Skip to main content
Nα τερματιστούν οι εντάσεις για να συνεχιστούν οι προοπτικές στην ενέργεια, λέει ο Φάνον στην 'Κ'

Nα τερματιστούν οι εντάσεις για να συνεχιστούν οι προοπτικές στην ενέργεια, λέει ο Φάνον στην 'Κ'


Κανείς δεν πρόκειται να βγει κερδισμένος στην περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, εάν συνεχιστεί η αντιπαράθεση όσον αφορά το ποιός θα εξασφαλίσει το μεγαλύτερο μερίδιο από τους ενεργειακούς πόρους, δήλωσε σε συνέντευξη στην εφημερίδα "Η Καθημερινή" ο ΥΦΕΞ των ΗΠΑ, αρμόδιος για ενεργειακά θέματα, Φράνσις Φάνον.

Κληθείς να σχολιάσει τις έκνομες ενέργειες της Τουρκίας στην κυπριακή ΑΟΖ, ο κ. Φάνον επεσήμανε πως οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν καλέσει όλα τα μέρη να σταματήσουν οποιαδήποτε προκλητική ενέργεια, η οποία ενδεχομένως να προκαλέσει περαιτέρω αστάθεια στην περιοχή. Προσθέτει ακόμα πως οι κινήσεις της Άγκυρας αποτελούν μια τέτοια προκλητική ενέργεια.

Ερωτηθείς σε ποιά άλλα μέρη απευθύνεται η έκκληση των Ηνωμένων Πολιτειών, ο Αμερικανός αξιωματούχος εξήγησε πως από την στιγμή που δεν γνωρίζει με ποιο τρόπο ενδέχεται να αντιδράσουν κάποιοι στις ενέργειες της Τουρκίας, καλεί σε αυτοσυγκράτηση. Ξεκαθάρισε ότι οι οικονομικές προοπτικές που υπάρχουν αυτή την στιγμή στην ανατολική Μεσόγειο δεν θα εξακολουθήσουν να υφίστανται, εάν συνεχιστούν ή κλιμακωθούν οι εντάσεις.

Ανέφερε, παράλληλα, πως το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρείες βρίσκονται στην περιοχή, καταδεικνύει τις σημαντικές ευκαιρίες που υπάρχουν στην Ανατολική Μεσόγειο. Υπογράμμισε, επίσης, ότι οι σχέσεις των ΗΠΑ με την Κύπρο και την Ελλάδα δεν θα επηρεαστούν από τις σχέσεις με την Τουρκία.

Σε σχέση με το Κυπριακό και ερωτηθείς για αναφορά του Τούρκου ΥΠΕΞ, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ότι σε ενδεχόμενο πενταμερούς διάσκεψης θα πρέπει να μπουν στο τραπέζι όλα τα σχέδια συμπεριλαμβανομένων δύο κρατών, ο κ. Φάνον απάντησε ότι οι ΗΠΑ δεν έχουν εισηγηθεί κάτι τέτοιο και ότι δεν είναι σε θέση να γνωρίζει σε τι αναφέρεται ο Τούρκος Υπουργός. Ανέφερε ότι σε ότι αφορά την Ενέργεια, το ενεργειακό κομμάτι μπορεί να δώσει σημαντικά έσοδα και στις δύο κοινότητες.

Επεσήμανε ότι είναι θέμα των δύο κοινοτήτων πως θα διευθετήσουν την κατανομή των εσόδων και ότι όταν υπάρχουν φυσικοί πόροι οι διάφορες χώρες θα πρέπει να δουν πώς θα συνεργαστούν ώστε όλοι να επωφεληθούν, έστω και αν υπάρχουν άλλες γεωπολιτικές διαμάχες.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση