Skip to main content
Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις για κυριαρχία και Βαρώσια, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας

Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές οι τουρκικές θέσεις για κυριαρχία και Βαρώσια, τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας


Δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτές «οι νεοοθωμανικές προκλήσεις της ηγεσίας της Αγκυρας με την προβολή και υποστήριξη θέσεων, όπως της αποδοχής της λεγόμενης κυριαρχικής ισότητας των Τουρκοκυπρίων και της ύπαρξης δυο κρατών, όπως και η εξαγγελία για άνοιγμα τμήματος της περίκλειστης περιοχής της Αμμοχώστου», τόνισε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου.

Σε χαιρετισμό του στην εκδήλωση έναρξης της ποιμαντικής ιεραποστολής του νέου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, Σελίμ Σφέιρ, ο Επίτροπος Προεδρίας δήλωσε ότι «η καταδίκη των εν λόγω θέσεων και ενεργειών από τον ΟΗΕ, την Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και από ισχυρές χώρες της γης, είναι σαφής».

Σημείωσε ότι «παρά τις δυσκολίες, παραμένουμε δεσμευμένοι στην προσπάθεια επανάληψης των συνομιλιών στη βάση του πλαισίου του ΟΗΕ και αναμένουμε από την τουρκική πλευρά να μεταβάλει τη στάση της».

«Δικός μας στόχος είναι μια λύση που θα δώσει νέα προοπτική στον τόπο μας, χωρίς διαχωριστικές γραμμές και κατοχικά στρατεύματα, και χωρίς ξένες εγγυήσεις και επεμβατικά δικαιώματα», είπε ο κ. Φωτίου.

Ο Επίτροπος Προεδρίας, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας, μετέφερε προς όλους, και ειδικά στον νέο Αρχιεπίσκοπο, «θερμό χαιρετισμό σεβασμού και εκτίμησης, με τη βεβαιότητα ότι με το κύρος και το εκτόπισμα της θέσης του, σε συνδυασμό με τις ικανότητες και τις γνώσεις του, θα συμβάλει ουσιαστικά στη συνέχιση της παρουσίας των Μαρωνιτών στην Κύπρο, κατά τρόπο που θα ενισχύσει ακόμη περισσότερο τους ισχυρούς, μεταξύ μας, δεσμούς φιλίας και συνεργασίας».

Αναφέρθηκε και στον τέως Αρχιεπίσκοπο Κύπρου και νυν της Τρίπολης του Λιβάνου κ. Ιωσήφ Σουέηφ, με τον οποίο, «είχαμε μια πολύ αξιόλογη συνεργασία και προσωπικά, στην αποχαιρετιστήρια συνάντησή μας, εξέφρασα προς αυτόν θερμές ευχαριστίες για το σημαντικό ανθρωπιστικό, κοινωνικό και θρησκευτικό έργο που επιτέλεσε».

«Εκ μέρους δε και του Προέδρου της Δημοκρατίας, τον ευχαρίστησα γενικότερα για την τεράστια προσφορά του στην Κύπρο και στους αγώνες του λαού μας για τερματισμό της κατοχής και επανένωση της πατρίδας μας» είπε ο Επίτροπος Προεδρίας εκφράζοντας βεβαιότητα ότι «και ο νέος Αρχιεπίσκοπος κ. Σελίμ Σφέιρ θα εργαστεί με τον ίδιο ζήλο και το ενδιαφέρον για το καλό της κοινότητας, αλλά και της μεταξύ μας άριστης ήδη συνεργασίας».

Όπως είπε ο κ. Φωτίου, «για 14 αιώνες τώρα, οι Μαρωνίτες της Κύπρου συνθέτουν μια δυναμική και παραγωγική κοινότητα, πιστή στα ήθη, τα έθιμά της και τις παραδόσεις της, μια κοινότητα που αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας και της κοινωνικής δομής του τόπου μας και που μέσα από τη διαφορετικότητά της, την οποία απολύτως σεβόμαστε, συμβάλλει τα μέγιστα στην πλούσια κληρονομιά του τόπου μας».

Σημείωσε ότι «στις προσπάθειες της κοινότητας για την επιβίωση και την προκοπή της, η Κυβέρνηση είναι πάντοτε στο πλευρό της, έχοντας σταθερά στις προτεραιότητές της την επίλυση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει, αλλά και παίρνοντας αποφάσεις για υλοποίηση μέτρων με στόχο τη γενικότερη στήριξή τους».

