Skip to main content
Το σχέδιο για ανάπτυξη εντός των Βάσεων, σε εφαρμογή τις 16 Μαΐου ανακοινώνει η Διοίκηση των ΒΒ

Το σχέδιο για ανάπτυξη εντός των Βάσεων, σε εφαρμογή τις 16 Μαΐου ανακοινώνει η Διοίκηση των ΒΒ


Το νέο σχέδιο που θα επιτρέπει την ανάπτυξη γης στις Βρετανικές Βάσεις, θα μπει σε εφαρμογή τη Δευτέρα, 16 Μαΐου, ανακοινώνει η Διοίκηση των Βρετανικών Βάσεων (ΒΒ).

Σε ανακοίνωση, η Διοίκηση των Βάσεων αναφέρει ότι το Σχέδιο Μη Στρατιωτικής Ανάπτυξης (ΜΣΑ) σημαίνει την άρση πολλών περιορισμών στην ανάπτυξη γης και ιδιοκτησίας περιουσιών εντός των Βάσεων.

Το σχέδιο, προστίθεται, αναπτύχθηκε μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σε διαβούλευση με περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρηματικές ομάδες, καθώς και με τοπικές κοινότητες, τόσο ελληνοκυπριακές όσο και τουρκοκυπριακές.

«Καθορίζει ζώνες σχεδιασμού στη βάση των πολιτικών που εφαρμόζονται και στην Κυπριακή Δημοκρατία, με εξαίρεση περιοχές οι οποίες σχετίζονται με στρατιωτικές επιχειρήσεις και ανάγκες ασφαλείας,» διευκρινίζεται.

Μία από τις σημαντικότερες αλλαγές στους κανονισμούς, αναφέρεται, αφορά τα κριτήρια επιλεξιμότητας για τη σύσταση μιας νέας επιχείρησης. Σύμφωνα με το νέο σύστημα, ένας ιδιοκτήτης επιχείρησης δεν θα χρειάζεται πλέον να επιδεικνύει τοπική ή στρατιωτική ανάγκη για να ιδρύσει μια επιχείρηση στις περιοχές των ΒΒ. Αντίθετα, οι ιδιοκτήτες επιχειρήσεων θα μπορούν να λάβουν επιχειρηματική άδεια βάσει μιας νέας νομοθεσίας των ΒΒ, η οποία θα τεθεί σε ισχύ όταν εφαρμοστεί η ΜΣΑ.

Προστίθεται ότι όταν αυτό το νέο σύστημα λειτουργήσει πλήρως, θα ευθυγραμμιστεί περισσότερο με τους υφιστάμενους κανονισμούς στην Κυπριακή Δημοκρατία και θα ανοίξει τις περιοχές των ΒΒ σε περισσότερους τύπους επιχειρηματικής δραστηριότητας με ασφαλή και ελεγχόμενο τρόπο.

Διευκρινίζεται ωστόσο, ότι ορισμένες επιχειρήσεις θα εξακολουθήσουν να μην μπορούν να αποκτήσουν άδεια κατά την εφαρμογή της ΜΣΑ έως ότου η Διοίκηση των ΒΒ εισαγάγει το σχετικό πλαίσιο, το οποίο θα κάνει όσο το δυνατόν γρηγορότερα τα επόμενα χρόνια. Μέχρι το πλαίσιο αναρτηθεί στο διαδίκτυο, η διαδικασία αίτησης για άδεια επιχείρησης που ισχύει επί του παρόντος θα παραμείνει σε μεγάλο βαθμό αμετάβλητη, προστίθεται.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το Σχέδιο συνεχίζει να προστατεύει τα δικαιώματα όλων των ιδιοκτητών γης και ακινήτων ανεξάρτητα από το πού κατοικούν αλλά και να περιορίζει την ανάπτυξη εντός ή κοντά σε περιβαλλοντικά ευαίσθητες περιοχές.

Αναφέρεται ότι περίπου το 50% του συνόλου της γης στις Βάσεις είναι περιοχές ιδιαίτερης περιβαλλοντικής σημασίας – συμπεριλαμβανομένης της Αλυκής Ακρωτηρίου, της παραλίας Lady’s Mile, των ελών και των τοποθεσιών φωλεοποίησης πουλιών και θα έχουν αυστηρούς περιορισμούς στους τύπους ανάπτυξης που θα επιτρέπονται εκεί.

Η ανακοίνωση συμπεριλαμβάνει δηλώσεις του Διαχειριστή και Διοικητή των Βρετανικών Δυνάμεων, Υποστράτηγου Ρομπ Τόμπσον, ο οποίος εκφράζει την ικανοποίησή του που σύντομα θα μπορούν να επιτρέψουν περισσότερες ευκαιρίες ανάπτυξης στις Βάσεις, διαφυλάσσοντας παράλληλα το επιχειρησιακό έργο του Ηνωμένου Βασιλείου για την ενίσχυση τόσο της Κυπριακής όσο και της περιφερειακής ασφάλειας.

«Το να φτάσουμε εδώ απαιτούσε πολλή σκληρή δουλειά και είναι υπέροχο που οι ιδιοκτήτες γης θα μπορούν σύντομα να επωφεληθούν από αυτό,» αναφέρεται.

Ανάλογα με τις περιβαλλοντικές ευαισθησίες και την ασφάλεια καθώς και τη ζώνη σχεδιασμού στην οποία βρίσκεται το ακίνητο, προστίθεται, το ΜΣΑ θα επιτρέψει μια σειρά από αναπτύξεις και ελευθερίες, όπως, κατασκευή κατοικιών, καταστημάτων, σχολείων, εστιατορίων και μικρών βιομηχανικών εγκαταστάσεων.

Θα επιτρέψει επίσης, αυξημένη επιχειρηματική δραστηριότητα, ενώ για πρώτη φορά, πέρα από τους Κύπριους πολίτες, υπήκοοι τρίτων χωρών θα μπορούν να έχουν ιδιοκτησία και να διαμένουν ή να ιδρύουν και να λειτουργούν επιχειρήσεις στις περιοχές των Βάσεων, αναφέρει ο κ. Τόμπσον, σύμφωνα με την ανακοίνωση.

Η Πολιτική Διοικήτρια των Βάσεων, Κλερ Σίμπσον, είπε, σύμφωνα με την ανακοίνωση, ότι σε όλη αυτή τη διαδικασία ήταν σημαντικό να διασφαλιστεί ότι λαμβάνονται υπόψη όλες οι απόψεις και γνώμες – συμπεριλαμβανομένων των τοπικών κοινοτήτων και των περιβαλλοντικών οργανώσεων. «Χαίρομαι που είμαστε τώρα σε θέση να λανσάρουμε το νέο σύστημα σχεδιασμού ανάπτυξης και θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με τις τοπικές κοινότητες κατά τη διάρκεια της περιόδου ενστάσεων καθώς και στην έναρξη της εφαρμογής,» πρόσθεσε.

Αναφέρεται ότι πλήρεις λεπτομέρειες για το νέο σύστημα θα διατίθενται στο κοινό μέσω διαδικτύου στην ιστοσελίδα των ΒΒ (SBAA) και του Τμήματος Πολεοδομίας και Οικήσεως της ΚΔ. Θα είναι επίσης διαθέσιμες σε διάφορες υπηρεσίες συμπεριλαμβανομένου των Διοικητηρίων των ΒΒ (στο Ακρωτήρι και στη Δεκέλεια).

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση