Skip to main content
ΠτΔ: Μέχρι και την τελευταία μέρα θα διαμορφώσω κλίμα αποτρεπτικό για φαινόμενα όπως αυτά της Λεμεσού

ΠτΔ: Μέχρι και την τελευταία μέρα θα διαμορφώσω κλίμα αποτρεπτικό για φαινόμενα όπως αυτά της Λεμεσού


Μέχρι την τελευταία μέρα της παρουσίας μου στην Κυβέρνηση θα διαμορφώσω ένα κλίμα που θα είναι αποτρεπτικό για φαινόμενα όπως αυτά που υπήρξαν χθες στη Λεμεσό, δήλωσε τη Δευτέρα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, μιλώντας στο περιθώριο της τελετής κατάθεσης του θεμέλιου λίθου του νέου Κυπριακού Μουσείου στη Λευκωσία.

Τοποθετούμενος αρχικά έναντι παρατήρησης δημοσιογράφου ότι ο κ. Τατάρ επανέλαβε την Κυριακή την απαίτηση για αναγνώριση δύο κρατών στην Κύπρο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως τα μηνύματα αυτά δεν εστάλησαν χθες από τον κ. Τατάρ και την Τουρκία, αλλά από τις 25 Απριλίου του 2021, όταν υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών πραγματοποιήθηκε η άτυπη πενταμερής και προέβαλαν πλέον γραπτώς αυτό που από καιρού στόχευαν, δηλαδή τη δημιουργία ή την αναγνώριση δύο ξεχωριστών κρατών, πέραν από τη βάση όπως προνοείται από τη σωρεία ψηφισμάτων και αποφάσεων του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Ερωτηθείς επίσης για το αν έχει καθοριστεί κοινωνικό δείπνο μεταξύ των δύο ηγετών πριν από την αποχώρηση του από την Προεδρία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε κάτι τέτοιο δεν έχει συμβεί, προσθέτοντας όμως πως «και να καθοριστεί θα είναι απόλυτα κοινωνικού χαρακτήρα δεδομένων των θέσεων του κ. Τατάρ, ο οποίος εννοεί ότι για να μπορεί να συζητήσει το Κυπριακό θα πρέπει να αναγνωρίσουμε την κυριαρχική ισότητα, ή εν τη ουσία την ύπαρξη ενός παράνομου μορφώματος».

Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποια εξέλιξη σχετικά με επίσκεψη του Αμερικανού Υπουργού Εξωτερικού Άντονι Μπλίνκεν στην περιοχή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν έχει κάτι νεότερο.

Ερωτηθείς στη συνέχεια σχετικά με τα επεισόδια που έλαβαν χώρα την Κυριακή στο περιθώριο του μνημοσύνου του Γεωργίου Γρίβα στη Λεμεσό και σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Αστυνομία δέχεται πυρά για το θέμα διαχείρισης του ζητήματος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει τις όποιες αναφορές στην Αστυνομία, καθώς, όπως ανέφερε, υπήρχε επαρκής αστυνομική παρουσία.

Προσέθεσε πως δεν είναι η πρώτη φορά που παρουσιάζονται αυτά τα απαράδεκτα φαινόμενα του χουλιγκανισμού από κάποιους παντελώς ανεύθυνους και για τους οποίους βεβαίως η πολιτεία πρέπει να πάρει αυστηρότερα ακόμα μέτρα από όσα έχει μέχρι στιγμής πάρει.

«Δεν πρόκειται να οδηγηθούμε ή να επιτρέψουμε να οδηγηθούμε, και πιστεύω και η επόμενη Κυβέρνηση, σε μια αναρχία κάποιων κουκουλοφόρων, οι οποίοι αμαυρώνουν τον αθλητισμό, αμαυρώνουν τελετές, αμαυρώνουν οτιδήποτε σε αυτό τον χώρο. Δεν έχουν θέση στοιχεία αναρχικά τα οποία καθοδηγούνται από ουσίες, εν τη ουσία, και αντιλαμβάνεστε τι εννοώ», συμπλήρωσε.

Ερωτηθείς κατά πόσο είναι υπόλογη η πολιτεία και τα σωματεία για αυτά τα φαινόμενα, ο Πρόεδρος είπε δεν πρόκειται για φαινόμενο της Κύπρου και ότι δεν θα πρέπει να βρεθεί στο επίκεντρο το ότι ευθύνεται και η Κυβέρνηση διότι υπάρχουν οργανωμένοι οπαδοί πολλών και διαφόρων ομάδων ανεξαρτήτως χρώματος ή προτίμησης. «Αυτό που έχει σημασία είναι το απαράδεκτο της συμπεριφοράς», σημείωσε.

Πρόσθεσε ότι «θα ενημερωθώ από τον Αρχηγό της Αστυνομίας, θα δώσω οδηγίες, τουλάχιστον μέχρι την τελευταία μέρα της παρουσίας μου στην Κυβέρνηση θα διαμορφώσω ένα κλίμα που θα είναι αποτρεπτικό από τούδε και στο εξής, να νομίζουν ότι μπορούν να κυριαρχήσουν σε μια κοινωνία η οποία διακρίνεται και για το ήθος και για το φιλειρηνικό και για την πίστη της στη δημοκρατία και την ευνομία».

Τέλος, ερωτηθείς αν στο ψήφισμα των Ηνωμένων Εθνών διασφαλίζεται ότι δεν θα υπάρξει κάποια υπόνοια για συμφωνία SOFA με το ψευδοκράτος, ο Πρόεδρος είπε ότι δεν έχει δει ακόμα το ψήφισμα, ενώ σε ερώτηση αν υπήρξε κάποια προβληματική αναφορά στο ψήφισμα απάντησε ότι «προβληματική αναφορά υπήρξε και προσπαθούμε με κάθε τρόπο να τη διορθώσουμε».

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση