Τον Δεκέμβριο 68 άνθρωποι απεβίωσαν λόγω Covid-19 στην Κύπρο

Τον Δεκέμβριο 68 άνθρωποι απεβίωσαν λόγω Covid-19 στην Κύπρο


Βαρύς είναι ο απολογισμός των θανάτων στην Κύπρο από την Covid-19 το Δεκέμβριο, με τον θάνατο 68 ανθρώπων να αποδίδεται στη νόσο, ενώ ακόμα οκτώ άνθρωποι, οι οποίοι είχαν προσβληθεί από τον κορωνοϊό, επίσης, απεβίωσαν αν και ο θάνατός τους αποδίδεται σε άλλα νοσήματα.

Ο αριθμός των ανθρώπων που απεβίωσαν το Δεκέμβριο σε σχέση με το Νοέμβριο ήταν αυξημένος κατά 117%. Η Λευκωσία κατά πρώτο λόγο (34) και έπειτα η Λεμεσός (22) είναι οι επαρχίες που μετρούν τους πιο πολλούς νεκρούς από τη νόσο αυτό το μήνα.

Σύμφωνα με την Αναφορά Θανάτων την οποία δίνει στη δημοσιότητα το Υπουργείο Υγείας και αφορά την περίοδο από το Μάρτιο και έπειτα, μέχρι τις 29 Δεκεμβρίου 2020, έχουν δηλωθεί 144 θάνατοι ατόμων, που διαγνώστηκαν με COVID-19.

Το 66% αφορά άντρες (95 θάνατοι) και το υπόλοιπο 34% αφορά γυναίκες (49 θάνατοι), αναφέρεται.

Από τους 144 θανάτους οι 117 (81%), είχαν υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19.

Παράλληλα, το 65% του συνολικού αριθμού θανάτων με υποκείμενη αιτία τη νόσο COVID-19, αφορά άντρες (76 θάνατοι) και το υπόλοιπο 35% αφορά γυναίκες (41 θάνατοι).

Σύμφωνα με την ανάλυση, η μεγαλύτερη συχνότητα θανάτων παρουσιάζεται στην ηλικιακή ομάδα 80-84 ετών (28% του συνολικού αριθμού θανάτων ή 41 άνθρωποι).

Τον Δεκέμβριο, αναφέρεται, έχει καταγραφεί ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων ατόμων θετικών στη νόσο COVID-19, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με το ποσοστό να φτάνει στο 53% του συνολικού αριθμού θανάτων (76).

Ο αριθμός των θανάτων το Δεκέμβριο είναι κατά 117% μεγαλύτερος από τον αριθμό των θανάτων για ολόκληρο τον μήνα Νοέμβριο (35,24%), προστίθεται.

Σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, κατά την 49η βδομάδα του έτους καταγράφηκε ο μεγαλύτερος αριθμός θανάτων (21 θάνατοι) ατόμων θετικών με τη νόσο COVID-19, από την αρχή της πανδημίας μέχρι σήμερα, με ποσοστό 15% του συνολικού αριθμού θανάτων.

Παράλληλα, 36 θάνατοι αφορούν άτομα που είχαν ως μόνιμη διαμονή τους οίκους ευγηρίας, εκ των οποίων οι 28 κατέληξαν σε δημόσιο νοσηλευτήριο. Το 92% των θανάτων (132) είχαν ως τόπο θανάτου δημόσιο νοσηλευτήριο.

Οι 62 από τους 76 θανάτους, που είχαν καταγραφεί τον μήνα Δεκέμβριο, ατόμων οι οποίοι είχαν προσβληθεί με τον κορωνοϊό, είχαν ως μόνιμη διαμονή τους την επαρχία Λευκωσίας και Λεμεσού (37 και 25 θάνατοι αντίστοιχα). Εξ αυτών, οι θάνατοι οι οποίοι αποδίδονται στην Covid-19 είναι 34 για τη Λευκωσία και 22 για τη Λεμεσό. Τον ίδιο μήνα έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο εννέα άνθρωποι από τη Λάρνακα, 2 από την Αμμόχωστο και 1 από την Πάφο.

Συνολικά 43 άτομα έχουν χάσει τη ζωή τους στη Λευκωσία, 41 στη Λεμεσό, 19 στη Λάρνακα, 9 στην Πάφο και 5 στην Αμμόχωστο.

Αναφορά γίνεται επίσης στο δίκτυο EuroMOMO (ευρωπαϊκή παρακολούθηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας [excess mortality]), το οποίο είναι «η λειτουργία συντονισμένης έγκαιρης παρακολούθησης της θνησιμότητας και αναλύσεων σε όσο το δυνατόν περισσότερες ευρωπαϊκές χώρες, χρησιμοποιώντας μια τυποποιημένη προσέγγιση, ώστε να διασφαλιστεί ότι τα δεδομένα είναι συγκρίσιμα μεταξύ των χωρών, σε περιόδους πανδημίας και άλλες λοιμώξεις που έχουν αντίκτυπο στη δημόσια υγεία π.χ πανδημία γρίπης, κύματα θερμότητας».

Στο δίκτυο συμμετέχουν 26 χώρες και η Κύπρος είναι μέλος του από τις 28 Οκτωβρίου.

Για την Κύπρο, σημειώνεται, «δεν παρουσιάζεται υπερβάλλουσα θνησιμότητα» κατά την περίοδο της πανδημίας, μέχρι και την 51η εβδομάδα ανάλυσης των δεδομένων θνησιμότητας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".