Skip to main content

ΥΠΑΜ: H Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας στον κόσμο


Την εκτίμηση ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας, ομαλότητας και ένα σημείο ειρήνης για την περιοχή μας και τον κόσμο, εξέφρασε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Δημήτρης Ηλιάδης προσθέτοντας ότι το γεγονός πως ξένες χώρες συμμετέχουν με αεροναυτικές δυνάμεις στις ασκήσεις που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία, αποδεικνύει την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη την οποία χαίρει η χώρα μας ανάμεσα στους εταίρους, τους φίλους και τους γείτονες μας.

Σε δηλώσεις μετά την άσκηση ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι «έχει ολοκληρωθεί με εξαιρετική επιτυχία η πολιτικοστρατιωτική άσκηση «Αργοναύτης 2012» με τη συμμετοχή επτά Υπουργείων και 17 υπηρεσιών της Κυπριακής Δημοκρατίας, τη συμμετοχή με αεροναυτικές δυνάμεις της Γαλλίας, Γερμανίας, Ελλάδας, Ηνωμένου Βασιλείου και Λιβάνου, με συμμετοχή προσωπικού από 11 χώρες, με παρατηρητές από 15 χώρες και Διεθνείς Οργανισμούς και στην παρουσία ξένων πρεσβειών, της Στρατιωτικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Υποεπιτροπής Ασφάλειας και Αμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου».

Πρόσθεσε ότι «το μήνυμα που φεύγει από την επιτυχημένη αυτή άσκηση είναι ότι η Κύπρος αποτελεί παράγοντα σταθερότητας και ομαλότητας και ένα σημείο ειρήνης για την περιοχή μας και για τον κόσμο. Το γεγονός ότι ξένα κράτη συμμετέχουν με αεροναυτικές δυνάμεις στις ασκήσεις που διεξάγει η Κυπριακή Δημοκρατία και μάλιστα κατά τη διάρκεια της Κυπριακής προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αποδεικνύει την εκτίμηση και της εμπιστοσύνης την οποία χαίρει η χώρας μας ανάμεσα στους εταίρους, τους φίλους και τους γείτονες μας».

Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ακόμα ότι «η Ευρωπαϊκή Κύπρος προχωράει μπροστά με αυτοπεποίθηση, με σιγουριά και με αισιοδοξία για το μέλλον».

Το σενάριο της άσκησης που διεξήχθη στο λιμάνι της Λάρνακας περιείχε αντιμετώπιση πλοιοπειρατίας, θαλάσσιας ρύπανσης, περιστατικού ραδιολογικών, βιολογικών χημικών, τρομοκρατικής ενέργειας σε λεωφορείο, διάσωση πολιτών από κτήριο που κατέρρευσε και διάσωση ναυαγών αλιέων με ελικόπτερο έρευνας και διάσωσης.

Συγκεκριμένα πραγματοποιήθηκαν 3 επεισόδια στο θαλάσσιο χώρο, δύο εντός της λεκάνης του λιμανιού της Λάρνακας και ένα στα ανοικτά και δύο επεισόδια στο χερσαίο χώρο.

Η άσκηση περιελάμβανε την δοκιμαστική εφαρμογή του σχεδίου «Εστία» το οποίο έχει σκοπό την συνδρομή της Κυπριακής Δημοκρατίας προς φίλες χώρες, κυρίως της Ευρωπαϊκής Ενωσης αλλά και άλλες χώρες για την εκκένωση αμάχων υπηκόων τους από τη Μέση Ανατολή σε περίπτωση κρίσης ή πολέμου στην περιοχή μέσω του εδάφους της Κυπριακής Δημοκρατίας. Επίσης στοχεύει στην επίδειξη των δυνατοτήτων της Κυπριακής Δημοκρατίας στη διεξαγωγή έρευνας και διάσωσης εντός της περιοχής Ερευνας και Διάσωσης της Κύπρου, στην αντιμετώπιση ασύμμετρων απειλών καθώς και στην αντιμετώπιση διαφόρων μορφών φυσικών καταστροφών.

Στην άσκηση συμμετείχαν δυνάμεις της Εθνικής Φρουράς, της Λιμενικής και Ναυτικής Αστυνομίας, της ΜΑΑΔ, της αεροπορικής πτέρυγας και η ομάδα Πυροτεχνουργών της Αστυνομίας, η ειδική ομάδα αντιμετώπισης καταστροφών και η ομάδα αντιμετώπισης ραδιολογικών, βιολογικών και χημικών ουσιών της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας. Συμμετείχαν ακόμα η Αρχή Λιμένων, η Περιφερειακή Διοίκηση της Πολιτικής Αμυνας Λάρνακας, το Τμήμα Αλιείας, το Τμήμα Αντιμετώπισης Εκτάκτων Περιστατικών του Γενικού Νοσοκομείου Λάρνακας και σημαντικός αριθμός υπηρεσιών της Δημοκρατίας.

Δυνάμεις ξένων χωρών συμμετείχαν επίσης στην άσκηση, την οποία παρακολούθησαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Αμυνας, ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ Στυλιανός Νάσης, ο πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο και άλλοι πρέσβεις ή επιτετραμμένοι ξένων χωρών.


Αναζήτηση