τη μεταφορά της σορού άγημα απέδιδε τιμές και μέλη του ΑΚΕΛ αναφωνούσαν το όνομα του κόμματος τους.

Η οικογένεια του εκλιπόντος δέχθηκε τα συλλυπητήρια των αξιωματούχων και των ξένων αντιπροσώπων πριν την τέλεση της εξοδίου ακολουθίας εντός του ναού.

Κατά τη διάρκεια των συλλυπητηρίων και της εξοδίου ακολουθίας μέλη του ΑΚΕΛ και της ΠΕΟ παράστεκαν τον νεκρό.

Της εξοδίου ακολουθίας προέστη ο Μητροπολίτης Κύκκου Νικηφόρος.

Στον επικήδειο λόγο του ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Αντρος Κυπριανού επικαλούμενος τα ίδια τα λόγια του Δημήτρη Χριστόφια, είπε πως το πιο σπουδαίο που έπραξε ο Χριστόφιας ήταν που πόνεσε και ονειρεύτηκε με τον λαό.

Αποχαιρετώντας τον πατέρα του, εκ μέρος της οικογένειας «ο Χρίστος Χριστόφιας είπε «εγκαταλείπεις τα εγκόσμια με το μέτωπο ψηλά καθώς σαν κομμουνιστής και σαν άνθρωπος έκαμες το καθήκον σου. Φεύγεις όπως ήρθες, με τα χέρια καθαρά. Έντιμος, αξιοπρεπής και ακέραιος ως το τέλος».

Κατά τη διάρκεια της εκφώνησης των επικηδείων λόγων ο ναός κατά διαστήματα εδονείτο από το χειροκρότημα του κόσμου που συνωστίσθηκε εντός της εκκλησίας και στον περίβολο.

Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, κατά το λαϊκό προσκύνημα στην ΠΕΟ, για το ύστατο χαίρε στον Δημήτρη πέρασαν πέραν των 8.500 ανθρώπων . Επιπλέον τη σορό παραστάθηκαν 288 στελέχη του λαϊκού κινήματος.

18:05 Πόνεσε και ονειρεύτηκε με τον λαό το πιο σπουδαίο που έπραξε ο Χριστόφιας είπε ΓΓ του ΑΚΕΛ

«Μόνο που πόνεσα μαζί σας και ονειρεύτηκα μαζί σας» ήταν το σπουδαιότερο που έκανε ο Δημήτρης Χριστόφιας παρατήρησε ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, που επέλεξε τους στίχους του Ρίτσου με τους οποίους ο ίδιος ο τέως Πρόεδρος της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας επέλεξε να απαγγείλει όταν του παρέδωσε τη σκυτάλη της ηγεσίας του ΑΚΕΛ.

Στο επικήδειο λόγο του, αποχαιρετώντας τον προκάτοχο του στην ηγεσία του ΑΚΕΛ, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο σύντροφος Δημήτρης, έδωσε μάχες, κέρδισε, έχασε, ξανασηκώθηκε, στάθηκε μπροστά, σήκωσε ψηλά τη σημαία της Κύπρου, τη σημαία του ΑΚΕΛ και ψηλότερα την ιδέα του κομμουνιστή, τον τίτλο του ΑΚΕΛιστή, το αξίωμα του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ, του Προέδρου της Βουλής, το αξίωμα του Προέδρου της Δημοκρατίας.

Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ συνεχίζοντας είπε πως ο Δημήτρης του Χριστοφή και της Αννούς γεννήθηκε στο Κάτω Δίκωμο το 1946 και κάθε φορά που μιλούσε για τα παιδικά του χρόνια φρόντιζε να σημειώνει ότι ήταν φτωχικά μεν, ευτυχισμένα δε για τα οποία πάντα περηφανευόταν.

Ο Δημήτρης Χριστόφιας μιλούσε πάντα για την καθοριστική επίδραση που άσκησε πάνω του ο θείος του Ανδρέας Δημήτρη που ουσιαστικά τον μύησε στην σοσιαλιστική ιδεολογία και ταυτόχρονα τον δίδαξε να αμφισβητεί, να προβληματίζεται και να αναζητεί την αλήθεια, συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

Σκιαγραφώντας την κομματική και πολιτική πορεία του εκλιπόντος, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως ο Δημήτρης, μπήκε στην οργανωμένη πάλη όντας μαθητής και στα 14 του χρόνια έγινε μέλος της Παγκύπριας Ενιαίας Οργάνωσης Μαθητών.

Πρόσθεσε πως το καλοκαίρι του 1964 σε ηλικία 18 ετών, έγινε μέλος του ΑΚΕΛ, της ΠΕΟ και της ΕΔΟΝ και το 1966 εκλέγηκε Γραμματέας του Αθλητικού και Καλλιτεχνικού Συλλόγου Αχιλλέα και το 1967 εκλέγηκε Γραμματέας της ΕΔΟΝ Δικώμου. Τον Μάη του 1969 εκλέγηκε μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Σημείωσε πως το σημείο που αποτέλεσε στροφή στη ζωή του Δ. Χριστόφια ήταν μια παγκοινοτική εκδήλωση που οργανώθηκε στο Δίκωμο, μετά τα γεγονότα της Κοφίνου, στην οποία παρευρέθηκε και μίλησε ο τότε Γ.Γ της Κ.Ε. του ΑΚΕΛ, ο αείμνηστος Εζ. Παπαϊωάννου, ο οποίος αναγνώρισε τα χαρίσματα του νεαρού Δ. Χριστόφια που τον προλόγισε και με δική του παρότρυνση το Κόμμα αποφάσισε να τον στείλει να σπουδάσει στη Μόσχα.

Ακολούθως ο κ. Κυπριανού είπε πως το καλοκαίρι του 1969 ο Δημήτρης Χριστόφιας ξεκίνησε τις σπουδές του στη Μόσχα, στο Ινστιτούτο Κοινωνικών Επιστημών, όπου γνώρισε και την Ελισάβετ, τη βασίλισσα της καρδιάς του, όπως συνήθιζε να λέει, με την οποία απέκτησαν τρία παιδιά, την Μαριάννα, την Χριστίνα και τον Χρίστο για τα οποία ήταν περήφανος.

Ο κ. Κυπριανού ανέφερε στη συνέχεια ότι με την επιστροφή του στην Κύπρο, προσλήφθηκε στην ΕΔΟΝ της οποίας αργότερα εκλέγηκε Οργανωτικός της Γραμματέας, προσθέτοντας ότι ο Χριστόφιας εκλέγηκε το 1977 Γενικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ.

Μεταξύ των σταθμών της κομματικής πορείας του εκλιπόντος, ο κ. Κυπριανού αναφέρθηκε στην εκλογή του στη θέση του Γενικού Γραμματέα της Κ.Ε του ΑΚΕΛ, στις 22 Απριλίου 1988, μετά το θάνατο του Εζεκία Παπαϊωάννου, θέση στην οποία επανεκλεγόταν μέχρι το 2005 δίχως ανθυποψήφιο.

«Κάτω από την ηγεσία του Χριστόφια και τον ίδιο στην πρώτη γραμμή καταφέραμε τότε να ανανεώσουμε και να εκσυγχρονίσουμε το ΑΚΕΛ παραμένοντας όμως πιστοί τις βασικές ιδεολογικές και οργανωτικές του αρχές. Καταφέραμε να ενισχύσουμε την εσωκομματική δημοκρατία ενισχύοντας ταυτόχρονα την ενότητα και την αποτελεσματικότητα του Κόμματος στην κοινωνική και πολιτική του παρουσία», συνέχισε ο κ. Κυπριανού.

«Είναι αναντίρρητη αλήθεια ότι ο σ. Δημήτρης Χριστόφιας δίδαξε σε όλους μας να ξεπερνάμε τους εαυτούς μας και να δουλεύουμε όπως αυτός νύχτα-μέρα και τι σημαίνει να αψηφάς την κούραση και την αρρώστια», πρόσθεσε.

Περαιτέρω ο κ. Κυπριανού είπε πως η εκλογή του στην Προεδρία της Βουλής και έπειτα στην Προεδρία της Δημοκρατίας δεν ήταν τυχαία και οι θητείες του στην Προεδρία της Βουλής ανέβασαν την κοινοβουλευτική διπλωματία σε άλλα επίπεδα, αναβάθμισαν το θεσμικό ρόλο του Κοινοβουλίου και την καθημερινή πολιτική του λειτουργία, έλκοντας βήματα μπροστά τη Δημοκρατία στον τόπο.

Αναφερόμενος στη διακυβέρνηση της Κύπρου, από τον πρόεδρο Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε πως επί προεδρίας τους κατατέθηκαν συνενωτικές προτάσεις επί αρκετών πτυχών για την επίλυση του Κυπριακού.

