Η Αννίτα Δημητρίου νέα Πρόεδρος της Βουλής

Η Αννίτα Δημητρίου νέα Πρόεδρος της ΒουλήςΗ Αννίτα Δημητρίου εξελέγη νέα Πρόεδρος της Βουλής με 25 ψήφους στη δεύτερη ψηφοφορία. Είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο αξίωμα από καταβολής της Κυπριακής Δημοκρατίας και η πρώτη Πρόεδρος της Βουλής προερχόμενη από τον ΔΗΣΥ μετά τον Γλαύκο Κληρίδη. Την κα. Δημητρίου ψήφισαν οι 17 βουλευτές του ΔΗΣΥ, οι 4 του ΕΛΑΜ και οι 4 βουλευτές της ΔΗΠΑ.

Υποψηφιότητα στην πρώτη ψηφοφορία για την Προεδρία της Βουλής υπέβαλαν εκ μέρους του ΔΗΣΥ η Αννίτα Δημητρίου, εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού, εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Νικόλας Παπαδόπουλος, εκ μέρους του ΕΛΑΜ ο Χρίστος Χρίστου εκ μέρους της ΕΔΕΚ ο Μαρίνος Σιζόπουλος, εκ μέρους της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία Δημοκρατικών Δυνάμεων ο Μάριος Καρογιάν και εκ μέρους του Κινήματος Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου, στην ομιλία αμέσως μετά την εκλογή της, ανέφερε ότι αυτό που θα επιδιώξει είναι η Προεδρία της Βουλής να αποτελέσει ένα διαρκές υπόδειγμα μετριοπάθειας, συμφιλίωσης και συνεννόησης.

Όπως ανέφερε, πάντοτε θεωρούσε την Προεδρία της Βουλής ένα θεσμό που οφείλει να υπερβαίνει τις τρέχουσες πολιτικές τριβές, αναδεικνύοντας τη θετική και ωφέλιμη πλευρά της πολιτικής, ένα θεσμό που πρωτοστατεί «ώστε όλες και όλοι μαζί να στρώσουμε το δρόμο της δικαιοσύνης, της ισότητας, της συναίνεσης».

Η κα. Δημητρίου αναφέρθηκε στην απαξίωση που υπάρχει για την πολιτική διαδικασία και τους πολιτικούς και είπε ότι «αισθάνομαι ότι θα πρέπει να εργαστούμε για να σμικρύνουμε το χάσμα». Αναφέρθηκε επίσης στη μεγάλη ευθύνη που έχουν οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του κυπριακού λαού μετά από μια ιδιόμορφη και δύσκολη εκλογική διαδικασία και μετά από μια ιδιόμορφη πανδημία.

Η νέα Πρόεδρος της Βουλής, γεννήθηκε το 1985 και έλκει την καταγωγή της από τους Τρούλλους Λάρνακας και την Αμμόχωστο. Έχει κάνει σπουδές στις Κοινωνικές και Πολιτικές Επιστήμες στο Πανεπιστήμιο Κύπρου και μεταπτυχιακές σπουδές στις διεθνείς σχέσεις και ευρωπαϊκές σπουδές στο University of Kent στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Είναι Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λάρνακας του ΔΗ.ΣΥ. από τον Ιούνιο του 2016 και διετέλεσε Γραμματέας της Βουλής, Αναπληρώτρια πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών και της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας και Πολιτισμού, Μέλος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παρακολουθήσεως Σχεδίων Αναπτύξεως και Ελέγχου Δημοσίων Δαπανών και Πρέσβειρα Δικτύου Γυναικών Πολιτικών Ηγετών εκ μέρους της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Διετέλεσε Κοινοτική σύμβουλος Τρούλλων (2012-2016), Γραμματέας της τοπικής επιτροπής ΔΗ.ΣΥ. Τρούλλων (2013-2015), Οικονομική διαχειρίστρια του ΔΗ.ΣΥ. Λάρνακας (2014-2016) και Εκπρόσωπος Τύπου του υποψήφιου Πρόεδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη στις προεδρικές εκλογές του 2018.

Είναι Αντιπρόεδρος του ΔΗ.ΣΥ. από τον Φεβρουάριο του 2020.

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στέλνει «ισχυρό μήνυμα» προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, λέει ο Πρόεδρος

Η εκλογή της Αννίτας Δημητρίου στην Προεδρία της Βουλής στέλνει «ισχυρό μήνυμα» προς όλες τις γυναίκες της Κύπρου, ανέφερε την Πέμπτη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης.

Προσερχόμενος στα εγκαίνια του νέου καθεδρικού ναού του Αποστόλου Βαρνάβα, στην παλιά Λευκωσία και ανταποκρινόμενος σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Αννίτα Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής και προέρχεται και από τον ΔΗΣΥ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «και πιο σημαντικό είναι ότι είναι η πρώτη γυναίκα που αναλαμβάνει το δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Ερωτηθείς αν στα σχέδια του για ανασχηματισμό είναι να έχει περισσότερες γυναίκες, ο Πρόεδρος είπε ότι «το μήνυμα είναι και προς εμένα».

Σε γραπτή δήλωση του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης συγχαίρει την Αννίτα Δημητρίου για την εκλογή της ως Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, ενώ λέει πως αισθάνεται «ιδιαίτερη ικανοποίηση διότι η κα Δημητρίου είναι η πρώτη γυναίκα που εκλέγεται στο δεύτερο τη τάξει αξίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας».

«Είμαι πεπεισμένος ότι τα προσόντα, η προσωπικότητα και ο χαρακτήρας της κας Δημητρίου, αλλά και τα όσα επέδειξε στον δημόσιο βίο της χώρας μας από την ενασχόληση της στα κοινά και την προϋπηρεσία της στη Βουλή, προσφέρουν τα εχέγγυα για μια καθόλα επιτυχημένη και επ’ ωφελεία των πολιτών και της κοινωνίας, Προεδρία της Βουλής των Αντιπροσώπων» συνεχίζει.

Να γεμίζει την καρέκλα ο νέος ΠτΒ με την έγνοια του για τον πολίτη και μόνο, δήλωσε ο Αδάμου

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής πρέπει να έχει έγνοια του το καλώς νοούμενο συμφέρον του πολίτη και κανενός άλλου, «πρέπει να γεμίζει την καρέκλα με αυτή την φιλοσοφία και αυτό το σκεπτικό», δήλωσε ο απερχόμενος Πρόεδρος της Βουλής, Αδάμος Αδάμου.

Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό, ο κ. Αδάμου είπε ότι ήταν εθιμοτυπική επίσκεψη για να τον αποχαιρετήσει, ως ο δεύτερος τη τάξει, μίλησαν για τη Βουλή και για τις διαδικασίες για την εκλογή του νέου Προέδρου του σώματος. «Τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση