Να εγκρίνουν τα έγγραφα ως βάση συνεργασίας με το ΔΗΣΥ κάλεσε την ΚΕ ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ
Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάριος Καρογιάν κάλεσε τα μέλη της Κεντρικής Επιτροπής του κόμματος να εγκρίνουν το περιεχόμενο των τεσσάρων εγγράφων που έχει αποδώσει ο διάλογος με το ΔΗΣΥ, «ως μια αφετηριακή βάση για συνεργασία με τον ΔΗΣΥ και, ενδεχομένως, και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβράρη».
Ο κ. Καρογιάν κάλεσε τα μέλη της ΚΕ "να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά ενός ολοκληρωμένου, πραγματιστικού και συλλογικού σχεδίου διάσωσης της πατρίδας μας και εξασφάλισης του μέλλοντος της".
Με βάση την προηγούμενη απόφαση της ΚΕ, στη σημερινή συνεδρία αξιολογούνται τα αποτελέσματα του διαλόγου και των διερευνητικών επαφών που είχε το ΔΗΚΟ με το ΔΗΣΥ και κόμματα του ενδιάμεσου χώρου.
Ο διάλογος του ΔΗΚΟ με το ΔΗΣΥ έχει αποδώσει τέσσερα έγγραφα (περιγράμματα πολιτικής) στο Κυπριακό, την οικονομία, την ενέργεια και τη μεταρρύθμιση του κράτους και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών.
Μιλώντας στα μέλη της ΚΕ του ΔΗΚΟ, ο κ. Καρογιάν αναφερόμενος στο περίγραμμα θέσεων του ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στο Κυπριακό είπε ότι στα χέρια του έχει μια περαιτέρω δήλωση/δέσμευση του κ. Αναστασιάδη, στην οποία λέει ότι η απόρριψη του σχεδίου Ανάν είναι απόλυτα σεβαστή γι αυτό και υποστηρίζει πως η επαναφορά του ίδιου σχεδίου στο σύνολο του, ή με φραστικές ή με διακοσμητικές αλλαγές είτε η διαμόρφωση ενός σχεδίου που θα είναι παραλλαγή του σχεδίου Ανάν δεν θα μπορούσε ποτέ να γίνει αποδεκτή.
Η Κεντρική Επιτροπή του ΔΗ.ΚΟ συνέρχεται από τις 1600 για να πάρει την τελική απόφαση του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές και να εγκρίνει τα τέσσερα έγγραφα (περιγράμματα πολιτικής) μεταξύ ΔΗΣΥ-ΔΗΚΟ στο Κυπριακό, την οικονομία, την ενέργεια και τη μεταρρύθμιση του κράτους και τον εκσυγχρονισμό των θεσμών.
Στην ομιλία του, ο κ. Καρογιάν είπε ότι οι καρποί των προσπαθειών στον διάλογο με τον ΔΗΣΥ, αποτυπώνονται στα κείμενα - πλαίσια προγραμματικών αρχών και προτεραιοτήτων διακυβέρνησης.
Το ένα αναφέρεται στο Κυπριακό όπου, όπως γνωρίζετε από το παρελθόν, είπε, υπήρξε το μεγάλο αγκάθι στις σχέσεις τόσο με το ΔΗΣΥ όσο και με τον Νίκο Αναστασιάδη προσωπικά.
"Στο έγγραφο αυτό καταγράφονται ο χαρακτήρας του κυπριακού προβλήματος (διεθνές πρόβλημα εισβολής και κατοχής), οι αρχές λύσης του και τα στοιχεία μιας διεκδικητικής στρατηγικής. Ξεκάθαρα τονίζεται ότι το σχέδιο Ανάν δεν μπορεί να επανέλθει με οποιαδήποτε μορφή ή εκδοχή στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων και ότι θα καταγγελθούν και θα απορριφθούν οι γνωστές γενναιόδωρες προτάσεις του Προέδρου Χριστόφια".
Το δεύτερο από τα τέσσερα, συνέχισε, αναφέρεται στην οικονομία όπου, επικεντρώνεται το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της κυπριακής κοινωνίας και από τις απαντήσεις στα προβλήματα της οποίας θα κριθεί και το αποτέλεσμα των εκλογών και το αποτέλεσμα της μελλοντικής διακυβέρνησης.
Ανέφερε ότι οι αρχές και οι στόχοι που περιέχονται στο έγγραφο αυτό έχουν ως βασικά θεμέλια το μεικτό οικονομικό σύστημα και τη σύζευξη της οικονομικής ανάπτυξης με την κοινωνική συνοχή και την κοινωνική δικαιοσύνη μέσα από μια ανθρωποκεντρική πολιτική.
Τοτρίτοέγγραφο, συνέχισε, αναφέρεται στον τομέα της ενέργειας και προτείνει μια ολοκληρωμένη στρατηγική, που μπορεί να φέρει στον τόπο και τις μελλοντικές γενιές οικονομική ανάπτυξη, ευημερία και πρόοδο.
Έχουμε επίσης ενώπιον μας, πρόσθεσε, και το έγγραφο στο οποίο κωδικοποιούνται στόχοι και συγκεκριμένες προτάσεις για μεταρρύθμιση του κράτους και εκσυγχρονισμό των θεσμών.
"Στόχοι και προτάσεις που στοχεύουν στην ανασυγκρότηση του κράτους, στην εμπέδωση της αξιοκρατίας, της ισοπολιτείας και της ισονομίας, καθώς και στη βελτίωση της λειτουργίας και της απόδοσης της δημόσιας διοίκησης", πρόσθεσε.
Στρεβλώσεις, αγκυλώσεις, δυσλειτουργίες και νομικά ή δεοντολογικά ελλείμματα που έχουν διαπιστωθεί στην πρώτη πεντηκονταετία της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημείωσε, αντιμετωπίζονται με τις προτάσεις που περιέχονται στο έγγραφο αυτό.
Δε θέλω να κρύψω, είπε, τις δυσκολίες που συναντήσαμε αναζητώντας τους κοινούς τόπους των προγραμματικών συγκλίσεών μας.
"Επειδή, όμως, υπεστήκαμε τη βάσανο μίας καθόλου εύκολης συζήτησης, είμαι σίγουρος ότι οι βάσεις από τις οποίες εξάγαμε τους κοινούς παρονομαστές της εθνικής στρατηγικής μας έχουν τη στερεότητα, τη στιβαρότητα και την ανθεκτικότητα μίας πλήρως συνειδητής, ώριμης και υπεύθυνης συμφωνίας", είπε.
Είμαιεξίσου σίγουρος, συνέχισε, ότι στο διάστημα που ακολουθεί και με τη συμμετοχή των πολιτών το κοινό πρόγραμμα διακυβέρνησης που θα παρουσιαστεί στον κυπριακό λαό ως οδικός χάρτης της μετάβασής του σε μία νέα, δημιουργική και ασφαλή εποχή αειφόρου ανάπτυξης και εθνικής δικαίωσης θα εμπλουτιστεί και εξειδικευθεί με προτάσεις που θα τον ξανακάνουν αισιόδοξο και βέβαιο για το αύριο.
Ο κ. Καρογιάν είπε ότι θα χρειασθούν, βέβαια, και κάποιες θυσίες.
"Θα χρειαστεί μία δημοσιονομική προσαρμογή που θα εξυγιάνει τα δημόσια οικονομικά μας, ώστε να μην υποθηκευθεί το μέλλον των νεώτερων γενιών. Θα χρειασθεί, επίσης, η καταβολή του τιμήματος της απρονοησίας και της αμεριμνησίας που τα προηγούμενα χρόνια της ευημερίας διόγκωσε απερίσκεπτα τις καταναλωτικές δαπάνες και μεγάλωσε το χρέος τόσο των νοικοκυριών όσο και του Κράτους", πρόσθεσε.
Θα χρειασθεί ακόμα, συνέχισε, ο περιορισμός της σπατάλης και η αποκατάσταση των αδικιών που εμπεριέχονται στο ασφαλιστικό και συνταξιοδοτικό σύστημά μας .
"Θα χρειασθεί, κυρίως, η υπερπροσπάθεια ενός συνολικού εξορθολογισμού τόσο του ιδιωτικού όσο και του δημόσιου τομέα, ώστε με τον πλήρη εκσυγχρονισμό τους να επιτευχθεί η λειτουργία ενός αναπτυξιακού μοντέλου με ανταγωνιστικά χαρακτηριστικά που θα παράγει ένα διαρκώς αυξανόμενο πλούτο, η διανομή του οποίου να ενθαρρύνει και όχι να αποθαρρύνει τον πολλαπλασιασμό των παραγωγικών πρωτοβουλιών και επενδύσεων", συμπλήρωσε.
Πάνω απ’ όλα, όμως, σημείωσε, χρειάζεται να αφήσουμε στο παρελθόν όσα μας χώρισαν για να ενώσουμε τις δυνάμεις της κοινής λογικής, της ελεύθερης οικονομίας και της κοινωνικής αλληλεγγύης, που δε στέκεται εμπόδιο στην επιβράβευση και ενίσχυση των ικανότερων και δημιουργικότερων, για να μην ξαναζήσουμε στο μέλλον τις ώρες αγωνίας που σήμερα περνάμε για τον τόπο μας.
"Γνωρίζω πολύ καλά και πόσο απαράγραπτη είναι η ιστορική μας μνήμη, και πόσο μεγάλη υπήρξε η πίκρα που μας προκάλεσαν παλαιότερες και πιο πρόσφατες συμπεριφορές του ΔΗΣΥ και της ηγεσίας του, και πόσα ερωτηματικά δημιούργησε σε πολλά, αν όχι τα περισσότερα μέλη μας. Οι άνθρωποι, όμως, ζουν για να μαθαίνουν, να ξανασκέφτονται και να αλλάζουν, να κάνουν την αυτοκριτική τους και, πρωτίστως, να ξεπερνούν τους εαυτούς τους και τις μικρότητές τους, ιδιαίτερα όταν αυτό επιτάσσει το υπέρτερο εθνικό συμφέρον και η αντιμετώπιση των κινδύνων προ των οποίων βρίσκεται η πατρίδα", είπε.
Θέλω να πιστεύω ότι σε αυτή την κατηγορία ανθρώπων, είπε, ανήκει και ο Νίκος Αναστασιάδης και τα μέλη και οι ψηφοφόροι των δύο ιστορικών κομμάτων μας.
"Θέλω, ακόμα περισσότερο, να πιστεύω ότι όλοι μας συναισθανόμαστε τις ευθύνες μας και να νοιαζόμαστε για την υστεροφημία μας περισσότερο απ’ όσο για την οποιασδήποτε μορφής υστεροβουλία. Εδώ που φθάσανε τα πράγματα είμαστε όλοι υπόλογοι όχι σε στρατούς φανατικών υπερασπιστών παρελθουσών διαχωριστικών γραμμών και προσωποπαγών ηγεσιών, αλλά σε μαχητές της καθημερινής ζωής στους οποίους ανήκει η συντριπτική πλειοψηφία των πολιτών, με την κατάκτηση της εμπιστοσύνης των οποίων οφείλουμε να χαράξουμε τη μόνη πραγματική διαχωριστική γραμμή που χωρίζει το σημερινό παρόν από το αύριο: είναι η διαχωριστική γραμμή της αντιπαράταξης των αποφασισμένων να ακολουθήσουν το δρόμο της σωτηρίας και του ρεαλισμού με τους προσκολλημένους στο δογματισμό και το λαϊκισμό που αρνείται και την πραγματικότητα και την αλλαγή προτάσσοντας ωραία και ευχάριστα συνθήματα, που, όμως, κινδυνεύουν να γίνουν οι παγίδες θανάτου του μέλλοντός μας", πρόσθεσε.
Διερωτήθηκε αν "αλήθεια, έχουμε δικαίωμα την ώρα που ο λαός μας υποφέρει, βλέπει το βιοτικό του επίπεδο να συρρικνώνεται, βιώνει συνθήκες ανέχειας και αβεβαιότητας για το μέλλον, εμείς να παραμένουμε προσκολλημένοι στο χθες, τις αντιπαραθέσεις και τις έριδες του;".
Δίπλα μας, συνέχισε, υπάρχουν συμπολίτες μας που πεινούν, που δεν έχουν εργασία, νέοι που βλέπουν με αβεβαιότητα το μέλλον τους, δημιουργικές δυνάμεις του λαού που αδρανούν γιατί τα σημερινά οικονομικά δεδομένα έχουν καθηλώσει τις δραστηριότητες τους.
"Η κοινωνία μας βιώνει ήδη τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και αναζητά σανίδα σωτηρίας και μια αναλαμπή ελπίδας. Δεν την ενδιαφέρει αν οι πολιτικές δυνάμεις έχουν την Ά ή τη Β διαφορά. Ξέρει πολύ καλά ότι οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος και οι πολιτικές συγκρούσεις του παρόντος δεν θα τους λύσουν τα προβλήματα. Δεν θα τους δώσουν να φάνε. Δεν θα τους δώσουν να σπουδάσουν. Δεν θα τους δώσουν ένα καλύτερο αύριο. Η κοινωνία αναμένει, απαιτεί, αξιώνει από τις πολιτικές δυνάμεις του τόπου να βρουν λύσεις, να της προσφέρουν καλύτερες συνθήκες και ένα καλύτερο μέλλον", είπε.
