Skip to main content
Χρειάζεται η χρηματοοικονομική παιδεία στην Κύπρο, λέχθηκε σε διάλεξη του ΤΕΠΑΚ

Χρειάζεται η χρηματοοικονομική παιδεία στην Κύπρο, λέχθηκε σε διάλεξη του ΤΕΠΑΚ


Τη σημασία προώθησης της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο για την αντιμετώπιση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού, τόνισε ο Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικής στο Τμήμα Χρηματοοικονομικής, Λογιστικής και Διοικητικής Επιστήμης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), Δρ. Παναγιώτης Ανδρέου, κατά τη διάρκεια της 2ης διάλεξης που διοργάνωσαν το ΤΕΠΑΚ και το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αμμοχώστου (ΕΒΕΑ).

Σε ανακοίνωση του ΤΕΠΑΚ και του ΕΒΕΑ αναφέρεται ότι «θέμα της διάλεξης που πραγματοποιήθηκε χθες Τετάρτη, στη μαρίνα Αγίας Νάπας, ήταν «Χρηματοοικονομικός Αλφαβητισμός στην Κύπρο: Δεδομένα και Μελλοντικές Προκλήσεις».

Στην ομιλία του, ο Δρ Ανδρέου ανέφερε, μεταξύ άλλων, πως «το ΤΕΠΑΚ ασχολείται με το ζήτημα του χρηματοοικονομικού (αν)αλφαβητισμού από το 2016 και μέχρι σήμερα έχει εκπονήσει μια σειρά από επιστημονικές μελέτες, που καταγράφουν το πρόβλημα και τις αρνητικές επιπτώσεις που προκύπτουν, οι οποίες δείχνουν ότι περίπου 6 στους 10 Κύπριους μεταξύ 18-64 ετών είναι χρηματοοικονομικά αναλφάβητα άτομα, με το πρόβλημα να εντοπίζεται εντονότερο ανάμεσα στους νέους”.

Πρόσθεσε ότι “αυτές οι έρευνες δείχνουν ότι τα χρηματοοικονομικά αναλφάβητα άτομα τείνουν να μη διαχειρίζονται ορθολογικά το χρέος τους, έχουν αυξημένη πιθανότητα να πέσουν θύματα οικονομικής εξαπάτησης, χρησιμοποιούν λιγότερο συχνά τη χρηματοοικονομική τεχνολογία, ενώ τείνουν να μην μπορούν να καλύψουν αυτόνομα έκτακτες οικονομικές ανάγκες χωρίς να καταφύγουν σε δανεισμό».

Οπως είπε ο Δρ. Ανδρέου, «τα τρία κύρια χαρακτηριστικά του χρηματοοικονομικά εγγράμματου ατόμου είναι να αξιοποιεί βασικές χρηματοοικονομικές έννοιες που αφορούν στη βιώσιμη διαχείριση των χρημάτων του όπως είναι ο ανατοκισμός, η χρονική αξία του χρήματος, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού, κ.λπ. και να κατέχει χρηματοοικονομικές αρχές σωστής διαχείρισης επενδύσεων, όπως είναι η σχέση μεταξύ της απόδοσης και ρίσκου, καθώς και η διασπορά του επενδυτικού κινδύνου. Επίσης το συγκεκριμένο άτομο διακατέχεται από σωστές συμπεριφορές, για παράδειγμα, τηρεί μηνιαίο οικογενειακό προϋπολογισμό, αποφεύγει τις παρορμητικές αγορές και έχει τάση για αποταμίευση, ενεργεί προνοητικά για τη δημιουργία χρηματικών αποθεματικών για έκτακτες ανάγκες, αποφεύγει τον υπερκαταναλωτισμό και δεν υπερδανείζεται, και προχωράει στην υλοποίηση συνταξιοδοτικού πλάνου από νεαρή ηλικία».

Ανέφερε επίσης ότι «ο συνδυασμός των επιστημονικών ευρημάτων από τις έρευνες του ΤΕΠΑΚ αναδεικνύουν τη σημασία προώθησης της χρηματοοικονομικής παιδείας στην Κύπρο. Ανάμεσα σε άλλα, η εισαγωγή μαθήματος χρηματοοικονομικής παιδείας στη δευτεροβάθμια εκπαίδευση θα αποτελέσει εφαλτήριο προς αντιμετώπιση του προβλήματος του χρηματοοικονομικού αναλφαβητισμού για τις επόμενες γενεές» είπε και πρόσθεσε πως «για τον ενήλικο πληθυσμό, το πρώτο βήμα είναι η προσφορά εκπαιδευτικών σεμιναρίων από ακαδημαϊκούς και άλλους οργανισμούς».

Σε χαιρετισμό του στη διάλεξη, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης ανέφερε ότι το «Πανεπιστήμιο βάζει γερές βάσεις και στην Ελεύθερη Αμμόχωστο. Γινόμαστε μέρος της τοπικής κοινωνίας και επενδύουμε σε ένα ανοικτό στην κοινωνία πανεπιστήμιο» είπε και πρόσθεσε πως το ΤΕΠΑΚ «στηρίζει τις ερευνητικές δράσεις και πρωτοβουλίες που αναλαμβάνει ο Δρ Παναγιώτης Ανδρέου με στόχο την προώθηση του χρηματοοικονομικού αλφαβητισμού στην Κύπρο».

Εξάλλου ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χρίστος Χωματάς ανέφερε ότι «αυτός ο κύκλος διαλέξεων είναι η απαρχή της συνεργασίας μεταξύ ΕΒΕΑ και του ΤΕΠΑΚ το οποίο επεκτείνεται». Ο Δρ Χωματάς είπε ότι διανοίγονται μεγάλες προοπτικές συνεργασίας μεταξύ των δύο μερών για ακόμη πιο ουσιαστική παρουσία του ΤΕΠΑΚ στην ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου».

Στον δικό του χαιρετισμό ο Κώστας Φυτιρής, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΕΒΕΑ και Διευθυντής της μαρίνας Αγίας Νάπας, χαρακτήρισε το θέμα της διάλεξης «πάρα πολύ σημαντικό και ουσιώδες, ιδιαίτερα σ’ αυτήν την περίοδο που διανύουμε».

Εξέφρασε, επίσης, την ελπίδα «όπως αποκτήσει και η περιοχή της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου παράρτημα ανώτατης Σχολής διότι είναι η μοναδική επαρχία που δεν έχει ούτε και ένα τριτοβάθμιο εκπαιδευτικό ίδρυμα. Ευελπιστούμε ότι ανοίγοντας τα φτερά σας θα φτάσουν μέχρι και την ελεύθερη επαρχία Αμμοχώστου», κατέληξε ο κ. Φυτιρής.

Πηγή: ΚΥΠΕ


Αναζήτηση