Οι πολιτικές δυνάμεις να ενωθούν για διασφάλιση του κοινωνικού κράτους, δηλώνει ο Στ. Μαλάς


layout malasΤο μήνυμα ότι πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να συνενώσουν τις προσπάθειες τους ώστε να πεισθεί η Τρόικα για να διασφαλιστεί  το κοινωνικό κράτος, αλλά και η βιωσιμότητα των δανείων, έστειλε από τον Κάθηκα της Πάφου ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς.

Αν, είπε, η Τρόικα μας δώσει δάνεια και θέσει ως όρο να γίνουν περικοπές στα δύο πρώτα χρόνια, τότε θα υπάρξει οικονομική εσωτερική ύφεση που θα προκαλέσει περισσότερη μείωση των εσόδων του κράτους και θα οδηγηθούμε σε δεύτερο μνημόνιο.

Κάλεσε επίσης όσες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται πραγματικά  να περισώσουν την κυπριακή οικονομία, να μην βλέπουν τα πράγματα δογματικά όπως τα βλέπει η Τρόικα. Ευχήθηκε επίσης να υπάρχει κατάληξη με την Τρόικα για να δανειστεί και το κράτος, αλλά και οι τράπεζες απευθείας από την Τρόικα.    

Ο κ. Μαλάς, ο οποίος μιλούσε σε προεκλογική συγκέντρωση στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού συμβουλίου Κάθηκα είπε πως θα πρέπει να διαφυλάξουμε το τραπεζικό μας σύστημα και το Συνεργατισμό  γιατί είναι αυτά που κρατούν την κυπριακή οικονομία.

Επεσήμανε μάλιστα πως η εποπτεία του Συνεργατισμού θα πρέπει να παραμείνει στο Διοικητή της Συνεργατικής Κεντρικής Τράπεζας και όχι να μεταφερθεί στην Κεντρική Τράπεζα όπως επιθυμεί η Τρόικα.

Ο κ. Μαλάς  είπε ακόμη πως αποτελεί μεγάλη καταστροφή και ωρολογιακή βόμβα κατά την έκφραση του  στα θεμέλια οποιασδήποτε κοινωνίας το  φαινόμενο της παρατεταμένης ανεργίας που παρατηρείται στην Κύπρο. Η Κύπρος πρόσθεσε επενδύει ένα τεράστιο ποσοστό από τον εθνικό της πλούτο για να μορφώσει τους νέους της και είναι η πρώτη χώρα σε αναλογία πληθυσμού, αλλά η τελευταία χώρα στην αξιοποίηση τους. Είπε μάλιστα πως αυτός ο παραλογισμός πρέπει να αντιστραφεί .

Επεσήμανε επίσης πως για την ανάκαμψη της οικονομίας θα πρέπει η χώρα να αδράξει την ευκαιρία και να προσελκύσει επενδύσεις ειδικά  από την Κίνα αλλά και από άλλες χώρες όπως τη Σιγκαπούρη . Είπε ενδεικτικά πως από τον Μάιο μέχρι σήμερα έχει δεκαπλασιαστεί το ενδιαφέρον των Κινέζων και αυτό καταγράφεται και στην εξασφάλιση βίζας.

Αναφερόμενος στην ξενοδοχειακή βιομηχανία ο  Μαλάς είπε πως χιλιάδες θέσεις εργασίας διεκδικούνται από εργατικό δυναμικό άλλων χωρών. Δεν μπορούμε να αγνοήσουμε το γεγονός όπως είπε ότι σε μια ξενοδοχειακή μονάδα περίπου το 60% - 70% των εργαζομένων δεν είναι Κύπριοι.   

Στον τομέα της Υγείας ο κ. Μαλάς ανέφερε πως το ΓΕΣΥ μπορεί να εφαρμοστεί φτάνει να υπάρχει πολιτική βούληση. Εξέφρασε επίσης την αντίθεση του στις  τοποθετήσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ και υποψήφιου Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη, ο οποίος, όπως είπε, έχει αναφέρει ότι θα εγκαταλείψει την προσπάθεια που γίνεται τώρα δηλαδή να υπάρχει ένα Γενικό Σχέδιο Υγείας που να βασίζεται στα δημόσια νοσηλευτήρια και να συμπληρώνει ο μεγάλος ιδιωτικός τομέας και θα καλέσει τον κόσμο να πάει σε ασφαλιστικές εταιρείες. Ο κ. Μαλάς ανέφερε πως μια τέτοια επιλογή θα επιφέρει μεγαλύτερο κόστος.

Σε σχέση με το φυσικό αέριο ο κ. Μαλάς σημείωσε πως θα πρέπει η Κύπρος άμεσα και γρήγορα να προχωρήσει στην συνομολόγηση συμφωνιών με εταιρείες που προέρχονται από μεγάλες χώρες, να αρχίσει η αξιοποίηση του φυσικού αερίου, ώστε πέραν από το οικονομικό όφελος να αρχίσει η  στρατηγική θωράκιση του τόπου.

Όταν κατέληξε οι Τουρκοκύπριοι δουν ότι οι Ελληνοκύπριοι έχουν έναν αμύθητο πλούτο, αυτό του φυσικού αερίου, τότε θα ασκήσουν πολιτική πίεση προς την Τουρκία για να έρθουμε σε συνομολόγηση μίας λύσης και στο Κυπριακό.


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".