Η ανεργία ανάμεσα στους νέους το κύριο θέμα της ΓΣ του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου


Το θέμα της ανεργίας που αντιμετωπίζουν οι νέοι άνθρωποι της Κύπρου, κυριάρχησε στις ομιλίες κατά την εναρκτήρια τελετή της Ετήσιας Γενικής Συνέλευσης του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου, που πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί, στη Λευκωσία.

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Γιαννάκης Ομήρου συγχάρηκε το Συμβούλιο και τις εξήντα οργανώσεις μέλη του, σημειώνοντας ότι σε αυτή τη δύσκολη συγκυρία της ανθρωπότητας, αλλά και της Κύπρου, «η νέα γενιά και οι οργανωμένοι της φορείς έχουν να διαδραματίσουν έναν εξαιρετικά κρίσιμο, αλλά και πρωτοποριακό ρόλο.  Είναι γι’ αυτό που οι νέοι  και οι οργανωμένοι φορείς τους πρέπει να μπουν μπροστά. Να ανοίξουν ένα δημοκρατικό διάλογο διάρκειας με τους νέους της πατρίδας μας που μέσα σε αυτή την παγκόσμια συγκυρία εξελίξεων και κοσμογονικών αλλαγών, ζουν και μεγαλώνουν στις συνθήκες της κατοχής αλλά ταυτόχρονα και της πρωτόγνωρης παγκόσμιας και ευρωπαϊκής οικονομικής κρίσης, οραματιζόμενοι την εθνική δικαίωση αλλά και μια κοινωνία πιο ανθρώπινη και πιο δημιουργική».

Ανέφερε ότι η φετινή Γενική Συνέλευση πραγματοποιείται ενώ ο κόσμος εξακολουθεί να ζει στον αστερισμό της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης.  «Μιας  κρίσης που  φέρνει ξανά στο μυαλό μας την παράνοια της ανεξέλεγκτης εξουσίας, της συγκέντρωσης πλούτου, πολιτικής, δημοσιογραφικής και στρατιωτικής εξουσίας.  Μιας μη ελεγχόμενης εξουσίας που δεν υπολογίζει και δεν δίνει λόγο σε κανένα, που δεν υπόκειται σε κανενός είδους δημοκρατικό έλεγχο και όπου ο πολίτης έχει περιθωριοποιηθεί, είναι αδύναμος και χειραγωγείται μέσω της παραπληροφόρησης, του φόβου ή ακόμα και του καταναγκασμού. Η κρίση αναδεικνύει  την απουσία διαφάνειας στον χώρο της διακυβέρνησης ενώ τις συνέπειές της βιώνουν δραματικά οι νέοι».

Ο κ. Ομήρου είπε ότι σε ολόκληρο τον κόσμο οι πολίτες είναι εξοργισμένοι γιατί τραπεζίτες που δημιούργησαν τρισεκατομμύρια επισφαλών απαιτήσεων καταφέρνουν να ξεγλιστρήσουν με εκατομμύρια  προσωπικής περιουσίας. Ή γιατί οι κυβερνήσεις φαίνεται να λαμβάνουν μέτρα υπέρ των τραπεζών χωρίς να δίνουν μεγάλη σημασία στους απλούς πολίτες που χάνουν τα σπίτια, τις δουλειές και τις συντάξεις τους εξαιτίας χρηματοπιστωτικών αποφάσεων για τις οποίες ποτέ δεν ρωτήθηκαν.

Οι αγορές είναι αυτές που πραγματικά κυβερνούν, ανέφερε ο Πρόεδρος της Βουλής ενώ περιθωριοποιούνται οι δημοκρατικά νομιμοποιημένες εξουσίες, τα Κοινοβούλια και οι Κυβερνήσεις.

«Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη οι αγορές να τεθούν κάτω από τον έλεγχο και την εποπτεία των δημοκρατικών θεσμών. Είναι κατεπείγουσα η ανάγκη η δημοκρατία να επανέλθει στο χώρο της οικονομικής διακυβέρνησης.   Οι προοπτικές και το μέλλον μιας κοινωνίας κρίνεται από τις επιδόσεις της μεταξύ των νέων.   Η κοινωνία χρειάζεται  την ενέργεια σας. Χρειάζεται  το πνεύμα σας.  Χρειάζεται  τον ιδεαλισμό σας», τόνισε ο κ. Ομήρου.

Σήμερα, ανέφερε, «η μεγάλη προτεραιότητα είναι η αντιμετώπιση της ανεργίας ανάμεσα στους νέους.  Υπάρχει μόνο μια λύση στην κρίση της απασχόλησης.  Δουλειές.  Κανένας νέος δεν πρέπει να αφήνεται να αντιμετωπίζει τον εφιάλτη της ανεργίας.  Γι’ αυτό  θα πρέπει να υιοθετηθούν συγκεκριμένες πολιτικές για να υπερνικήσουμε τη μακροπρόθεσμη ανεργία των νέων.    Με φορολόγηση των κερδών των τραπεζών που θα επιτρέψει την είσοδο των νέων στην αγορά εργασίας.   Με πραγματική κατάρτιση και πραγματικές προοπτικές. Για πραγματικές θέσεις εργασίας και πραγματικές ευκαιρίες για τους νέους.   Είναι ευθύνη των εργοδοτών να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους. Και με δέσμευση κάθε επιχείρησης και κάθε εταιρείας που κερδίζει ένα κυβερνητικό συμβόλαιο να εργοδοτεί ένα ποσοστό νέων ανθρώπων».  

Στην ομιλία του, ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Γιώργος Δημοσθένους είπε ότι στο σημερινό φόρουμ «χωρίς υπερβολή αντηχεί ο παλμός της νεολαίας της Κύπρου».

Σημείωσε ότι το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου είναι η φωνή της κυπριακής νεολαίας γιατί ως η μοναδική πλατφόρμα εκπροσώπησης των μη κυβερνητικών οργανώσεων νεολαίας, εκπροσωπεί το σύνολο των οργανωμένων νέων της Κύπρου, δίδοντας χώρο για ανάπτυξη πρωτοβουλιών εφαρμογή δράσεων, ανταλλαγή εμπειριών και προώθηση επίλυσης προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι νέοι.

Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, είπε στην ομιλία την οποία ανέγνωσε αντιπρόσωπός του, «και η κυπριακή πολιτεία γενικότερα, στηρίζουν και ενθαρρύνουν με κάθε δυνατό τρόπο τη συλλογική συζήτηση θεμάτων που αφορούν τα θέματα των νέων».

«Η νεολαία της Κύπρου βιώνει σήμερα, ίσως στο μεγαλύτερο βαθμό, τις συνέπειες της παγκόσμιας οικονομικής κρίσης και βρίσκεται καθημερινά αντιμέτωπη με τον εφιάλτη της ανεργίας και την αβεβαιότητα για το μέλλον», είπε.

Διαβεβαίωσε ότι ως Κυβέρνηση και ως Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, «έχοντας ως προτεραιότητα τα θέματα νεολαίας, αγωνιζόμαστε τόσο για τον μετριασμό των επιπτώσεων στους νέους ανθρώπους αλλά κυρίως στη διάνοιξη της προοπτικής και της ελπίδας για υπερπήδηση των δυσκολιών που αντιμετωπίζει η χώρα μας σήμερα».

Στον χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας της Βουλής Νίκος Τορναρίτης είπε ότι «σήμερα, έχω την εντύπωση ότι εσείς είσαστε οι πρωταγωνιστές γιατί εκπροσωπείτε το πιο αγνό, το πιο δυναμικό κομμάτι της κυπριακής κοινωνίας, τους νέους μας».

Την ίδια ώρα, συνέχισε, εκπροσωπείτε τα μεγαλύτερα θύματα των πράξεων και των παραλήψεων συγκεκριμένων κυβερνήσεων και συγκεκριμένων ανθρώπων γιατί αυτή την ώρα, τα μεγαλύτερα θύματα της οικονομικής ανεπάρκειας και κρίσης τα βιώνουν οι νέοι άνθρωποι».

Το μεγάλο ζητούμενο, ανέφερε, είναι ποιες συνταγές εφαρμόζονται για να προσελκύσουμε την ανάπτυξη στις επενδύσεις και να αναπτύξουμε τις θέσεις εργασίας.

Αυτό που μπορώ με βεβαιότητα να πω, είπε, είναι ότι «εσείς έχετε καταστεί πραγματικοί πρεσβευτές της μικρής μας πατρίδας, της ΚΔ, και στον ευρωπαϊκό χώρο αλλά και ευρύτερα. Σας ευχαριστούμε. Θεωρούμε αν κατορθώσουμε να δυναμώσουμε τη φωνή των νέων μας, αν κατορθώσουμε να οχυρώσουμε τους αυριανούς ηγέτες της πατρίδας μας, θεωρώ ότι μπορεί να πετύχουμε πολύ περισσότερα».

Εξέφρασε αισιοδοξία γιατί «μέσα από τη δικιά σας εθελοντική δράση, «στέλλετε το μήνυμα της ελπίδας, μας λέτε εμάς που κουραστήκαμε να φέρουμε στο πολιτικό σύστημα και στις πολιτικές δυνάμεις του τόπου» ότι υπάρχει ελπίδα και άνθρωποι έτοιμοι να αναλάβουν να κουβαλήσουν στους ώμους τους την Κύπρο και να την απαλλάξουν από το ρουσφέτι, από την αναξιοκρατία, από το βόλεμα των ημετέρων και να την σπρώξουν σε ένα καλύτερο δρόμο».

Στην ομιλία του, ο Α’ Αντιπροέδρου του Συμβουλίου Νεολαίας, Λοϊζος Βασιλείου, είπε ότι η Γενική Συνέλευση στοχεύει  στην αξιολόγηση της δράσης  του Συμβουλίου για τον τελευταίο ένα χρόνο δραστηριοποίησής του και στη συζήτηση των διαφόρων προβλημάτων και προκλήσεων που συναντήσαμε, αλλά και  αυτών που διαγράφονται στον ορίζοντα για το μέλλον, έτσι ώστε όλοι μαζί να χαράξουμε τις δικές μας πολιτικές για ένα καλύτερο αύριο.

Βασική προτεραιότητα του Συμβουλίου Νεολαίας Κύπρου είπε, «είναι να κάνουμε αισθητή την παρουσία μας μέσα στην κοινωνία, προωθώντας τις θέσεις μας προς τα αρμόδια όργανα της Κυβέρνησης, της Βουλής, των πολιτικών κομμάτων, των κοινωνικών εταίρων και των διαφόρων άλλων φορέων εκπροσώπησης της κοινωνίας των πολιτών».

Τόνισε ότι το Συμβούλιο έδωσε το παρόν του σε διάφορες συνεδριάσεις των επιτροπών της Βουλής για να εκφράσει την άποψη του σε θέματα που αφορούν τους νέους όπως για παράδειγμα για το θέμα της ανεργίας. Κατά τον μήνα Σεπτέμβρη, είπε, «σύμφωνα με τα στοιχεία της Στατιστικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, η ανεργία στο μικρό μας νησί ξεπέρασε τις 38.000, φαινόμενο πρωτόγνωρο για την Κύπρο μας».

Ανέφερε ότι το Συμβούλιο Νεολαίας Κύπρου από τον περασμένο Μάιο είχε αρχίσει τις διεργασίες για την εκστρατεία κατά της ανεργίας των νέων και στις 13 Σεπτεμβρίου 2012 πραγματοποιήθηκε ανοικτός διάλογος με θέμα την Αντιμετώπιση της Ανεργίας των Νέων, υπό την αιγίδα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

«Δεν θα σταματήσουμε εδώ όμως γιατί βλέπουμε καθημερινά πολλούς νέους, πολλές φορές φίλους μας, να είναι απογοητευμένοι από την ίδια τους την πατρίδα και να ξενιτεύονται για αναζήτηση ενός καλύτερου μέλλοντος», είπε.

Μαζί θα συνεχίσουμε την εκστρατεία για αντιμετώπιση της  ανεργίας των νέων, κατέληξε.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".