Γεύμα Προέδρου της Δημοκρατίας με τα 5 Μόνιμα Μέλη του ΣΑ


Οι εξελίξεις στο Κυπριακό και οι τουρκικές απειλές κατά της Κύπρου για την εξόρυξη υδρογονανθράκων στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ) της Δημοκρατίας και κατά της Προεδρίας της Κυπριακής Δημοκρατίας της ΕΕ, ήταν τα βασικά θέματα που ο Πρόεδρος Χριστόφιας ήγειρε στους Πρέσβεις των 5 Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, στο γεύμα εργασίας που τους παρέθεσε χθες.

Σύμφωνα με κυβερνητική πηγή, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τα Πέντε Μόνιμα Μέλη για τη συνεργασία τους τα τελευταία 5 χρόνια και για τη στήριξη που προσφέρει το ΣΑ με τα ψηφίσματά του.

Ακολούθως, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε τους Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Μελών για το ψήφισμα 2026, το οποίο καθιστά σαφές ότι θα πρέπει να υπάρξει ομοφωνία μεταξύ των δύο κοινοτήτων επί των εσωτερικών πτυχών του Κυπριακού και μόνο τότε, και με τη συμφωνία των δύο κοινοτήτων να πραγματοποιηθεί διεθνής διάσκεψη για τις διεθνείς πτυχές του Κυπριακού και σημείωσε ότι το Συμβούλιο Ασφαλείας ως θεματοφύλακας των αρχών του ΟΗΕ αποτελεί ασπίδα για την Κυπριακή Δημοκρατία.

Παράλληλα, προέβη σε μία ανασκόπηση του τι συνέβη τα πέντε χρόνια των συνομιλιών, επισημαίνοντας ιδιαίτερα τη στασιμότητα που παρατηρείται, ιδίως στα τελευταία δύο χρόνια, που στην ηγεσία των Τ/Κ είναι ο κ. Ερογλου, λόγω της στάσης της τουρκοκυπριακής πλευράς και κυρίως της Αγκυρας.

Ο Πρόεδρος Χριστόφιας ενημέρωσε, επίσης, για την πρόταση τρίπτυχο για την Αμμόχωστο, η οποία δυστυχώς δεν έτυχε θετικής ανταπόκρισης από τουρκικής πλευράς και αυτό αποτελεί ακόμα ένα παράδειγμα ότι η τουρκική πλευρά δεν αντιμετωπίζει κάποιες ιδέες ως ευκαιρίες για συνεργασία όπως είναι επίσης η ανεύρεση φυσικού πλούτου. Αντ’  αυτού τις αντιμετωπίζει ως προκλήσεις και αφορμές για δημιουργία έντασης.

Στο θέμα των τουρκικών απειλών στη ΝΑ Μεσόγειο, ο Πρόεδρος Χριστόφιας τόνισε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά επανειλημμένα έχει δείξει τη βούληση της  και σημείωσε ότι  από το φυσικό πλούτο, στα πλαίσια μιας επανενωμένης Κύπρου, θα επωφεληθούν όλοι οι Κύπριοι.

Ο Πρόεδρος εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι στις ερευνητικές εξορύξεις στην ΑΟΖ, ήδη εμπλέκεται μια αμερικανική εταιρεία, ενώ στο δεύτερο γύρο υπήρξε ενδιαφέρον από ισχυρά κράτη του κόσμου περιλαμβανομένων μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Οι Πρέσβεις των Πέντε Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας από την πλευρά τους ευχαρίστησαν τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις προσπάθειες που κατέβαλε για λύση στο Κυπριακό και για τη γενικότερη προσέγγιση ανάπτυξης πρωτοβουλιών που δημιουργούν προϋποθέσεις για οφέλη και στις δύο πλευρές και κατέστησαν σαφές ότι οι εξορύξεις στην ΑΟΖ αποτελούν αναφαίρετο κυριαρχικό δικαίωμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Ακολούθησε ανταλλαγή απόψεων που αφορά τη σημερινή κατάσταση στο κόσμο, και ειδικά στη Μέση Ανατολή με επίκεντρο τη Συρία για την οποία κοινή συνισταμένη απετέλεσε η προσδοκία για εξεύρεση πολιτικής λύσης, η οποία να θέσει τέρμα στην παρατεταμένη αστάθεια και την ανθρωπιστική κρίση η οποία έχει δημιουργηθεί.

Στο γεύμα παρακάθισαν από κυπριακής πλευράς η Υπουργός Εξωτερικών Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Στέφανος Στεφάνου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Τίτος Χριστοφίδης, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος Πρέσβης Νίκος Αιμιλίου και υπηρεσιακοί παράγοντες.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".