Ας εγκαταλείψουμε, λοιπόν, συνέχισε, την αρένα των κομματικών αντιπαραθέσεων και της διαπάλης στη βάση διαφορών των παρελθόντος και των όποιων ιδεολογικών αντιθέσεων.
Είναι η ώρα, είπε, που οι πολιτικές δυνάμεις του τόπου πρέπει να κατέλθουν στο στίβο του συλλογικού αγώνα για ένα καλύτερο μέλλον για τον τόπο και τον λαό μας.
Σε αντίθετη περίπτωση, σημείωσε, η σημερινή απαξίωση της κοινωνίας θα μετατραπεί σε αγανάκτηση και οργή, σε κατάρα και ανάθεμα.
Κάλεσε για μία ακόμα φορά την Κυβέρνηση να αρθεί στο ύψος των περιστάσεων αναλαμβάνοντας το μερίδιο του πολιτικού κόστους που της αναλογεί και "που είμαστε όλοι διατεθειμένοι να αναλάβουμε αποδεχόμενοι την ανάγκη λήψης άμεσων, συνολικών και αποδοτικών μέτρων για την παραμονή της πατρίδας στην ευρωζώνη, για τη διάσωση του τραπεζικού της συστήματος, για την αποτροπή της πολιτικής μας απομόνωσης και της οικονομικοκοινωνικής μας καταστροφής".
Ο κ. Καρογιάν κάλεσε τα μέλη της ΚΕ να εγκρίνουν το περιεχόμενο των τεσσάρων εγγράφων ως μια αφετηριακή βάση για συνεργασία με τον ΔΗΣΥ, και ενδεχομένως και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, στις προεδρικές εκλογές του ερχόμενου Φεβράρη.
Κάλεσε τα μέλη της ΚΕ να καταστήσουν το Δημοκρατικό Κόμμα καταλύτη και πρωταγωνιστή των πολιτικών εξελίξεων, θεματοφύλακα και εγγυητή αρχών και αξιών και αρχιτέκτονα της νέας εποχής, μιας εποχής προόδου και ανάπτυξης και υπεράσπισης των δικαίων και των δικαιωμάτων του τόπου και του λαού μας.
"Γνωρίζω ότι υπάρχουν πολλοί και ποικίλοι προβληματισμοί. Κατανοώ ιδιαίτερες ευαισθησίες. Σημειώνω με ιδιαίτερη προσοχή κάποιες επιφυλάξεις, σέβομαι την κάθε άποψη. Την ώρα της μεγάλης ευθύνης, ως δύναμη ευθύνης, το ΔΗ.ΚΟ. επιλέγει την πορεία του καθήκοντος. Την πορεία που κρίνουμε ότι μπορεί να οδηγήσει τον τόπο και το λαό μας σε ένα καλύτερο μέλλον", είπε.
Κανένας, ανέφερε, δεν διαθέτει τη μαγική συνταγή που υπόσχεται τη θαυματουργή υπέρβαση της κρίσης με ανώδυνο τρόπο και γρήγορες θεραπείες από την αρρώστια που φαίνεται να κατατρώει τα σωθικά όχι μόνο της κυπριακής, αλλά και της παγκόσμιας οικονομίας.
"Δε θα τη γιατρέψουμε ούτε αποφεύγοντας να πάρουμε τις δύσκολες αποφάσεις ίασης ούτε υιοθετώντας άκριτα δίαιτες ισοπεδωτικής λιτότητας κοινωνικά άδικες και αναπτυξιακά ατελέσφορες. Δεν θα υπάρξει έξοδος από την κρίση αν δεν την εφεύρουμε διαγωνιζόμενοι σε συλλογικότητα, δημιουργικότητα, και διαρκή προσπάθεια συμβιβασμού της οικονομικής ελευθερίας με την κοινωνική δικαιοσύνη", πρόσθεσε.
Αυτό, σημείωσε, πρέπει να γίνει το στοίχημά μας για την επόμενη πενταετία, το διακύβευμα των εκλογών του προσεχούς Φεβρουαρίου.
"Κανένας δεν διαθέτει τόσο ισχυρούς ώμους για να αναλάβει από μόνος του την ευθύνη της διαχείρισης του εθνικού μας θέματος. Κανένας και καμιά παράταξη από μόνοι τους δεν μπορούν να προωθήσουν την κατεπείγουσα προσπάθεια για μεταρρύθμιση και εκσυγχρονισμό του κράτους και των θεσμών του και την αποκατάσταση αρχών και αξιών στον τόπο. Ο διχασμός και οι αντιπαραθέσεις του παρελθόντος δεν θα λύσουν τα κρίσιμα προβλήματα του σήμερα. Με τον κατακερματισμό και την πολυδιάσπαση των πολιτικών, των κοινωνικών και των δημιουργικών δυνάμεων του λαού μας δεν μπορούμε να υπερβούμε τη σημερινή κρίση", είπε ο κ. Καρογιάν.
Η ατζέντα του σήμερα, συνέχισε, έχει άλλες προτεραιότητες. "Η ατζέντα του χθες, οι αντιπαραθέσεις του χθες, οι αντιπαλότητες του χθες, χωρίς να διαγράφονται ή να παραγράφονται, πρέπει να τεθούν πρόσκαιρα στο ράφι της Ιστορίας. Όταν και αν κατορθώσουμε να υπερβούμε τα κρίσιμα προβλήματα του σήμερα και να συνδημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον, μπορούμε να επαναφέρουμε τις διαφορές του χθες και να ξανασχοληθούμε με όσα μας χώρισαν ή μας χωρίζουν", σημείωσε.
"Σήμερα, πρέπει να επικεντρωθούμε σε εκείνα που μας ενώνουν. Ούτε ακυρώνουμε ούτε αναιρούμε αρχές και πάγιες θέσεις. Ούτε συγχωρούμε ούτε εξιλεώνουμε ούτε εξαγνίζουμε αμαρτήματα, λάθη και εκτροπές του παρελθόντος. Μπροστά στο μέγεθος, λοιπόν, της ανάγκης να συνδημιουργήσουμε ένα καλύτερο μέλλον για την Κύπρο και το λαό της όλες οι άλλες διαφορές που μας χώριζαν στο παρελθόν έχουν υπό το φως των σημερινών κρισιμότατων περιστάσεων και κινδύνων πολύ μικρό πολιτικό βάρος", ανέφερε.
Άλλωστε όλα πλέον, συνέχισε, επανατοποθετούνται στη βάση μίας νέας πραγματικότητας που δε συγχωρεί ούτε πολυτέλειες προσωπικών υπολογισμών, συμπαθειών ή αντιπαθειών ούτε αναπαραγωγή αντιθέσεων χωρίς στρατηγικό νόημα.
"Ή θα αποδεχθούμε αυτή την πραγματικότητα ή θα μείνουμε εκτός αυτής. Οι εξελίξεις τρέχουν, οι κίνδυνοι καιροφυλακτούν, ο χρόνος δεν περισσεύει. Το συντομότερο δυνατό η πατρίδα μας πρέπει να μπει σε μια νέα πορεία. Για να μπούμε σε αυτή την πορεία χρειάζεται η συστράτευση των δυνάμεων που πιστεύουν και μπορούν να αξιοποιήσουν αυτές τις δυνατότητες. Που είναι έτοιμες να συνεργασθούν πάνω στα ουσιώδη και να παραμερίσουν τα επουσιώδη. Που ξέρουν και θέλουν να αθροίζουν και όχι να διαιρούν τις δυνάμεις της βούλησης, της τόλμης και της καινοτομίας", πρόσθεσε.
Με αυτό το πνεύμα, συνέχισε, πετύχαμε να συγκλίνουμε με το ΔΗΣΥ στις προγραμματικές θέσεις που σήμερα έχουμε ενώπιον μας προς επικύρωση.
"Με αυτό το πνεύμα είμαστε σίγουροι, όπως και πολλές έρευνες δείχνουν, ότι προσεγγίζει τα πράγματα και η συντριπτική πλειοψηφία του λαού που πολύ πιθανόν να καθορίσει το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών από την πρώτη Κυριακή. Γιατί γνωρίζει ότι η ώρα της αλήθειας έχει σημάνει και ότι τον ερχόμενο Φεβρουάριο πρέπει να σημάνει η ώρα της λύτρωσης από τα ψέματα και τις ψευδαισθήσεις που ναρκοθετούν το μέλλον μας", σημείωσε.
Είμαι σίγουρος, συνέχισε, ότι όπως πάντα στη σημερινή σας επιλογή θα βαρύνει η συναίσθηση της ιστορικής ευθύνης και της πολιτικής συνέπειας, που ήταν πάντα τα χαρακτηριστικά της ταυτότητας του ΔΗ.ΚΟ. και των μελών του. Δεν καλούμαστε να απαντήσουμε στο δίλημμα υπέρ ή κατά του Α ή του Β υποψήφιου.
Καλούμαστε, είπε, να ψηφίσουμε υπέρ ή κατά ενός ολοκληρωμένου, πραγματιστικού και συλλογικού σχεδίου διάσωσης της πατρίδας μας και εξασφάλισης του μέλλοντος της.