Οι προσπάθειες λύσης δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα συνεκτίμησαν ΓΓ ΟΗΕ-Πρόεδρος Χριστόφιας
Στην κοινή εκτίμηση ότι οι προσπάθειες που καταβλήθηκαν τα τελευταία πέντε χρόνια δεν απέδωσαν τα αναμενόμενα, κατέληξαν ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Μπαν Γκι-μουν με τον Ορόεδρο της Δημοκρατίας Δημήτρη Χριστόφια, στη συνάντηση που είχαν αργά τη Δευτέρα στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών.
Μιλώντας στους ανταποκριτές των Ηνωμένων Εθνών, ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε ότι «ήταν μία συνάντηση γενικής συνεκτίμησης των κοινών προσπαθειών με το Γενικό Γραμματέα, τα τελευταία πέντε χρόνια, και μία συγκινητική συνάντηση αποχαιρετισμού».
Όπως είπε, «έχουμε εκτιμήσει από κοινού ότι οι προσπάθειες δεν έχουν δυστυχώς αποδώσει τα αναμενόμενα, παρόλο που έχει δημιουργηθεί ένα σοβαρό υπόβαθρο στη διάρκεια των διαφόρων γύρων των συνομιλιών, τόσο στην Κύπρο όσο και στη Νέα Υόρκη».
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκτίμησε πως μάλλον δεν υπάρχει προοπτική μέχρι τις προεδρικές εκλογές να υπάρξει στροφή και σοβαρή πρόοδος.
«Γι’ αυτό γίνεται μία προσπάθεια να κρατηθούν οι συνομιλίες στη ζωή, μέσω συνόδων των τεχνικών επιτροπών».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας είπε πως ευχαρίστησε θερμά το ΓΓ για «το αδιάπτωτο προσωπικό ενδιαφέρον που επιδείξει για τη λύση του κυπριακού προβλήματος, την ώρα που πολλές πυρκαγιές μαίνονταν σε διάφορες περιοχές του πλανήτη, όπως και στη δική μας περιοχή».
Διαπίστωσε, είπε ο Πρόεδρος, μία φιλία μεταξύ τους και υποσχέθηκε στο Γενικό Γραμματέα ότι και μετά τις προεδρικές εκλογές, ως πολιτικό πρόσωπο, θα συνεχίσει «να αγωνίζεται για την απελευθέρωση της Κύπρου, την ειρήνη στο νησί, την απαλλαγή από την κατοχή και τη δημιουργία αδελφικών σχέσεων με τους Τουρκοκύπριους συμπατριώτες μας, σε μια επανενωμένη ειρηνική Κύπρο».
Ο Πρόεδρος Χριστόφιας δεν θέλησε να πει περισσότερα γύρω από το θέμα του εγγράφου που την προηγούμενη μέρα είχε αποκαλύψει ότι ετοιμάζουν τα Ηνωμένα Εθνη, για την καταγραφή των όσων επιτεύχθηκαν στο Κυπριακό.
«Η περαιτέρω αναμόχλευση αυτού του θέματος μόνο προβλήματα μπορεί να δημιουργήσει, νοουμένου ότι κάποιοι φοβούνται να ακούσουν ότι υπήρξαν συγκλίσεις μεταξύ Χριστόφια και Ταλάτ. Ασφαλώς, φυσιολογικά θα καταγράψουν τα ΗΕ τι έχει και τι δεν έχει επιτευχθεί στη διάρκεια των προσπαθειών πέντε ολόκληρων χρόνων, προ πάντων των δύο πρώτων χρόνων των συνομιλιών μεταξύ εμού και του κ. Ταλάτ. Απ’ εκεί και πέρα η αναμόχλευση τίποτε καλό δεν μπορεί να προσφέρει».
Σε ερώτηση αν ο Γενικός Γραμματέας, που σ’ όλη τη διάρκεια του έτους αρκετές φορές μίλησε για το «τέλος του δρόμου», έκανε κάποια μνεία αν το τέλος θα βρίσκεται στις συνομιλίες που θα ξεκινήσουν με το νέο Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος Χριστόφιας απάντησε:
«Ο Γενικός Γραμματέας δεν μίλησε για κανένα τέλος του δρόμου. Είναι σίγουρος ότι μετά τις εκλογές θα ανανεώσει τις προσπάθειές του για συνολική λύση του προβλήματος. Εάν πράγματι οι Ελληνοκύπριοι, οι Τουρκοκύπριοι και η Τουρκία – η κατοχική δύναμη – ενδιαφέρονται για λύση στο Κυπριακό, θα έχουμε λύση στηριγμένη στις αρχές και στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου. Αν τα ίδια τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν δείξουν ενδιαφέρουν και καλή θέληση, τι να μας κάνει ο Γενικός Γραμματέας;”.
Ο Πρόεδρος επανέλαβε ότι ο ΓΓ θα ανανεώσει τις προσπάθειες μετά τις εκλογές.
«Αυτό έχει δηλώσει και υποσχεθεί».
Εκπρόσωπος Μπαν
-----
Εκπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, αναφερόμενος στη συνάντηση Μπαν – Χριστόφια, είπε ότι «ανασκόπησαν τη διαδικασία μέχρι σήμερα, για εξεύρεση συνολικής διευθέτησης του κυπριακού προβλήματος και αντάλλαξαν απόψεις για το πού βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις».
Στα θέματα που καλύφθηκαν συμπεριλαμβάνονται το έργο των δικοινοτικών τεχνικών επιτροπών και η συμβολή της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.
«Τα Ηνωμένα Εθνη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με τα μέρη και άλλους σημαντικούς παίκτες, συμπεριλαμβανομένων της Ελλάδας και της Τουρκίας», είπε ο εκπρόσωπος που ανέφερε επίσης ότι οι δύο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις και για τις περιφερειακές προκλήσεις.
Συνάντηση με «5» Συμβουλίου Ασφαλείας
-------------
Αναφερόμενος στο γεύμα εργασίας που είχε με τα 5 μόνιμα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τη συνάντηση συγκινητική. Αλλά και δημιουργική.
«Ανασκοπήσαμε από κοινού τις κοινές μας προσπάθειες. Μου δόθηκε η ευκαιρία και στους «5» και στο ΓΓ να εκφράσω την ευγνωμοσύνη μου, της Κυβέρνησής μας και του κυπριακού λαού, γιατί οι αποφάσεις του ΣΑ είναι εκείνες που κρατούν την Κύπρο όρθια, ως ανεξάρτητο κυρίαρχο κράτος μέλος της διεθνούς κοινότητας, παρά τις προσπάθειες της άλλης πλευράς να υποβαθμίσει την Δημοκρατία – που δεν το επιτυγχάνει – και να αναβαθμίσει το λεγόμενο κράτος στα κατεχόμενα».