Συνέχεια σε μια παραδοσιακή τέχνη που τείνει να χαθεί στην Κύπρο, η κατασκευή της «βούρκας του βοσκού»

Συνέχεια σε μια παραδοσιακή τέχνη που τείνει να χαθεί στην Κύπρο, η κατασκευή της «βούρκας του βοσκού»


Για κάποιους νέους η συνέχιση της παράδοσης αποτελεί σκοπός ζωής. Ένας εξ αυτών είναι ο Αντώνης Παπαϊωάννου, με καταγωγή από τα Κελοκέδαρα της Πάφου, ο οποίος ασχολείται με την κατασκευή παραδοσιακών κυπριακών δερμάτινων βαλιτσών, τις βούρκες, συνεχίζοντας την οικογενειακή τέχνη.

Από τους ελάχιστους τεχνίτες που έχουν απομείνει να κατασκευάζουν βούρκες στην Κύπρο, μιλώντας στο ΚΥΠΕ εξήγησε τη διαδικασία κατασκευής και τους λόγους γαι τους οποίους συνεχίζει την παραδοσιακή τέχνη.

Ο κ. Παπαϊωάννου, ο οποίος εργάζεται στο Δήμο Πάφου και διαμένει στην Χλώρακα, έμαθε την τέχνη της κατασκευής της βούρκας από τον πατέρα του, Χριστάκη Παπαϊωάννου Πέτσα. «Θέλω να κρατήσω την παράδοση και να συμβάλω στο να μην χαθεί μια τέχνη που κληρονόμησα από τον πατέρα μου και η οποία εφαρμοζόταν στην Κύπρο εδώ και αιώνες» είπε.

Όπως ανέφερε, η βούρκα είναι δερμάτινο σακίδιο που κρεμιέται στον ώμο και χρησίμευε στους βοσκούς για τη μεταφορά φαγητού και ποτού, αλλά και διαφόρων άλλων αντικειμένων.

Σήμερα, είπε, αυτή αντικαταστάθηκε από διάφορα άλλα σακίδια, κυρίως πλαστικά, ωστόσο κάποιοι τις χρησιμοποιούν για διακόσμηση και κάποιοι άλλοι στο κυνήγι.

Η κατασκευή της, συμπλήρωσε, διαρκεί, περίπου τρεις ημέρες και το υλικό κατασκευής της είναι από κατεργασμένο δέρμα κατσικιού ή προβάτου. Αυτή, συνέχισε, φέρει δύο δερμάτινους ιμάντες για να κρεμιέται στον ώμο και στο πάνω μέρος φέρει σούρες για το άνοιγμα και το κλείσιμο της.

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου σημείωσε πως ο ίδιος εξασφαλίζει τα δέρματα των ζώων από τα σφαγεία, αλλά και από διάφορους προμηθευτές κτηνοτρόφους. Πρόσθεσε δε, πως η αξία της βούρκας εξαρτάται από τη δουλειά που χεριάζεται μέχρι να φτάσει στο τελικό αποτέλεσμα.

Για διακόσμηση κάποιες φέρουν δερμάτινα κρόσσια, ενώ κάποιες άλλες επενδύονται με άσπρη προβιά, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις, η βούρκα διακοσμείται με διάφορα ξυλαράκια, ανέφερε.

Σύμφωνα με τον κατασκευαστή, εικάζεται ότι η τέχνη της κατασκευής της βούρκας έχει τις ρίζες της στην Πάφο και τους Παφίτες βοσκούς.

Ο Αντώνης Παπαϊωάννου συνεχίζει την παράδοση μαθαίνοντας την τέχνη και στα τέσσερα παιδιά του, στέλνοντας το μήνυμα ότι η συνέχιση της παράδοσης είναι το πρωταρχικό του μέλημα για την μετάδοση της γνώσης του παρελθόντος του τόπου μας, των χωριών μας και της ταυτότητας μας.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση