Η Κύπρος ευάλωτη στην απερήμωση, ξηρασία και έλλειψη νερού, λέει το Τμήμα Περιβάλλοντος

Η Κύπρος ευάλωτη στην απερήμωση, ξηρασία και έλλειψη νερού, λέει το Τμήμα Περιβάλλοντος


Η Κύπρος είναι ευάλωτη στην απερήμωση, την ξηρασία, την έλλειψη νερού, καθώς και τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής, αναφέρει σε ανακοίνωσή του, το Τμήμα Περιβάλλοντος με αφορμή τη σημερινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης και της Ξηρασίας.

Όπως αναφέρεται, σύμφωνα με τις πρόνοιες της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Απερήμωση, έχει ετοιμασθεί Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) το οποίο περιλαμβάνει χαρτογράφηση των ευάλωτων περιοχών και δράσεις και μέτρα για αντιμετώπιση του φαινομένου.

Το ΕΣΔ προβλέπει την ανάληψη δράσεων και μέτρων σε όλους τους τομείς, σε όλα τα επίπεδα των εμπλεκόμενων φορέων (πολίτες, επιχειρήσεις, κυβέρνηση), ώστε να αντιμετωπιστεί η απερήμωση και η ξηρασία.

Σημειώνεται ότι η Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης (Ερημοποίησης) και της Ξηρασίας γιορτάζεται στις 17 Ιουνίου και έχει στόχο την ευαισθητοποίηση του κοινού για την υποβάθμιση της γης και να επιστήσει την προσοχή στην εφαρμογή της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για την Καταπολέμηση της Απερήμωσης.

Το φαινόμενο της απερήμωσης (ερημοποίηση της γης), αναφέρεται, υποβαθμίζει τη γη και μετατρέπει τα γόνιμα εδάφη σε άγονα. «Η απερήμωση της γης είναι αποτέλεσμα της υπερβολικής εκμετάλλευσης από την εντατική γεωργία/κτηνοτροφία (υπερβόσκηση), των δασικών πυρκαγιών, της εκμετάλλευσης/χρήσης των φυσικών πόρων και της αλλαγής χρήσης γης. Η ξηρασία -απουσία βροχής και υποβάθμιση της γης από την κλιματική αλλαγή- συμβάλλει στο φαινόμενο της απερήμωσης και τις καταστροφικές επιπτώσεις στους ανθρώπους και τη φύση», προστίθεται.

Η φετινή Παγκόσμια Ημέρα για την Καταπολέμηση της Ερημοποίησης και της Ξηρασίας, με σύνθημα «Rising up from drought together», επισημαίνεται, τονίζει την ανάγκη και τη σημασία της συνεργασίας για την αντιμετώπιση του φαινομένου, στοχεύοντας στην ενθάρρυνση των πολιτών, των κοινοτήτων, των επιχειρήσεων και των Κρατών-Μερών για κοινές δράσεις για την αντιμετώπιση των άμεσων επιπτώσεων της ξηρασίας και την οικοδόμηση μακροπρόθεσμης ανθεκτικότητας και βιώσιμης ανάπτυξης.

Πηγή: ΚΥΠΕ


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".