Πρόσθεσε πως οι συγκλίσεις εκείνης της περιόδου συμπυκνώνουν όλα όσα ενώνουν το λαό μας από τις δύο πλευρές του συρματοπλέγματος και που έδιναν προοπτική στη συνύπαρξη Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σε ό,τι αφορά τη διεθνή φυσιογνωμία του Δημήτρη Χριστόφια, ο κ. Κυπριανού είπε πως δεν ήταν μόνο ο Δημήτρης Χριστόφιας της Κύπρου, αλλά είναι μια ιστορική φυσιογνωμία του διεθνούς στερεώματος, προσθέτοντας ότι στάθηκε πάντα ταξικά αλληλέγγυος προς τους εργαζόμενους όλου του κόσμου που μάχονται για το δίκαιο τους.

Ανέφερε επίσης πως όταν ήταν Πρόεδρος της Δημοκρατίας όλοι γνώριζαν στο διεθνή και ευρωπαϊκό χώρο τις ιδεολογικές καταβολές του, που ήταν ριζικά διαφορετικές από τα πιστεύω των περισσότερων συνομιλητών του, ωστόσο τον αντιμετώπιζαν όμως όλοι με σεβασμό γιατί εκτιμούσαν την ειλικρίνεια, τη σοβαρότητα, την υπευθυνότητα και προ πάντων την αγάπη του για την Κύπρο.

Πάλεψες, πρόσφερες, δάκρυσες, μάτωσες, νίκησες, κράτησες ψηλά τα λάβαρα, μας έδωσες το καλύτερο παράδειγμα, χιλιάδες θα συνεχίσουμε τον αγώνα σου, αθάνατος Δημήτρη, να πας στο καλό, είπε τέλος ο ΓΓ του ΑΚΕΛ.

18:44 Στην τελευταία του κατοικία οδηγείται ο Δημήτρης Χριστόφιας

Στην τελευταία κατοικία κατευθύνεται η σορός του 6ου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, μετά το πέρας της εξοδίου ακολουθίας που τελέσθηκε στον ναό της του Θεού Σοφίας, στο Στρόβολο.

Κατά την εκφορά της σορού από το ναό ο κόσμος φώναζε και τώρα και πάντα ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ, και ΑΚΕΛ, ΑΚΕΛ το κόμμα σου λαέ.

Υπό τα παρατεταμένα μα χειροκροτήματα του συγκινημένου πλήθους, που υπό συνθήκες καύσωνα επέλεξε να τιμήσει τη μνήμη του, το φέρετρο τοποθετήθηκε στη νεκροφόρα καλυμμένο με την κυπριακή σημαία και κατευθύνεται προς το κοιμητήριο Έγκωμης, όπου ο θα ταφεί ο Δημήτρης του λαού.

19:37 Αναπαύεται στην τελευταία του κατοικία ο Δημήτρης Χριστόφιας

Η μοιρασμένη κυπριακή γη δέχθηκε τον εκτοπισθέντα, έκτο Πρόεδρο του κράτους της Δημήτρη Χριστόφια στην τελευταία του κατοικία, στο κοιμητήριο Έγκωμης.

Όπως είπε ο γιος του Χρίστος αποχαιρετώντας τον Δημήτρη Χριστόφια, ο πατέρας του έφυγε από τη ζωή με τον καημό της γενέτειρας του, Δίκωμο. Το φέρετρο με τη σορό του τέως Προέδρου μετέφεραν στον τάφο οι άνδρες της φρουράς του.

Kατά την άφιξη της πομπής, η φιλαρμονική της Αστυνομίας παιάνιζε πέθνιμα, ενώ άγημα της Εθνικής Φρουράς απέδιδε τιμές. Το πλήθος που συγκεντρώθηκε για να κατευοδώσει τον Δημήτρη Χριστόφια, ξέσπασε σε χειροκρότημα.

Πριν τον ενταφιασμό τελέσθηκε τρισάγιο.

Ένας στο χώμα χιλιάδες στον αγώνα, φώναζαν οι παρευρισκόμενοι, ενόσω διαρκούσε ο ενταφιασμός. Μια φωνή ραγισμένη έσπασε το βουβό κλάμα που ακολούθησε κραυγάζοντας με λυγμό: «Του αντρειωμένου ο θάνατος, θάνατος δεν λογάται».

Μετά τον ενταφιασμό ρίφθηκαν τρεις αποχαιρετιστήριες βολές από απόσπασμα της Εθνικής Φρουράς.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση στη "Φ"


| |

Ακολουθήστε τη "Φ" στα social media