Δεν είναι σοβαρές οι δηλώσεις του Προέδρου για την ΑΤΑ, λέει ο Αναστασιάδης


layout anastasiadis"Αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα" ήταν το σχόλιο του υποψήφιου  για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Πρόεδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδης, σε σχέση με τη ψεσινή αναφορά του Προέδρου Χριστόφια ότι θα υπερασπιστεί την ΑΤΑ, βγαίνοντας στους δρόμους με τους εργαζόμενους.

Σε δηλώσεις του στη Λεμεσό, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως "θα είναι η πρώτη φορά που Πρόεδρος της Δημοκρατίας, αντί με σοβαρότητα να διαπραγματευθεί για να διασώσει αυτό που θεωρεί σαν κόκκινη γραμμή, θα το μετατρέψει σε διαδήλωση".

"Λυπούμαι πάρα πολύ αλλά αυτά δεν είναι σοβαρά πράγματα. Μπορείς να λες κάτι, ότι θες να το προασπίσεις, αλλά από εσένα εξαρτάται πως θα το προασπίσεις", είπε και πρόσθεσε "φανταστήκατε να αποτύχει να κατοχυρώσει το δικαίωμα και να τον δούμε με ένα πανό στους δρόμους τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας;". Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει την έκκληση του Προέδρου Χριστόφια για σοβαρότητα και συναίνεση των πολιτικών κομμάτων στη συζήτηση για την οικονομία, ο Νίκος Αναστασιάδης απάντησε πως,  ενόψει της αυριανής συνόδου δεν επιθυμεί να οξύνει το κλίμα, "αλλά είναι η αντιπολίτευση που εδώ και δυόμιση μήνες τον καλεί, επιτέλους, να πάρει στα σοβαρά την πρόταση μας για συνδιαβούλευση, έτσι ώστε να είμαστε έτοιμοι από κοινού και ενωμένοι, να αντιμετωπίσουμε τη διαπραγμάτευση".

"Επομένως, τέτοιες και ανάλογες εκκλήσεις δεν νομίζω ωφελούν, το να μας ταυτίζει ή να θέλει από εμάς την ίδια σοβαρότητα. Εμείς δεν αμφισβητούμε τη σοβαρότητα των συντεχνιών. Εμείς εκείνο που λέμε είναι ότι το καθετί θα πρέπει να γίνεται στην ώρα του και όχι βεβιασμένα", συμπλήρωσε. Νωρίτερα εξάλλου, σε επιμνημόσυνο λόγο στο μνημόσυνο των πεσόντων ηρώων της ΕΟΚΑ Γιάννη Στυλλή και Νίκου Καρνατώνη, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως οι προοπτικές για το Κυπριακό είναι ζοφερές και υποστήριξε πως οι συνομιλίες έχουν "χρεοκοπήσει" και απαιτείται επαναχάραξη της πορείας που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα.

Για να πετύχουμε την επανένωση της πατρίδας μας, είπε, "απαιτείται συστράτευση, ενότητα, συναπόφαση, συλλογικότητα, επαναχάραξη της πορείας που ακολουθήσαμε μέχρι σήμερα" και τόνισε ότι "αποτελεί γεγονός πως ο κυπριακής ιδιοκτησίας διάλογος έχει χρεοκοπήσει και έχει χρεοκοπήσει γιατί δίνει την εικόνα της δικοινοτικής διαφοράς, πως τάχα η διαφορά μας είναι μεταξύ Ε/κ και Τ/κ και όχι της κατοχικής δύναμης, που ελέγχει απόλυτα το βόρειο τμήμα της πατρίδας μας".

Ο κ. Αναστιασιάδης, πρόσθεσε, πως "κατά τον τρόπο που ενεργούμε, αποενοχοποιούμε ουσιαστικά την Τουρκία και δεν είναι αρκετό σε κανέναν από τους πολιτικούς ηγέτες να επικαλείται πως η μη λύση του Κυπριακού οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία, η οποία θεωρείται δεδομένη" και υπέδειξε ότι  "καθήκον και υποχρέωση μας είναι να εργαστούμε κατά τρόπου που, επιτέλους, οι χώρες που έχουν το κύρος ή το βαθμό επιρροής πάνω στην Τουρκία, να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία και για να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία, χρειάζεται επιτέλους μια επαναχάραξη της εξωτερικής μας πολιτικής".

"Θα πρέπει να συμμετέχουμε σε όλους τους πυλώνες πολιτικής της ΕΕ, θα πρέπει να δημιουργήσουμε ένα πλέγμα συμμαχίας με όλους εκείνους που μπορεί να επιδράσουν αποφασιστικά και καταλυτικά, ώστε να καμφθεί η τουρκική αδιαλλαξία και να επιτύχουμε το στόχο που επιδιώκουμε", είπε και συνέχισε "θα πρέπει, επιτέλους, άμεσα να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, ώστε να ενταχθούμε στον Συνεταιρισμό για την Ειρήνη, ώστε να δημιουργήσουμε προϋποθέσεις στα εβραϊκά λόμπι, μέσα από τη συνεργασία με το κράτος του Ισραήλ, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα έρθουμε σε σύγκρουση με παραδοσιακά φιλικά αραβικά κράτη, να επηρεάσουμε τα κέντρα λήψεως αποφάσεων, να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις μας με την Αμερική, να ενισχύσουμε τις σχέσεις μας με τη Ρωσία, να αξιοποιήσουμε τη δυναμική των μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε επιτέλους, με ένα συγκεκριμένο πλαίσιο συνολικών προτάσεων για λύση, να επιτύχουμε αυτό που επιζητούμε".  

Αναφερόμενος στην οικονομική κρίση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε, πως "πρόσθετα με τα υπόλοιπα, έχει δυστυχώς σήμερα δημιουργήσει σοβαρότατα προβλήματα, ακόμα και στην εθνική μας κυριαρχία". Είπε δε πως "θα πρέπει μέσα από διάλογο, επιτέλους να πάρουμε εκείνες τις αποφάσεις που θα επιτρέπουν μέσα σε σύντομο χρόνο να ξεπεράσουμε την κρίση, να δημιουργήσουμε προοπτικές ώστε οι χιλιάδες άνεργοι να ξαναβρούν δουλειά, οι συνάνθρωποι μας να ξαναβρούν την αξιοπρέπεια που τους αξίζει, να έχουν προοπτική οι Ελληνες της Κύπρου να επιβιώσουν στη γη των προγόνων τους".


ΑναζήτησηCopyright © 2010 -

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΛΕΜΕΣΟΥ

ISSN 1986-213X (print) - ISSN 1986-2148 (online)

Απαγορεύεται η αναδημοσίευση, η αναπαραγωγή, ολική, μερική ή περιληπτική ή κατά παράφραση ή διασκευή, απόδοση του περιεχομένου (κειμένου ή φωτογραφίας) με οποιονδήποτε τρόπο, μηχανικό, ηλεκτρονικό, φωτοτυπικό, ηχογράφηση ή άλλο, χωρίς τη γραπτή έγκριση ή άδεια της "Φωνής".