Η οικονομική κρίση πιθανόν να προκαλέσει καταπάτηση ανθρωπίνων δικαιωμάτων, λέει η Επ. Διοικήσεως


Η Επίτροπος Διοικήσεως στην Ετήσια Εκθεση του 2011 της Ανεξάρτητης Αρχής Πρόληψης των Βασανιστηρίων κρούει τον κώδωνα του κινδύνου ότι με την οικονομική κρίση υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στο μέλλον, τα ανθρώπινα δικαιώματα συμπολιτών μας, να καταπατούνται λόγω έλλειψης χρημάτων.

Η Εκθεση συζητήθηκε σήμερα σε συνεδρία της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής, κατά την διάρκεια της οποίας οι βουλευτές εξέφρασαν την ανησυχία τους ότι η έλλειψη χρημάτων δεν πρέπει να επηρεάσει τα ανθρώπινα δικαιώματα ατόμων.

Πρόκειται για την πρώτη Εκθεση στο είδος της που διεξάγεται από την Επίτροπο Διοικήσεως και αφορά την διερεύνηση στις φυλακές, στα αστυνομικά κρατητήρια, στις στέγες ηλικιωμένων και στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου φιλοξενούνται άτομα με ψυχικά προβλήματα.

Σε δηλώσεις του μετά την συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Σοφοκλής Φυττής εξήγησε ότι "η ανεξάρτητη αρχή είναι η Επίτροπος Διοικήσεως και εγκαθιδρύθηκε  ως τέτοια από το 2009 με τον κοινοτικό νόμο πάνω στην Σύμβαση για την Πρόληψη των Βασανιστηρίων με μετέπειτα εκπαίδευση του προσωπικού για να αρχίσει την διερεύνηση το 2011".

Για τις στέγες ηλικιωμένων, σημείωσε ο κ. Φυττής, υπήρχε ένα πρόβλημα νομικό και ο Εισαγγελέας τους έδωσε νομική γνωμάτευση ότι δικαιούνται να κάμουν έρευνα για την διαπίστωση των συνθηκών φιλοξενίας των ηλικιωμένων στους οίκους ευγηρίας.

"Διαπιστώνουμε μετά λύπης μας", είπε, "ότι πολλά θέματα μπορούν να διορθωθούν αν διατεθούν κονδύλια στους διάφορους τομείς".

Ζητήσαμε στην επόμενη συνεδρία στις 8 Οκτωβρίου, συνέχισε, να έρθει το Υπουργείο Οικονομικών αφού μελετήσει την Εκθεση και σε συνεργασία με την Αρχή Πρόληψης των Βασανιστηρίων να μας πει ποιους τομείς θεωρεί βασικά αναγκαίους για να διατεθούν κονδύλια είτε το 2013 ή τον μεθεπόμενο χρόνο.

Ο κ. Φυττής αναφερόμενος στα βασικά ευρήματα της Εκθεσης σημείωσε τον υπερπληθυσμό, ο οποίος προκαλεί πολλά προβλήματα, παροχής υγείας, καθαριότητας, διευκολύνσεων, έλλειψης κονδυλίων διακίνησης.

Ανέφερε επίσης ότι η κατάσταση στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας είναι απαράδεκτη, αφού το κτίριο πρέπει να κατεδαφιστεί και να βρεθούν τρόποι παροχής υγείας στους τροφίμους.

Η βουλευτής του ΔΗΣΥ Στέλλα Κυριακίδου είπε ότι "μέσα σε μια οικονομική κρίση, δυστυχώς βλέπουμε να υπάρχει μια συρρίκνωση των κοινωνικών δικαιωμάτων και μια πιθανή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων".

Ανέφερε ότι "πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί και να προσπαθούμε να εντοπίσουμε τους χώρους όπου πιθανόν να παραβιάζονται ανθρώπινα δικαιώματα σαν αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης και να δρούμε προληπτικά".

Πρόσθεσε πως "ότι υπάρχουν ελλείψεις υπάρχουν, προβλήματα διαπιστώνονται και το θέμα είναι πώς το επιλύουμε και δεν μπορούμε όλα να τα αποδίδουμε στην οικονομική κρίση".

