Καταρτίστηκε το πλάνο για τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, δήλωσε η Αν. Διευθύντρια ΙΥ

Καταρτίστηκε το πλάνο για τη διαδικασία εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, δήλωσε η Αν. Διευθύντρια ΙΥ

Έχει ήδη καταρτιστεί το πλάνο, που θα ακολουθηθεί από το Υπουργείο Υγείας, για τη διαδικασία του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Όλγα Καλακούτα, η οποία σημείωσε πως απομένει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες του.

Η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Υγείας «θα είναι έτοιμο έγκαιρα και πολύ πιο πριν την παράδοση της πρώτης δόσης εμβολίων κατά του κορωνοϊού», όταν αυτό θα αδειοδοτηθεί για κυκλοφορία και θα είναι έτοιμο να διανεμηθεί στις χώρες.

“Μεγάλο εγχείρημα. Θα το δούμε στη λεπτομέρεια”

Ανέφερε ακόμα ότι υπάρχει ο γενικός σχεδιασμός, ωστόσο, συμπλήρωσε ότι «είναι μεγάλο εγχείρημα και μεγάλοι οι αριθμοί και πρέπει να τον δούμε στη λεπτομέρεια».

Όπως πρόσθεσε με τη συμβολή της Επιστημονικής Ομάδας του Υπουργείου Υγείας “θα αναλυθεί το κάθε σημείο του πλάνου, δηλαδή από την ώρα που θα παραληφθεί το εμβόλιο, που θα αποθηκευτεί και που θα διανεμηθεί”, ωστόσο, σημείωσε πως “ο γενικός σχεδιασμός είναι ολοκληρωμένος».

Σε ερώτηση ποιες ομάδες θα κληθούν πρώτες να εμβολιαστούν, είπε ότι θα ισχύσει ό,τι ισχύει και στην περίπτωση του εμβολιασμού για την εποχική γρίπη.

Υπενθυμίζεται ότι το Υπουργείο Υγείας της Κύπρου συμμετέχει ως κράτος μέλος και στις τέσσερις συμφωνίες, που υπογράφηκαν μέσω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και έχει ήδη υποβάλει τις ποσότητες που του αναλογούν στην κάθε περίπτωση, δηλαδή 600.000 από την AstraZeneca, 200.000 από την Johnson&Johnson και 200.000 από την Pfizer/BioNTech.

Σημειώνεται ότι η εταιρεία Sanofi Pasteur&GlaxoSmithKline Biologicals δεν έχει ζητήσει ακόμα από τα κράτη να υποβάλουν παραγγελίες.

Παραλαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα η τρίτη και τελευταία παρτίδα εμβολίων γρίπης

Παραλαμβάνεται την επόμενη εβδομάδα και η τρίτη παρτίδα εμβολίων εποχικής γρίπης, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Αναπληρώτρια Διευθύντρια Ιατρικών Υπηρεσιών του Υπουργείου Υγείας, Όλγα Καλακούτα, η οποία ανέφερε ότι προς το τέλος της επόμενης εβδομάδας θα ξεκινήσει και η κατανομή τους.

Σύμφωνα με την κ. Καλακούτα, η τρίτη και τελευταία παρτίδα αφορά 24.500 εμβόλια εποχικής γρίπης. Οπως σημείωσε, ο αριθμός των εμβολίων που παραγγέλθηκαν φέτος ήταν κατά πολύ αυξημένος σε σχέση με πέρσι.

Συγκεκριμένα, η κ. Καλακούτα είπε πως η πρώτη παρτίδα που είχε παραληφθεί αναλογούσε σε 32 χιλιάδες εμβόλια, τα οποία δόθηκαν σε προσωπικούς ιατρούς και παιδίατρους, προσθέτοντας ότι το Υπουργείο είχε καταφέρει να εξασφαλίσει μία δόση με 30.270 εμβόλια, τα οποία διανεμήθηκαν πριν από τη δεύτερη κανονική παραλαβή.

Σε σχέση με τη δεύτερη παρτίδα, είπε πως είχαν παραληφθεί και διανεμηθεί περίπου 41.500 εμβόλια, ενώ η τρίτη και η τελευταία, που αναμένεται την επόμενη εβδομάδα, αφορά 24.500 εμβόλια περίπου.

Πηγή: ΚΥΠΕ
Αναζήτηση