Ο Επίτροπος Προεδρίας είπε ότι «στο πλαίσιο αυτό, και στο μέτρο των δυνατοτήτων του, το κράτος συμβάλλει οικονομικά στην ενίσχυση της προσπάθειας για δημιουργία και βελτίωση υφιστάμενων έργων υποδομής και μνημείων στις ελεύθερες περιοχές, καθώς και για αναστήλωση μονών και εκκλησιών των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα, πέραν της βοήθειας για την επανεγκατάστασή τους στα χωριά τους».

Πρόσθεσε ότι «η τουρκική εισβολή επισώρευσε πολλά δεινά και στη Μαρωνιτική κοινότητα με τις πληγές να παραμένουν ανεπούλωτες όπως και ο πόνος και η δυστυχία», σημειώνοντας ότι «η παράνομη κατοχή των εδαφών μας θα πρέπει να τερματιστεί και η κοινή μας πατρίδα να επανενωθεί».

Με τη σκέψη στους ηρωικούς εγκλωβισμένους Μαρωνίτες και στα κατεχόμενα χωριά, Κορμακίτη, Ασώματο, Αγία Μαρίνα και Καρπάσια, ο Επίτροπος Προεδρίας, ευχήθηκε να γιορτάσουμε κατά τη διάρκεια της εδώ ιεραποστολής του νέου Αρχιεπισκόπου Μαρωνιτών Κύπρου, «μια επανενωμένη Κύπρο, με ελευθερία, ειρήνη και ασφάλεια για όλους».

Τραγικότερη πτυχή της εισβολής οι αγνοούμενοι, επανέλαβε ο Φωτίου

Ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτη Φωτίου επανέλαβε ότι η πτυχή της τύχης των αγνοουμένων είναι η πιο τραγική του δράματος που έζησε ο κυπριακός λαός από το 1974 σαν αποτέλεσμα του προδοτικού πραξικοπήματος και της βάρβαρης τουρκικής εισβολής.

Σε χαιρετισμό στην εκδήλωση ονοματοδοσίας οδού στη μνήμη του αγνοουμένου Ρογήρου Κουμέττου στη Λακατάμια, ο κ. Φωτίου πρόσθεσε ότι 47 και πλέον χρόνια από τότε συνεχίζουμε να αγωνιζόμαστε για τη διακρίβωση της τύχης 783 αγνοουμένων ώστε να απαντηθούν τα αγωνιώδη ερωτήματα των αγαπημένων τους.

Ο Επίτροπος Προεδρίας επανατόνισε ότι η κατοχική δύναμη έχει τεράστιες ευθύνες και θα πρέπει επιτέλους να τις αναλάβει, καθώς οι συγγενείς έχουν κάθε δικαίωμα να πληροφορηθούν για την τύχη τους, να παραλάβουν τα οστά τους και να μπορέσουν να τους αποχαιρετήσουν σύμφωνα με τις θρησκευτικές τους παραδόσεις.

Περαιτέρω ανέφερε ότι η ύψιστη προτεραιότητα μας είναι η εξεύρεση μιας κοινά αποδεκτής λύσης του κυπριακού προβλήματος, αλλά όπως είπε «απέναντι μας έχουμε την Τουρκία, η ηγεσία της οποίας κλιμακώνει τις προκλήσεις της και προβάλλει θέσεις που δεν υποβοηθούν την πραγματοποίηση ουσιαστικών διαπραγματεύσεων».

Συμπλήρωσε ότι συνεχίζουμε τις προσπάθειες και επιμένουμε σε μια λύση σύμφωνα με τις αποφάσεις και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, όπως και με τις αρχές και αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, επειδή μόνο έτσι θα δικαιωθεί η προσφορά και η θυσία των ηρώων μας.

Είπε ακόμα ότι η απότιση φόρου τιμής σε ένα ήρωα των αγώνων για ελευθερία, είναι χρέος ιερό και αναπόδραστο και πως τιμώντας τους ήρωες μας κρατάμε ζωντανή τη μνήμη των θυσιών και των αγώνων τους και μεταλαμπαδεύουμε στους νεότερους τα ιδανικά για τα οποία δεν δίστασαν να προσφέρουν ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τον ίδιο τον εαυτό τους.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση