Skip to main content
Πρεσβεία Ρωσίας: Η Ρωσική Εκκλησία σέβεται το αυτοκέφαλο και τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλο το νησί

Πρεσβεία Ρωσίας: Η Ρωσική Εκκλησία σέβεται το αυτοκέφαλο και τη δικαιοδοσία της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλο το νησί


Η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κύπρου σε όλο το νησί, δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος της πρεσβείας της Ρωσικής Ομοσπονδίας στη Λευκωσία.

Απαντούσε σε ερώτηση σε σχέση με δημοσίευμα της εφημερίδας "Ο Φιλελεύθερος", σύμφωνα με το οποίο αυτοαποκαλούμενη «Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία Βορείου Κύπρου» άρχισε να λειτουργεί στα κατεχόμενα, και συγκεκριμένα στην Κερύνεια, και έχει εφημέριο τον π. Αλεξέι Ιβανόφ, ο οποίος χειροτονήθηκε το 2014 στα κατεχόμενα από τον Μητροπολίτη Οδησσού Αγαθάγγελο επικεφαλής της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο εξωτερικό.

H πρεσβεία της Ρωσίας παρακολουθεί προσεκτικά την κατάσταση και βρίσκεται σε μόνιμη επαφή με τον εκπρόσωπο του Πατριαρχείου της Μόσχας, της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στην Κύπρο, είπε η εκπρόσωπος της πρεσβείας.

Πρόσθεσε πως “σχετικά με το περιεχόμενο του σημερινού άρθρου στον Φιλελεύθερο θα θέλαμε να τονίσουμε ότι τα δεδομένα ουδόλως ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα, επειδή σύμφωνα με επίσημη βεβαίωση από το τμήμα εξωτερικών σχέσεων της Εκκλησίας του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, στις 4 Φεβρουαρίου, ο κ. Αλεξει Ιβανόφ, ο οποίος αυτοαποκαλείται κληρικός της `Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Εξωτερικό` και επικεφαλής της ενορίας αυτής στην Κερύνεια, δεν είναι και ποτέ δεν ήταν κληρικός της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας και δεν χειροτονήθηκε κανονικά, και δεν έχει καμία επαφή με την Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία”.

Η εκπρόσωπος της πρεσβείας είπε ακόμη πως αυτή η βεβαίωση, την οποία κοινοποίησε στο ΚΥΠΕ, επιδόθηκε και στον Αρχιεπίσκοπο της Κύπρου Χρυσόστομο Β.

Η πρεσβεία της Ρωσίας υπογραμμίζει ακόμα μια φορά, ανέφερε η εκπρόσωπός της, ότι οι επίσημοι εκπρόσωποι του Πατριαρχείου της Μόσχας της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στην Κύπρο αποστέλλονται για να τελούν λειτουργίες για ρωσόφωνους Ορθόδοξους κατοίκους στη Μητρόπολη Λεμεσού και στη Μητρόπολη Τριμυθούντος της Εκκλησίας Κύπρου.

Η εκπρόσωπος της ρωσικής πρεσβείας κατέληξε λέγοντας πως η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία πάντα συμπεριφέρεται με σεβασμό στο αυτοκέφαλο της Εκκλησίας της Κύπρου και καθοδηγείται από την αρχή της απόλυτης δικαιοδοσίας της Εκκλησίας της Κύπρου στο έδαφός της χώρας, που επεκτείνεται σε όλο το νησί.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση