Skip to main content

Το πρόγραμμα εθελοντισμού «Η Φωνή σου Μετρά» παρουσίασε ο Νίκος Αναστασιάδης


Το πρόγραμμα εθελοντισμού «Η Φωνή σου Μετρά» που τίθεται σε άμεση λειτουργία στο πλαίσιο της προεκλογικής εκστρατείας για τις προεδρικές εκλογές του 2013, παρουσίασε στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου στο Επιτελείο Εθελοντών, στο Εκλογικό του Κέντρο, ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Νίκος Αναστασιάδης.

Οπως ανέφερε ο οκ. Αναστασιάδης το πρόγραμμα που συνδιαμορφώθηκε μαζί με μια ομάδα, νέων ως επί το πλείστον, συνεργατών, φιλοδοξεί να καταστήσει την πολιτική φιλική προς τον πολίτη και να ενθαρρύνει τη συμμετοχή του. Το πρόγραμμα, όπως δήλωσε, αποτελεί μια πρωτοποριακή και σύγχρονη πολιτική ενθάρρυνσης της συμμετοχής του πολίτη, παρέχοντας του τη δυνατότητα για άμεση γνωριμία, επικοινωνία και επαφή με την πολιτική, χωρίς την κομματική εμπλοκή. «Οι Προεδρικές εκλογές είναι υπεράνω κομμάτων και ως υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας ευελπιστώ ότι ανένταχτοι πολίτες, πολίτες που θέλουν να συμμετάσχουν στην πολιτική ζωή, αλλά μέχρι σήμερα δεν ήθελαν να το πράξουν μέσω των κομμάτων, αποκτούν ένα δικό τους, ανεξάρτητο κανάλι επικοινωνίας και συμμετοχής» ανέφερε σχετικά.

Δήλωσε δε ότι το νέο πρόγραμμα η «Η Φωνή σου Μετρά» αποτελεί ένα σημαντικό πυλώνα του νέου μοντέλου κράτους, που οραματίζεται, «ενός κράτος που να τρέχει στους ρυθμούς της εποχής» και ενός καλύτερου κράτος, ικανού να αντεπεξέλθει στις σύγχρονες απαιτήσεις και να αδράξει τις ευκαιρίες, ευέλικτου, αποτελεσματικού και φιλικού προς τον πολίτη. «Ένα κράτος αξιοπρέπειας και σεβασμού που θα αντικρίζει τον πολίτη ισότιμα, στη βάση των αναγκών και των δικαιωμάτων του και όχι στη βάση των γνωριμιών και των προσβάσεων του» και «ένα κράτος που θα στηρίζεται στην εισαγωγή νέων τεχνολογιών στο σύνολο της δημόσιας διοίκησης και στην εφαρμογή σύγχρονων μεθόδων ηλεκτρονικής διακυβέρνησης» όπως πρόσθεσε.

Αναφέροντας ότι η απόσταση μεταξύ πολιτικής και κοινωνίας και πολιτικών και πολιτών αποτελεί ένα από τα σύγχρονα προβλήματα που μαστίζουν όλες τις ευρωπαϊκές χώρες και βρίσκει έκφραση στην ολοένα αυξανόμενη αποχή από τις πολιτικές διαδικασίες και πως το φαινόμενο είναι ιδιαίτερα έντονο στους νέους γι’ αυτό και είναι άκρως ανησυχητικό, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ υπέδειξε ότι για πρώτη φορά κάθε πολίτης, ανεξαρτήτως ηλικίας ή πολιτικών πεποιθήσεων, μπορεί να εμπλακεί ελεύθερα και ενεργά στην προεκλογική εκστρατεία, να μοιραστεί τις ανησυχίες, αλλά και το όραμα του με τον ίδιο τον υποψήφιο και τους συνεργάτες του.

Διαβεβαίωσε δε ότι «η προεκλογική εκστρατεία είναι μόνο η αρχή αυτής της προσπάθειας να βγάλουμε», όπως είπε, «τους πολιτικούς από τα γραφεία και να τους φέρουμε σε πιο άμεση και ουσιαστική επικοινωνία με την κοινωνία» αλλά και πως  σε περίπτωση εκλογής του θα συνεχίσει να εφαρμόζει και να ενισχύει την πολιτική αυτή. «Η φωνή του απλού πολίτη πρέπει να ακούγεται και να λαμβάνεται υπόψη. Η φωνή του πρέπει να μετρά» δήλωσε, κάνοντας λόγο για τη μεγαλύτερη Δημόσια Διαβούλευση στα χρονικά της Κυπριακής Δημοκρατίας και καλώντας τους πολίτες να συμμετάσχουν καθοριστικά και ενεργά στο σχεδιασμό πολιτικών για θέματα που μας αφορούν όλους.

Οπως εξήγησε ο κ. Αναστασιάδης το πρόγραμμα περιλαμβάνει τα εργαλεία «Γίνε Εθελοντής. Κάνε τη  Διαφορά»  και «Διαμορφώνω – Συμμετοχική Δημοκρατία». Σε ό,τι αφορά το πρώτο εργαλείο ο κ., Αναστασιάδης αφού υπενθύμισε ότι οι εθελοντισμός αποτελεί εδώ και χρόνια κρίσιμο συστατικό για πολλούς φορείς της κοινωνίας και σ’ αυτόν στηρίζονται πάρα πολλές οργανώσεις με κοινωφελή προσφορά, ανέφερε πως  «ήρθε επιτέλους η ώρα για την πολιτική ν’ ανοίξει τις πόρτες της στον εθελοντισμό» έτσι ώστε «να ανανεωθεί η πολιτική ζωή με νέες ιδέες και νέους ανθρώπους, αλλά και διότι ο εθελοντισμός, σ’ αυτές τις δύσκολες στιγμές για την κοινωνία πρέπει να τύχει  στήριξης και αναγνώρισης».

Διαβεβαίωσε δε ότι για την αναβάθμιση του εθελοντισμού θα εισηγηθεί τη δημιουργία νομοθετικού πλαισίου που θα αναγνωρίζει την άτυπη μάθηση ή ανεπίσημη εκπαίδευση (εθελοντική προσφορά) καθώς και την στήριξη των εθελοντικών οργανώσεων σε ότι αφορά τις υποδομές τους αλλά και την πιο αποτελεσματική και δίκαιη κατανομή των κρατικών χορηγιών σε εθελοντικές οργανώσεις.

Σε ό,τι αφορά το δεύτερο εργαλείο ο κ. Αναστασιάδης σημείωσε ότι έχει να κάνει με την ηλεκτρονική επικοινωνία και τη δημιουργία των υποδομών ώστε οι  πολίτες να μπορούν να συζητήσουν διαδικτυακά και ζωντανά τόσο μαζί του όσο και με άλλα στελέχη του προεκλογικού επιτελείου για θέματα της επικαιρότητας, τη δημόσια διαβούλευση για τα μεγάλα θέματα ώστε οι πολίτες να μπορούν να μεταφέρουν τη γνώμη τους και να προβαίνουν σε εισηγήσεις σχετικά με πολιτικές του κράτους, ομάδες συζήτησης με τη συμμετοχή των πολιτών όπου τα πορίσματα των ομάδων θα μελετώνται και θα ενσωματώνονται στο σχεδιασμό πολιτικών του κράτους και τέλος ερωτηματολόγια για διάφορα θέματα τα οποία οι πολίτες θα συμπληρώνουν ηλεκτρονικά και τα αποτελέσματα θα λαμβάνονται σοβαρά υπόψη στον καθορισμό ή στην τροποποίηση πολιτικών του κράτους.

«Ένα κράτος δεν μπορεί πραγματικά να εκσυγχρονιστεί χωρίς την ουσιαστική συμμετοχή του πολίτη» υπέδειξε ο Νίκος Αναστασιάδης σημειώνοντας πως αποτελεί και δέσμευση, αλλά και υποχρέωση του να αξιοποιηθεί η τεχνολογία για να έρθει η πολιτική πιο κοντά στην κοινωνία και τους πολίτες, ειδικά τους νέους, πιο κοντά στις αποφάσεις που αφορούν το μέλλον τους.

Εξέφρασε τέλος την πεποίθηση ότι έφτασε η ώρα για νέες δομές και νέους θεσμούς και ότι το πρόγραμμα «Η Φωνή σου Μετρά» είναι ένας καινοτόμος θεσμός, που θ’ ανοίξει την πόρτα στην κοινωνία για ένα καλύτερο αύριο.

Αναβαθμισμένη ιστοσελίδα

Στο πλαίσιο της διάσκεψης Τύπου ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρουσίασε και την αναβαθμισμένη έκδοση της ιστοσελίδας της υποψηφιότητας του  στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.anastasiades.com.cy, αναφέροντας ότι μέσω της ιστοσελίδας φιλοδοξεί να κάνει ένα ακόμη βήμα σε μια πορεία διαλόγου με τους πολίτες. «Στοχεύουμε, όχι μόνο να ενημερώσουμε τους πολίτες για τις προγραμματικές μας θέσεις και δράσεις, αλλά και να τους εμπλέξουμε σε μια διαβουλευτική διαδικασία» είπε.

Μερικά από τα κύρια χαρακτηριστικά γνωρίσματα της αναβαθμισμένης ιστοσελίδας, όπως τα παρουσίασε ο κ. Αναστασιάδης έχουν να κάνουν με το  φιλικό προς τον επισκέπτη περιβάλλον και η ευκολία εντοπισμού των διάφορων προγραμματικών θέσεων, ανακοινώσεων και προγραμματισμένων δράσεων, την έντονη διαδραστικότητα που επιτρέπει στους επισκέπτες να αλληλοεπιδράσουν άμεσα, είτε μέσω της ενεργής συμμετοχής και του εθελοντισμού, είτε μέσω της υποβολής σχολίων και απόψεων, την παροχή πληροφοριών αλλά και τη διευκόλυνση στην εγγραφή νέων ψηφοφόρων στους εκλογικούς καταλόγους και στους ειδικούς καταλόγους εξωτερικού, την ενσωμάτωση στη ιστοσελίδα των κυριότερων μέσων κοινωνικής δικτύωσης (Facebook, Twitter, YouTube, Flickr) με τρόπο που δίνουν την ευχέρεια στον επισκέπτη να παρακολουθεί, να κοινοποιεί και να σχολιάζει νέα και ειδήσεις σε αυτά.


Αναζήτηση