Τη βούληση της πολιτείας για καίρια κτυπήματα στα σαθρά του ποδοσφαίρου, εξέφρασε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Τη βούληση της πολιτείας για καίρια κτυπήματα στα σαθρά του ποδοσφαίρου, εξέφρασε ο Υπ. Δικαιοσύνης

Τη βούληση της πολιτείας για να κάνει ό,τι απαιτείται για να επιτευχθούν επιτέλους καίρια κτυπήματα σε οτιδήποτε σαθρό δημιουργεί προβλήματα στο κυπριακό ποδόσφαιρο, επανέλαβε σήμερα ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Γιώργος Σαββίδης, στο πλαίσιο ευρείας σύσκεψης με τη συμμετοχή όλων των φορέων του ποδοσφαίρου με θέμα τη διαφθορά στο ποδόσφαιρο.

Ταυτόχρονα, ο Υπουργός Δικαιοσύνης τόνισε πως υπάρχει «μια πολύ μεγαλύτερη ροή πληροφοριών από διάφορους» και εξέφρασε την ελπίδα ότι αυτές οι πληροφορίες «και θα αυξηθούν και θα συγκεκριμενοποιηθούν και θα βοηθήσουν στο να καταλήξουμε σε αποτελέσματα».

Στη σύσκεψη, που έγινε στο Υπουργείο Δικαιοσύνης και ήταν συνέχεια της σύσκεψης που έγινε την περασμένη Παρασκευή στο Προεδρικό Μέγαρο υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, συμμετείχαν εκπρόσωποι της Αστυνομίας, της ΚΟΠ, του Παγκύπριου Συνδέσμου Ποδοσφαιριστών, του Συνδέσμου Διαιτητών Κύπρου και του Συνδέσμου Προπονητών Κύπρου.

«Ανταλλάξαμε απόψεις και άκουσα με προσοχή τις εισηγήσεις όλων των συντελεστών του ποδοσφαίρου», δήλωσε ύστερα από την σύσκεψη ο Υπουργός Δικαιοσύνης, καλώντας παράλληλα άπαντες εάν έχουν στοιχεία, να τα δώσουν στις Αρχές για διερεύνηση.

«Κάλεσα όλους τους συντελεστές του ποδοσφαίρου να μεταφέρουν στα μέλη τους τη γνήσια πρόθεση της πολιτείας ότι, δεν θα σκεπάσει καμία υπόθεση που θα φθάσει ενώπιον των αστυνομικών Αρχών και πήρα τη διαβεβαίωση, και τους ευχαριστώ γι’ αυτό, ότι θα το πράξουν και ότι θα συνεργαστούν μαζί μας στον μέγιστο δυνατό βαθμό, για να μπορέσουμε να πετύχουμε αυτό που όλοι επιδιώκουμε», τόνισε ο κ. Σαββίδης.

Ανέφερε επίσης ότι με αφορμή την κινητικότητα που δημιουργήθηκε με τις συσκέψεις που είχαν προηγηθεί στο γραφείο του, όπως είναι η σύσκεψη με την UEFA και την άμεση εμπλοκή μου στα θέματα αυτά, και πολύ δε περισσότερο, όπως είπε, «με τη σύσκεψη στο Προεδρικό και την άμεση εμπλοκή του Προέδρου της Δημοκρατίας, όπως και με τις άλλες μεθόδους που έχουν ανακοινωθεί τόσο από εμάς όσο και από τον ΠΑΣΠ, έχουμε ως αποτέλεσμα μια συνεχή ροή πληροφοριών προς την Αστυνομία, οι οποίες ελπίζω ότι και θα αυξηθούν, και θα συγκεκριμενοποιηθούν, και θα βοηθήσουν στο να καταλήξουμε σε αποτελέσματα».

Σημείωσε ότι στη σύσκεψη στο Προεδρικό Μέγαρο «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε με τον πιο έντονο τρόπο την βούληση της πολιτείας για να μπορέσει να καθαρίσει αυτό που ο ίδιος ονόμασε σαν στάβλο του Αυγεία».

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι πέραν από τον νόμο των παρακολουθήσεων, ο οποίος πέρασε την περασμένη εβδομάδα αλλά δεν έχει ακόμη τεθεί σε ισχύ, «ο μόνος άλλος τρόπος για να μπορέσουμε να καταλήξουμε σε αξιόπιστα αποτελέσματα είναι να πεισθεί κόσμος να μιλήσει».

«Καλώ εκ νέου όλους όσοι αγαπούν το ποδόσφαιρο, όλους όσοι έχουν πληροφορίες για θέματα τα οποία άπτονται χειραγώγησης ποδοσφαιρικών αγώνων ή άλλης μορφής διαφθορά, να δώσουν τα στοιχεία στην Αστυνομία και η Αστυνομία θα πράξει τα δέοντα, τόσο για να εξασφαλίσει την ανωνυμία τους, εάν το θέλουν όσο και την προστασία τους, στον βαθμό που ανησυχούν γι’ αυτήν», είπε, προσθέτοντας ότι για τα θέματα αυτά έδωσε διαβεβαιώσεις και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

Απαντώντας σε ερώτηση κατά πόσον άτομα που έχουν δώσει πληροφορίες στην Αστυνομία έχουν ζητήσει προστασία, ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως υπέδειξε πως όλοι πρέπει να είναι προσεκτικοί, υπογραμμίζοντας πως «το εκδοθέν διάταγμα προσωποκράτησης, δεν σημαίνει πως υπάρχει καταδίκη».

«Πρέπει να είμαστε προσεκτικοί για να μην συνδέσουμε τη σημερινή σύσκεψη και τα όσα λέχθηκαν σήμερα, με τη συγκεκριμένη υπόθεση που διερευνάται», ανέφερε και πρόσθεσε ότι, «όλοι είναι αθώοι μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο από το αρμόδιο δικαστήριο».