Αναφερόμενη στον θάλαμο 14 στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας όπου συνεχίζουν να παραμένουν 12 νοητικά καθυστερημένα άτομα ενήλικες, με παραβιασμένα τα ανθρώπινα δικαιώματα τους, είπε πως το θέμα συζητείται εδώ και πέντε χρόνια.

Για το συγκεκριμένο θέμα, σημείωσε, ότι η Επίτροπος Διοικήσεως έχει πει ότι η διαδικασία αποϊδρυματοποίησης φαίνεται να έχει σταλώσει σε γραφειοκρατικές διαδικασίες.

Η βουλευτής του ΑΚΕΛ Στέλλα Μισιαούλη ανέφερε ότι η Εκθεση της Αρχής Πρόληψης των Βασανιστηρίων που έκανε η Επίτροπος Διοικήσεως μας φανερώνει ότι υπάρχουν αρκετά κενά και αδυναμίες στο σύστημα προστασίας των προσώπων που στερούνται την ελευθερία τους.

"Αυτή η απόκλιση που υπάρχει μεταξύ των υφιστάμενων θεσμικών πλαισίων για τον τρόπο διαβίωσης των ατόμων που είναι σε κλειστούς χώρους αποτελεί παράγοντα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων", σημείωσε.

Αυτή την στιγμή με την Εκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, συνέχισε η κ. Μισιαούλη, υπάρχει ένα χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των υπηρεσιών, το οποίο μπορούν να χρησιμοποιήσουν και να βελτιώσουν την κατάσταση.

"Για εμάς η ανησυχία που εξέφρασε ότι πιθανόν η οικονομική ύφεση να γίνει αιτία καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων είναι απαράδεκτο", πρόσθεσε.

Θα πρέπει να δούμε με άλλο σκεπτικό, συνέχισε, να αναθεωρήσουμε τον Προϋπολογισμό που αφορά αυτόν τον τομέα και ιδιαίτερα τις φυλακές γιατί είναι αδιανόητο η έλλειψη καυσίμων να μην επιτρέψει σε φυλακισμένο να πάει σε κηδεία ατόμου της οικογένειας του.

"Είναι αδιανόητο για εμάς, σε όλον εκείνο τον καύσωνα το Καλοκαίρι λόγω έλλειψης χρημάτων, να μην έχει κλιματισμό γιατί πρέπει να εξοικονομήσουμε ηλεκτρικό ρεύμα", είπε.

Οι συνθήκες των ατόμων αυτών, συμπλήρωσε, δεν πρέπει να ξεφεύγουν από τα οικονομικά κανενός Προϋπολογισμού, καμιάς υπηρεσίας.

Η βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Ρούλα Μαυρονικόλα είπε ότι "η έκθεση επιβεβαιώνει τα πολλαπλά προβλήματα που συζητούμε εδώ και πολλά χρόνια και στην Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

Σημείωσε ότι "η Εκθεση λέει ότι στις φυλακές υπάρχουν θέματα τα οποία καταπατούν τα ανθρώπινα δικαιώματα των φυλακισμένων. Ασφαλώς υπάρχει η δικαιολογία του υπερπληθυσμού και της οικονομικής κρίσης".

Αναφερόμενη στην οικονομική κρίση, η κ. Μαυρονικόλα είπε ότι "η κρίση είναι ένα-δύο χρόνια, τα προβλήματα είναι και πάρα πολλά χρόνια που υπάρχουν".

Γι αυτό θεωρούμε, συνέχισε, ότι η όποια δικαιολογία για τα όποια προβλήματα καταπάτησης ανθρωπίνων δικαιωμάτων είτε στις φυλακές είτε στο ψυχιατρικό ίδρυμα της Αθαλάσσας είτε στέγες ηλικιωμένων δεν είναι δικαιολογία.

"Καλούμε τους αρμόδιους να μελετήσουν την Εκθεση με προσοχή - παρόλο που η Επίτροπος έχει παραδεχθεί ότι οι αρμόδιοι έχουν δεχθεί με θετικό φακό την Εκθεση - να βρούμε λύσεις έστω και παροδικές διότι είναι απαράδεκτο σε μια ευρωπαϊκή χώρα του 2012 να καταπατούνται ανθρώπινα δικαιώματα λόγω έλλειψης χρημάτων", συμπλήρωσε.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".