Είπε ακόμη ότι «πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, να μην αποκαλύπτουμε οτιδήποτε το οποίο μπορεί είτε να παραβλάψει τις έρευνες που διεξάγονται είτε ακόμη και να παραβιάζει τη σχετική νομοθεσία» και πρόσθεσε ότι η ισχύουσα νομοθεσία περί χειραγώγησης, έχει ρητές πρόνοιες για την προστασία των πληροφοριοδοτών.

Ο κ. Σαββίδης είπε ότι «ο ανακριτής έχει δώσει εκείνο το οποίο έπρεπε να δώσει για να μπορέσει να αιτιολογήσει το αίτημα για προσωποκράτηση εξού και εκδόθηκε το διάταγμα προσωποκράτησης, υποδεικνύοντας πως «δεν σημαίνει ότι επειδή εκδόθηκε διάταγμα προσωποκράτησης, οι ύποπτοι είναι και ένοχοι».

«Δεν πρέπει να δίδονται λανθασμένες εντυπώσεις», σημείωσε.

Ερωτηθείς για τις εξελίξεις στην υπόθεση, ο Υπαρχηγός της Αστυνομίας Στέλιος Παπαθεοδώρου ανέφερε πως η ανακριτική ομάδα έχει ενισχυθεί και ότι «ο ρόλος της Αστυνομίας είναι η στοιχειοθέτηση της υπόθεσης και η προσαγωγή» των οποιοδήποτε υπόπτων ενώπιον της Δικαιοσύνης, με στοιχεία και μαρτυρίες, ώστε να υπάρξει καταδίκη.

Κληθείς να πει αν με τις πληροφορίες που έρχονται ενδεχομένως να υπάρξει και δεύτερη υπόθεση, ο κ. Παπαθεοδώρου είπε ότι «ήρθαν κοντά μας αρκετές πληροφορίες οι οποίες θα αξιολογηθούν».

Ο Εκτελεστικός Πρόεδρος του ΠΑΣΠ Σπύρος Νεοφυτίδης εξέφρασε ικανοποίηση για τη σύσκεψη και πρόσθεσε ότι ο ΠΑΣΠ βρίσκεται από την αρχή στην πρώτη γραμμή και θα συνεχίσει να το κάνει αυτό.

«Βλέπουμε με ικανοποίηση την αποφασιστικότητα του Υπουργού και των Αρχών να προχωρήσουν μέχρι το τέλος», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «συμπαραστάτης σε αυτή την προσπάθεια θα είναι από σήμερα και ο Σύνδεσμος Προπονητών» καθώς εξασφαλίσαμε, όπως είπε, ένα αριθμό κωδικών της εφαρμογής "Red Button" για να προμηθεύσει τα μέλη του, «ούτως ώστε να αυξήσουμε την ροή πληροφοριών που έρχονται για το θέμα της χειραγώγησης των αγώνων».

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Προπονητών Κύπρου Άντρος Κουλουμπρής εξέφρασε ικανοποίηση γιατί ο Υπουργός Δικαιοσύνης και η Αστυνομία συνδράμει σε αυτή την προσπάθεια και διαβεβαίωσε ότι ο Σύνδεσμος Προπονητών στέκεται Συνοδοιπόρος στην προσπάθεια.

«Στον χώρο του ποδοσφαίρου πρωταγωνιστές είναι οι διαιτητές, ποδοσφαιριστές και προπονητές και όλοι μαζί πρέπει να σταθούμε αρωγοί σε αυτή την προσπάθεια», πρόσθεσε.

Ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Διαιτητών Γιώργος Πάπουτσος ευχαριστώντας τον Υπουργό για το έμπρακτο ενδιαφέρον που επιδεικνύεται από την Πολιτεία, σημείωσε πως οι συντελεστές που παρευρέθησαν στη σημερινή σύσκεψη πρέπει να θεωρούνται συνεργάτες, ούτως ώστε να δοθεί στήριξη στην Πολιτεία και στα αρμόδια όργανα να διαλευκάνουν τα κακώς έχοντα στον χώρο του ποδοσφαίρου.

«Δεν έχει σχέση η παρουσία μας εδώ με το τελευταίο γεγονός αλλά κανένας μας δεν μπορεί να παρεμποδίσει τα αρμόδια σώματα του κράτους να βρούμε τους πραγματικούς ενόχους αλλά και τους ηθικούς αυτουργούς για να δώσουμε παράδειγμα μείωσης της όλης κακής εικόνας που παρουσιάζεται στον τελευταίο καιρό στον χώρας μας», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Πάπουτσος είπε ότι «η εικόνα του κάθε διαιτητή σε ένα ποδοσφαιρικό αγώνα είναι και αυτή που θα καταδείξει την προσωπικότητα του, πόση εκπαίδευση έχει στο θέμα των κανονισμών και τη σωστή εκγύμναση», προσθέτοντας ότι «φέτος η διαιτησία παρουσιάστηκε με σημαντικά λάθη, τα οποία ήταν εμφανή και κάποια πιθανό να αλλοίωσαν και αποτελέσματα».

«Για αυτό ο Σύνδεσμος συνηγόρησε για την κάθοδο ξένων διαιτητών», ανέφερε, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος έθεσε σειρά μέτρων «ούτως ώστε να γίνεται σωστή αξιολόγηση των διαιτητών μας για να υπάρχει στον κατάλογο των διαιτητών της Α΄ Κατηγορίας να υπάρχει η αφρόκρεμα και να μπορεί να διεκπεραιώνει τους δύσκολους αγώνες των πρωταθλημάτων της ομοσπονδίας».

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση